Váratlan fordulat a hazánkat bíráló országjelentés kapcsán

2022. január 20. 17:10
Nagyon meglepte a Transzparens Újságírásért Alapítvány menedzserét, amikor egyszer csak az általunk és általuk is kritizált, egyoldalúan kormányellenes médiapluralizmus-országjelentés mögött álló Centre For Media Pluralism and Media Freedom (CMPF) megkereste, és felkérte őket szakértőnek. Emlékezetes: ez az a dokumentum, amelyen részben a hazánkat az uniós forrásoktól megfosztó jogállamisági jelentés is alapszik.

Decemberben és januárban ötrészes cikkben jártunk utána, milyen ecsetvonásokkal fest torz képet a magyarországi médiahelyzetről a Médiapluralizmus Monitor által készített országjelentés. E szerint (a teljesség igénye nélkül):

  • az ellenzéki újságírókat megfélemlítik;
  • gyűlöletbeszéd zajlik az LMBTQ-emberek, a zsidók, a liberálisok, a bevándorlók és a romák ellen;
  • a Médiatanács egy az egyben fideszes érdekeket szolgál.

Mi pedig utánajártunk, hogy pontosan

  • mennyi alátámasztatlan, véleményízű állítást tartalmaz a jelentés (akad ilyen bőven);
  • milyen forrásokra támaszkodik (abszolút többségben vannak a kormánykritikus források), közben független szakértőkként aposztrofálva a kormánykritikus Átlátszónak is dolgozó Bátorfy Attila (aki egyébként kimondottan korrekt módon nyilatkozott, és elismerte többek között a módszertani aggályok jogosságát);
  • milyen módszertani torzítások kísérik végig az egész munkafolyamatot (ebből is akadt jócskán a kutatást elvégzők és a szakértők kiválasztásától a senki által nem látott algoritmusig, ami kiszámolja, mely területen mekkora a kockázat egy tagállamban);
  • milyen visszhangja van mindennek a magyar médiában, és főként, mint döntéselőkészítő anyag, mekkora szerepe volt a jogállamisági jelentésben, amelynek alapján éppen minden magyar embernek járó negyedmillió forintnyi összeget tarthat vissza az EU,
  • ráadásul, hogy mindezt – Európa vonatkozásában – az Európai Bizottság döntése alapján összesen 3,6 millió euróval, azaz több mint 1,3 milliárd forinttal megtámogatva a közös uniós büdzséből.

Több cikkünkben a Transzparens Újságírásért Alapítvány részéről kaptunk szakmai elemzést, támpontot,

azaz tevőleges szerepük volt a kritikus cikkek megszületésében.

Igen váratlan fordulat volt mindezek után, hogy éppen a CMPF kereste meg őket azzal, hogy felkéri őket a 2022-es jelentés szakmai véleményezésére. Mint közleményükben Nagy Károly, az alapítvány képviseletét vállaló vezető fogalmazott, bár a jelentés összeállításának módszertanával nem ért egyet, mégis megtisztelőnek tartja a felkérést egy EU-s intézet részéről, emellett pedig, mivel az a soron következő jogállamisági jelentés alapjául is szolgál majd, „felelősségünknek és kötelességünknek érezzük, hogy legjobb tudásunk szerint mi is részt vegyünk ebben a munkában”.

Mint Nagy Károly lapunknak elmondta, abszolút meglepő volt számukra, hogy a médiapluralizmus-jelentés módszertani hibáinak kivesézése után felkérték őket. Elismerésnek tekinti, hogy így történt, különösen annak fényében, hogy elsősorban politikai jellegű kritikákat kapott mind ő, mind a Transzparens Újságírásért Alapítvány, hiszen éppen a jogállamisági jelentés – ami alapján megindulhat hazánk ellen a jogállamisági mechanizmus – egyik alapját kezdte ki a kritikájuk. Most is tartja véleményét: „Szilárd meggyőződésem, hogy a Médiapluralizmus Monitor nem alkalmas arra, hogy politikai döntés előkészítő anyag legyen, így ennek felhasználása politikai vitákban egyszerűen hiba”. Hozzátette: a módszertannal továbbra sem értenek egyet, viszont így már hivatalos formában tudják véleményezni azt; mint fogalmazott: „bízunk benne, hogy olyan érveket és szempontokat tudunk bemutatni, amely árnyalja a Magyarországról alkotott képet.”

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valami csel lehet benne.

Amikor NEM VÁLASZTOTT SZERVEZETEK, EMBEREK veszik át az irányítást egy társadalom felett:
AZ A JOGÁLLAM VÉGE.
Nyugat-Európában pontosan ez történik, a nyugati ember ezt harcolta ki magának, ami ellen csak egyet tehetünk:
MI NEM.

Addig is, most már itt az idő:
a Fidesz EU-képviselők ott BRüsszelben, de itthon is, nyugodtan kimondhatják minden megszólalásukban:
Az EU a törvények folyamatos megsértésével tevékenykedik.
Ezt joga van tudni az európai polgároknak.
Az ADÓFIZETŐKNEK mindenképp...

Azt mondja Völner, hogy őt törvénytelenül hallgatták le.
Meg azt is mondja, hogy Magyarországon senkit sem hallgatnak le törvénytelenül.

Ha nem értetted eddig a "duplagondol" fogalmát, akkor ez remélem segített.

Ismerd meg az ellenségedet, tartsd magadhoz közel, hogy még inkább tönkre tudd tenni - ez az egész fedőakció lényege.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés