Több százezer eurós humanitárius segélyt nyújt az EU a fehérorosz határon rekedt migránsoknak

2021. november 17. 16:29
Von der Leyen hangsúlyozta: „Európa a fehérorosz határon rekedt emberek oldalán áll, készek vagyunk többet is tenni értük”.

Az Európai Bizottság 700 000 eurós humanitárius támogatást nyújtott a fehérorosz határon rekedt, kiszolgáltatott helyzetben lévő migránsoknak – közölte szerdán az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete.

Első körben a bizottság 200 000 eurót utalt át a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC). Ez a támogatás az IFRC által kezelt Katasztrófavédelmi Sürgősségi Alaphoz való átfogó uniós hozzájárulás részét képezi, amit a Fehérorosz Vöröskereszt segélyszervezethez juttatnak el.    

A bizottság további 500 000 euró finanszírozást is mozgósított, és egyeztetést folytat az unió humanitárius partnerszervezeteivel a pénzeszközök felhasználása érdekében. Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós arra kérte a humanitárius szervezeteket, hogy a támogatást folyamatosan juttassák el a menekültek és migránsok e nagyszámú csoportjához. Az „Európai Bizottság készen áll arra, hogy a sürgős szükségleteket fedező finanszírozást nyújtson, amint a humanitárius partnerszervezetek hozzáférése a határokon rekedt migránsokhoz akadálytalan lesz” – tette hozzá.    

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke Twitter-üzenetében hangsúlyozta: „Európa a fehérorosz határon rekedt emberek oldalán áll, készek vagyunk többet is tenni értük”.

A fehérorosz rezsimnek azonban fel kell hagynia azzal, hogy embereket csal csapdába és életveszélybe sodorja őket

– hívta fel a figyelmet az elnök. Az EU által biztosított segély élelmiszereket, takarókat, higiéniai és elsősegélycsomagokat és azok szállítását fogja fedezni.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Christian Hartmann

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha ezek az emberek Németországba vágynak, akkor azok, akik ennyire aggódnak értük, miért nem küldenek értük szolidáris alapon vasúti szerelvényeket, vagy repülőgépeket? Vagy miért nem mondják meg nekik, hogy nem kérnek belőlük?

Szóval szerinted hitelből kéne támogatni azokat, akik az EU határát, és ezzel együtt egy szuverén ország határát ostromolják?

Mert ez a pénz abból a közösen felvett hitelből van, aminek a visszafizetése is közös. Bár nekünk nem adnának belőle. Remélem, akkor a visszafizetésből is kimaradunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés