A svájciak kétharmada azt akarja, hogy csak az oltatlanokat korlátozzák

2021. november 28. 19:56
A vasárnapi népszavazáson résztvevők 62,01 százaléka támogatta a védettségi igazolvány bevezetését.

A népszavazást viharos kampány előzte meg, és a rendőrség vasárnap újabb tüntetésektől tartott, de csak néhány tucatnyi tüntető jelent meg Bernben a kormány és parlament kordonnal lezárt épületénél. A védettségi igazolást azok kaphatják meg,

akik felvették a koronavírus elleni védőoltást, felgyógyultak a betegségből, illetve negatív tesztet mutatnak be.

Az igazolást éttermek, bárok, kiállítások, mozik, illetve beltéri sportesemények látogatásakor kell felmutatni.

Tüntetések zajlottak a kampány alatt

A kampány idején számos tüntetés zajlott, amelyeken előfordult erőszak is, de korántsem voltak olyan zavargások, mint Hollandiában vagy a Francia Antillákon. Több politikust, közöttük Alain Berset egészségügy-minisztert, aki két éve a Covid-19 elleni harc jelképe,

halálosan megfenyegettek és rendőri védelem alá helyeztek.

Féléven belül már másodszor szavaztak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos törvényről

A SonntagsBlick című lapban megjelent felmérés szerint a megkérdezettek mintegy kétharmada azt akarja, hogy csak a beoltottak, illetve a betegségen átesettek éljenek korlátozások nélkül, és valamivel több mint a felük támogatja a kötelező védőoltást.

Féléven belül most másodszor szavaztak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos törvényről. Júniusban az állampolgárok 60 százaléka támogatta a törvényt. Azóta azonban módosították, hogy nagyobb hatáskörük legyen a hatóságoknak a járvány elleni harcban, és lehetővé tegyék a védettségi igazolás bevezetését.

Svájcban az átoltottság mintegy 65 százalék, alacsonyabb, mint más nyugat-európai országokban. A SARS-CoV-2 nevű vírus a járvány kezdete óta 986 834 embert fertőzött meg, és 11 470-en haltak bele az általa okozott Covid-19-betegségbe a baltimore-i Johns Hopkins egyetem vasárnapi összesítése szerint.

(MTI) 

Kép: Fabrice COFFRINI / AFP

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a svájci népszavazás a demokráciánnak annak iskolapéldája, amikor két farkas és egy bárány arról szavaz, hogy mi legyen vacsorára. Szerintem az emberi szabadságjogok nem volna szabad hogy tárgya legyen bármilyen szavazásnak, döntésnek, stb. , a demokráciának is kell hogy határai legyenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés