Nézőpont: a szavazók kétharmada Fidesz-győzelemre számít

2022. január 19. 8:03
A baloldali szavazók körében tízből csak négyen hisznek a sikerben.

Tízből hét aktív szavazó, azaz 68 százalék szerint a Fidesz–KDNP fogja megnyerni a választásokat – írja a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatására hivatkozva. Az intézet rámutat: ugyanannyian vélik, hogy egy most vasárnap tartandó választáson a kormányoldal győzedelmeskedne, mint 2021 decemberében. (A Nézőpont Intézet által készített kutatás decemberi és januári értékei hibahatáron belüli, két százalékos elmozdulást mutatnak.)

Márki-Zay Péter eddigi kampánya láthatóan nem hozott új lendületet, az ellenzéki szavazók kevesebb mint fele, 42 százalék bízik a kormányváltásban. 

Mindez azt mutatja, hogy kevesebb mint 75 nappal a választások előtt a baloldali összefogás továbbra sem tudta rendezni sorait. A közös lista véglegesítésének folyamatos tologatása, a kampánykérdésekben való megegyezés késlekedése, az alternatívát kínáló üzenetek hiánya és Márki-Zay Péter gyenge kampányteljesítménye mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy

az elmúlt egy hónap sem hozott kedvező politikai fordulatot a kormányellenes erők számára

 – hívták fel a figyelmet.

A baloldali szavazók körében tízből csak négyen hisznek a sikerben

A Nézőpont Intézet januári felmérése szerint arra a kérdésre, hogy „melyik politikai oldal fogja megnyerni a következő országgyűlési választást” a Fidesz országos támogatottságánál jóval többen, tíz aktív szavazóból heten, vagyis 68 százalék válaszolt úgy, hogy a „mostani kormányoldal”, és csak kevesebb mint ötödük szerint a „mostani ellenzéki” oldal.

A kormánypárti választók között szinte teljes a magabiztosság a kérdésben, tízből mintegy kilencen (88 százalék) bíznak a Fidesz újraválasztásában és csupán a kormánypárti szavazótábor töredéke bizonytalan (11 százalék) vagy pesszimista (egy százalék) a kérdésben.

Ezzel szemben lesújtó eredmény a baloldali erők számára, hogy szavazóik között teljes a megosztottság: mindössze tízből négyen, 42 százalék bízik a győzelmükben, míg csaknem ennyien, 36 százaléknyian a kormánypártok újrázására számítanak. Nem tudott válaszolni a kérdésre minden ötödik (22 százalék) kormánykritikus aktív szavazó, ami a december óta nem múló bizonytalansággal magyarázható.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én hónapok óta ezt kérdezem.

Nemcsak a Nézőpont csinálja ezt, hanem a baloldali kvk-k is, Závecztől Idea Intézetig.

Munkahipotézisem:
Mivel az viszont látható, érzékelhető, hogy a Moslék kampányszekere kisebb kátyúban van, és őszhöz képest nyilvánvaló egyfajta elbizonytalanodás és letargia... nekik ELEMI ÉRDEKÜK LENNE SZÁMUKRA KEDVEZŐ ADATOKAT NYOMATNI. És szerintem tehát az van, hogy még a haveri kvk-k SEM tudnak ilyet produkálni (lásd a decemberi kiszivárgott sajá kvk-jukat).
A kormányoldal pedig? Mivel nekik jó ez a status quo, a saját tábor aktivitását pedig nem akarják csökkenteni, nekil sem túlzottan érdekük egy esetleg komolyabbnak tűnő pillanatnyi (!!!) Fidesz-vezetés propagálása.

Nem.
Lassan az ellenzéki szavazók egyharmada számít már csak moslékos győzelemre ("Ezzel szemben lesújtó eredmény a baloldali erők számára, hogy szavazóik között teljes a megosztottság: mindössze tízből négyen, 42 százalék bízik a győzelmükben, míg csaknem ennyien, 36 százaléknyian a kormánypártok újrázására számítanak.")
Ezek rossz hírek nektek. Már csak azért is, mert a győzelem remenytelensége esetén nagyobb eséllyel megy az ellenzéki szavazat a Moslék helyett a Kutyapártra vagy a MH-ra.

És vigyél magaddal még egy embert!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés