Sajtótörténeti pillanat: a baloldal miniszterelnök-jelöltje és Rónai Egon öt percig vitatkozott élő adásban az antiszemitizmusról

2022. január 11. 21:22
„Feltűnő volt, hogy még be se fejeztem az élőt, azok az emberek, akik Rogántól kapják az SMS-t, már ki is posztolták” – mondta Márki-Zay a fideszes zsidókról szóló vasárnapi kijelentéséről. Neveket nem említett, de kijelentésére vasárnap este az elsők között reagált Hont András, Ceglédi Zoltán, és Schiffer András is...

Meggyőzte már a kampánycsapata, hogy vasárnap este ne videózzon?” – kérdezték Márki-Zaytól kedd este az Egyenes Beszédben, mire a baloldal miniszterelnök-jelöltje azt válaszolta: őt erről nem fogják meggyőzni, és minden újságírói megkeresésre válaszolni fog.

Így került szóba az ATV műsorában a zsidók számontartása is, ezzel folytatjuk Márki-Zay kedd esti tévés szerepléséről szóló tudósításunkat, az első részt itt olvashatja.  „Ez akkora felháborodást keltett zsidó körökben is...” – kezdte volna felvetését a fideszes zsidók nyilvántartásáról a műsorvezető, de Márki-Zay belevágott, hogy nem hiszi, hogy szavai felháborodást váltottak volna ki. „Feltűnő volt, hogy még be se fejeztem az élőt, azok az emberek, akik Rogántól kapják az SMS-t, már ki is posztolták” – mondta Márki-Zay a fideszes zsidókról szóló vasárnapi kijelentéséről. Márki-Zay nem akart konkrét személyeket megnevezni. ( Egyébként lapunk Márki-Zay vasárnapi bejelentkezéséről tudósító cikkére már aznap este azonnal reagált többek között Hont András, Schiffer András és Ceglédi Zoltán is.)

Az ezt követő párbeszédet az átélhetőség kedvéért szó szerint idemásoljuk:

Rónai: Ez mitől téma, hogy ki zsidó a Fideszben?

Márki-Zay: Beszéltünk már a cigányságról, a melegekről. Szokjanak hozzá, hogy őszintén fogjuk kezelni ezeket a kérdéseket is.

Rónai: De ez miért téma? Ez nem őszinteség, ez tapintatlanság.

Márki-Zay: De ez őszinteség. Mi a tapintatlanság, bocsánat?

Rónai: Zsidózni.

Márki-Zay: De ki zsidózott?

Rónai: Ön nem zsidózott?

Márki-Zay: Nem, ellenkezőleg! Nagyon pozitívan válaszoltam egy olyan vádra, amit egy izraeli lapban a fideszesek akartak engem beállítani antiszemitának, és pont ellenkezőleg, én azt bizonygatom mindenhol, hogy ez nem így van. Bár azt gondolom, ezt a hazai zsidóság számára nem kell bizonyítani. Orbán is bizonyította azt, hogy ha ő antiszemita embereket tüntet ki, rangos, országos díjakkal, akkor az egyetlen rasszista párt Magyarországon a Fidesz, illetve a szatellitpártjai, de azok is a Fidesz alatt.

Rónai: És erre akkor az a jó válasz, hogy megszámolja, hány zsidó van a Fideszben?

Márki-Zay: De nem számoltam meg, bocsánat. Én csak annyit mondtam, hogy akit én ismerek és vállaltan zsidó a Fideszben, azokat nagyon nagyra becsülöm, és nem látok túl sokat belőlük. De most elnézést kérek, ez érdekes?

Rónai: Szerintem érdekes.

Márki-Zay: Szerintem nem.

Rónai: Szerintem sokak felkapták a fejüket, mert ez korábban nem volt divat itt, ezen az oldalon.

Márki-Zay: Bocsánat, itt nincsenek oldalak. Tisztességes magyar emberek vagyunk, és tessék elfogadni, hogy a zsidók, a cigányok, és a melegek is ugyanolyan tisztességes magyar emberek.

Rónai: (nevet) Ezt senki nem kérdőjelezte meg, legalábbis ennél az asztalnál biztosan nem.

Márki-Zay: De az egész mögött ez a feltételezés van. Aki elkezd ezen felháborodni...bocsánat, a Hanuka ünnepségre meghívtak engem is a hazai zsidóság képviselői, Bajnai Gordonnal együtt, és akkor mi van?

Rónai: Ezt mivel szemben használja érvként, hogy meghívták?

Márki-Zay: Mert abszolút nem jogos a felháborodás. Az az antiszemitizmus, hogy valaki kiejti azt a szót, hogy zsidó, szeretettel?

Rónai: Az nem antiszemitizmus. Az, hogy ha valaki nem akar kiállni, hogy zsidó, de megszámolják, az már azért érdekesebb.

Márki-Zay: De ilyen nem volt.

A vita végén Rónai megjegyezte, hogy ez a beszélgetés már kezd átmenni akadémikusi párbeszédbe, majd Márki-Zay azzal zárta az adást, hogy „szeretet-országot építünk”.

Összesen 323 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Láttam, priceless volt.

Hol van a pesztrálásra kijelölt sajtófőnöke? Gondolom, kaparta a falat kínjában, hogyan fogja kimagyarázni, hogy a szerinte szerethető Márki Zay miért beszél marhaságokat.

A szövetségesei mit szólnak ilyenkor?

Szerintem ez nem tudatos, majdnem biztos vagyok benne.

Ugyanis bőven hallgattam interjúkat ezzel az eszelőssel korábban is, és hasonlóan vagdalkozott, hadovált összevissza. Totál zavaros fejű a pali.

Meg egy érv amellett, hogy ez nem tudatos: telex-444-hvg. Próbálják elhallgatni a hülyeségeit, de aztán párnaponta elég keményen nekiesnek. Ez baromira nem lehet kiszámított (hacsak nincs valami olyan mesterterv, amit még el sem tudunk képzelni... de Ockham borotvája szerint sokkal valószínűbb, hogy MZP alkalmatlansága őket is sokkolja).

Másképp látom.

Ugyanis MZP a KORMÁNYPÁRTI médiában van a címlapokon.
A ballib sajtóban éppen hogy látványosan lecsavarják!

Konkrét példa:
Mandineren pörög MZP, baromira.
HVG: egész nap egyetlen egy cikk volt MZP-ről, a következő címmel: "Egészen másra számított Márki-Zay Pétertől Horváth András." És hát a tartalma baromira nem kedvező MZP-re nézve, finoman szólva. Még egyszer: két és fél hónappal a választás előtt a ballib pár hónapja agyonajnározott kormányfőjelöltje alig létezik a baráti sajtóban.Nem tudom eldönteni, hogy ki a nagyobb pojáca Jakab, vagy márkizay. Majd a végén eredmény hirdetek.

A törzsközönség féllábú kutyát is megszavazna, csak nemorbán, mert mészárostiborc. A márki teljesen jó nekik, sőt, erre a legutóbbi akciójára is vannak "értő" fülek. Csak reménykedhetünk, h. mi vagyunk többen és NEM ismétlődik meg 2002, 2019.

A tájékozatlansággal van baj. Pontosan azok, akik még mindig fájó emlékként őrzik iparágak megszűnését, talán az is feltűnik, h. a nemzeti vagyont párologtatták el, vissza szavazni képesek azt a politikai erőt, amely kormányzás helyett ezt volt képes levezényelni.

Szerintem ez a szál túl van értékelve. A márki egy, az Államokban felkészített fazonnak tűnik, ezenkívül a maga helyén, Hódmezőn, szinte hihetetlen, de kétszer győzött, országos ambíciói szinte az önkormi sikertől kezdve vannak.

Az álbal elég kétségbeesett helyzetben van, Orbánék nagyon széles társadalmi körben tudtak a járvány és folyamatos nemzetközi ellenszél alatt is minden téren fejlődést hozni. A törzsközönség, az általában kevésbé boldogulók irigységének felkorbácsolásával, klasszikus irigység keltéssel nem igazán növelhető. Szerencsét próbálnak a márkival és még az is lehet, h. bejön. Ha bejönne, a márki menni fog. Lehet, h. megbetegszik, még a választások előtt, akkor jön Dobrev, aki bármennyire megy, a törzsközönségen kívül eléggé reménytelen. Mindegy.

A magyar társadalom veszély érzete, önvédelmi reflexei remélhetőleg erősebbek lesznek, mint az illegális migráns népszavazáson.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés