Márki-Zay szerint a szüléshez nem kell orvos

2022. január 22. 9:55
„A szülészet az egy speciális ágazat, a feleségem sokáig foglalkozott vele, úgyhogy nagy rálátásom van, és hét gyermek születésénél magam is ott voltam” – érvelt a hódmezővásárhelyi polgármester.

Márki-Zay Péter Kiszomborban tartott tavaly decemberi fórumán azt hangoztatta, hogy a szüléshez nem kell orvos, mivel az „nem betegség” – írja szombati írásában a Mediaworks Hírcentruma az Origón. Felidézik: a baloldal miniszterelnök-jelöltje hozzátette: a (szüléshez) például, mint nagyon sok más beavatkozáshoz, éppenséggel orvos sem kell. Hogy egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve egy holisztikus szülésznő, az tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést.

Márki-Zay: Hét gyermek születésénél magam is ott voltam

A marketinges múltú jelöltnek nincs semmilyen egészségügyi végzettsége – emlékeztet a portál. Mint írják, Márki-Zay Péter felesége tevékenységére hivatkozva értekezett egészségügyi témában. 

A szülészet az egy speciális ágazat, a feleségem sokáig foglalkozott vele, úgyhogy nagy rálátásom van, és hét gyermek születésénél magam is ott voltam” 

– érvelt a hódmezővásárhelyi polgármester.

Szakértők: az orvos nélkül lefolytatott szülés nagyon kockázatos

Szakértők szerint azonban orvos nélkül lefolytatott szülés nagyon kockázatos, számos előre nem látható komplikáció adódhat, amelyeket egy bába vagy dúla nem képes kezelni, kiváltképpen azért, mert a megfelelő szaktudás mellett a szükséges kórházi műszerek sem állnak rendelkezésére – írja a Hírcentrum.

Nem az első eset

Márki-Zay Péter korábban a szemműtétek és a sürgősségi ellátás kapcsán is kifejtette véleményét. Kiderült: Indiába küldené szemműtétre a magyarokat (erről ide kattintva olvashat bővebben), valamint az is, hogy megszüntetné a vidéki sürgősségi és szülészeti ellátást.

 

Nyitókép: John Thys / AFP

Összesen 358 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor a szülész orvosokra már nem is lesz szükség?

Nem mindig kell orvos a szülésnél, de amikor kell, akkor általában nagyon kell, és nagyon gyorsan. Császározásról nem hallott még ez a mindenhez értő polihisztor?

Persze, régen is megszülettek a gyerekek orvos nélkül is, de jó pár gyerek vagy az anya bele is halt.

Be kell vezetni az önszülést

Szerintem Márky-Zay közveszélyes személy. Már régen el kellett volna zavarni. Kíváncsi lennék, hogy Kanadából miért költöztek át az USA-ba, majd vissza Magyarországra.

:-) milyen igazad van!

Az első unokám születésének kezdetéig minden rendben volt. Tehát szerinted nem kellett volna orvos.
Viszont a vajúdás vége felé komplikáció lépett fel, ami miatt azonnali, sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani.
Inkább legyen ott orvos ezerszer feleslegesen, mint egyszer ne legyen, amikor kell

Tisztázzuk!

Márky-Zay azt mondta: ,,A (szüléshez) például, mint nagyon sok más beavatkozáshoz éppenséggel orvos sem kell. Hogy egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve egy holisztikus szülésznő, az tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést ”

Aki tud olvasni és nem elmeháborodott az érti, hogy MZ azt állította a szüléshez nem kell orvos. Ez egy általános kijelentés, tehát általánosan értelmezhető.

A szülészeti osztályokat nem a kádár, vagy az Orbán rendszerben találták ki, mert már az 1800-as években is volt.

Nemcsak a császármetszéssel leveztetett szüléshez kell orvos, hanem számos más esetben is. Sokszor a szülés közben derül ki, hogy szükség van sebészeti beavatkozásra, inkubátorra. Gyakori a lyukas szívvel születő gyermek. Ilyen esetben gyors kórházi segítségre van szükség. A problémát is csak a kórházban rendelkezésre álló műszerekkel lehet érzékelni.
Kétlem, hogy Márky-Zaynek és neked ebben a témában szakirányú végzettséged, vagy tapasztalatod lenne. Ezért jobban tennéd, ha hallgatnál. A 663 hozzászólásodból, a stílusodból pedig arra következtetek, hogy troll vagy és más néven is kommentáltál a Mandineren.

Szerintem MZ-vel egyetemben közveszélyes személyek vagytok.

Jó, ha van orvos, legalábbis azon az emeleten:-)

Jelen esetben a feleségére és a saját hétszeres tapasztalatára hivatkozott. Megkérdezném tőle, hogy a gyerekei kaptak K vitamint?

Nyilván azért, mert egyik munkahelyén sem vált be, akárcsak itthon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés