Závecz Tibor épp azt próbálta bizonygatni, milyen jó évet zárt az ellenzék, és akkor jött a baloldali sztárügyvéd

2021. december 26. 8:58
Nehéz megmondani, ki nyeri a választást – Závecz szerint már ez is eredmény. Zamecsnik Péter viszont elégedetlen az ellenzékkel, hiányolja a közös programot, Márki-Zay mondataitól pedig feláll a szőr a hátán.

Már majdnem minden megvan, van miniszterelnök-jelölt, van százhat jelölt, már csak a közös lista hiányzik – mondta Závecz Tibor az ATV Civil a pályán című műsorában. Az elemző szerint, ha meglesz a közös lista, akkor csillagos ötössel lesz értékelhető az ellenzék teljesítménye, így viszont csupán ötös alá osztályzatot érdemel a baloldal szerinte. A baloldal jó évet zárt, hiszen nehéz megmondani, hogy ki nyeri a 2022-es parlamenti választást – mondja, szerinte ennyi reménytelen év után már ez is egy eredmény.

Závecz szerint meglepetés, hogy Márki-Zay lett a baloldal miniszterelnök-jelöltje, az ellenzék összecsiszolódása pedig lassan megy – fogalmaz némi eufemizmussal a politológus nem részletezve azt, hogy Márki-Zay szinte naponta árulózza és ostobázza a többi ellenzéki politikust, valamint a saját lecserélését sejteti.

Ezek után csatlakozott be a beszélgetésbe Zamecsnik Péter ügyvéd. Szerinte nehéz mit mondani az ellenzékről, mert a háttéralkuk a színfalak mögött zajlanak. Az ügyvéd hiányolja az ellenzéki kommunikáció egységességét, majd odaszúr a baloldal kormányfő-jelöltjének: „Márki-Zay olyanokat mond néha, hogy a szőr a hátamon feláll” – Zamecsnik szerint Márki-Zay mondatai nincsenek egyeztetve közös platformokkal, az ellenzék pedig egyelőre adós maradt a programjával, hogy elmondja, mihez kezdene az országgal.

A kutatások mást mondanak

Závecz kijelentéseit árnyalja, hogy az elmúlt hetekben több, a baloldal és Márki-Zay Péter győzelmi esélyeit is megkérdőjelező kutatás látott napvilágot.

A sort egy 444-en megjelent kutatás kezdte. A Soros György által is támogatott portál szerint az anyagot az új, összefogott ellenzéki kampányközpont rendelte meg, és a felmérés a baloldal számára kijózanító eredményt hozott. Eszerint a teljes lakosság körében 46 százalékos a Fidesz–KDNP és csak 32 százalékos az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága. Továbbá a megkérdezettek 52 százaléka mondta azt, hogy a mostani kormány maradását szeretné, és csak 43 százalék akarna kormányváltást

A Századvég decemberben készült, legújabb felmérése szerint is jelentősen csökkent Márki-Zay Péter népszerűsége az ellenzéki előválasztás óta. A baloldal miniszterelnök-jelöltjéről a megkérdezettek 36 százaléka nyilatkozott kedvezően és 56 százalék kedvezőtlenül. Ez mínusz húszpontos elutasítottságot jelent, ami ilyen rövid idő alatt kifejezetten jelentős veszteség. Októberben ugyanis – az előválasztás második fordulója idején – a választók 42 százaléka még kedvező véleményen volt Márki-Zay Péterről, és 47 százalékuk ítélte meg kedvezőtlenül, írja a portál.

Török Gábor sem ad sok esélyt egy 2022-es baloldali győzelemre

A napokban nyilatkozott Török Gábor az ATV-nek. A politikai elemző szerint nem volt ellenzékváltás. A politikai munkában, a politikai szervezettségben és a kommunikációban pedig „olyan ordító a különbség, hogy papírforma a kormányoldal győzelme”.

Nyitókép: atv.hu
 

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem lenne jó, ha ez a kormánypártiakra lenne igaz. Várni kéne még az elégedettséggel, mert abban van a veszély.

Van egy nyugat felől nyomuló, egységes világrendnek szánt ideológia. Amit a magyar választó más ideológia képében már megismert az 1990 előtti időkben. A minták nem változnak. A nácik az árjákat védték, a kommunisták a munkásosztályt, a mai liberálisok pedig a devianciákat. A választó ebből nem kér, és azokat támogatja, akik ennek ellenállnak, nem érdeklik a vádaskodások.

Másrészt ha van is korrupció, miért kéne azt gondolni, hogy ma másik oldal nem ugyanott folytatná? Csak egy érvet mondj, miért kéne elhinni, hogy a Márki Zay kék szalagjával hirdetett elszámoltatás valamiféle tisztakezűségre irányul?

Az elvesszük, visszavesszük, ezek a Rákosi időkből visszaköszönő jelszavak csak üres szlogenek. Nem szólnak a lényegről, hogy utána, amit elvettek, kinek adnák oda? Vagy mindent beszántanának? Szó sincs erről, odaadnák az ő embereiknek, kifizetnék külföldi gazdáikat, mert a NER-t ők akarják folytatni, saját hasznukra, az új internacionalizmus hasznára. Ideológiailag nem vitaképesek, nem is engedik vitatni saját agyrémeiket, gazdaságilag húznák ki a talajt a szuverenista oldal alól.

Ezt célozza az is, hogy az EU már szerződésszegéseket is vállalva gazdaságilag próbálja nehéz helyzetbe hozni a nyugati mintákból nem kérő társadalmakat. Nem kapunk pénzt, mert Orbánt választottuk, és továbbra sem kapunk, ha megint Orbánt válasszuk. A liberális "demokrácia" jegyében.

"az ellenzék összecsiszolódása pedig lassan megy"

Hát Soros nem egy csiszoló, valljuk be.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés