Több százezer eurós humanitárius segélyt nyújt az EU a fehérorosz határon rekedt migránsoknak

2021. november 17. 16:29

Von der Leyen hangsúlyozta: „Európa a fehérorosz határon rekedt emberek oldalán áll, készek vagyunk többet is tenni értük”.

2021. november 17. 16:29
null

Az Európai Bizottság 700 000 eurós humanitárius támogatást nyújtott a fehérorosz határon rekedt, kiszolgáltatott helyzetben lévő migránsoknak – közölte szerdán az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete.

Első körben a bizottság 200 000 eurót utalt át a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC). Ez a támogatás az IFRC által kezelt Katasztrófavédelmi Sürgősségi Alaphoz való átfogó uniós hozzájárulás részét képezi, amit a Fehérorosz Vöröskereszt segélyszervezethez juttatnak el.    

A bizottság további 500 000 euró finanszírozást is mozgósított, és egyeztetést folytat az unió humanitárius partnerszervezeteivel a pénzeszközök felhasználása érdekében. Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós arra kérte a humanitárius szervezeteket, hogy a támogatást folyamatosan juttassák el a menekültek és migránsok e nagyszámú csoportjához. Az „Európai Bizottság készen áll arra, hogy a sürgős szükségleteket fedező finanszírozást nyújtson, amint a humanitárius partnerszervezetek hozzáférése a határokon rekedt migránsokhoz akadálytalan lesz” – tette hozzá.    

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke Twitter-üzenetében hangsúlyozta: „Európa a fehérorosz határon rekedt emberek oldalán áll, készek vagyunk többet is tenni értük”.

A fehérorosz rezsimnek azonban fel kell hagynia azzal, hogy embereket csal csapdába és életveszélybe sodorja őket

– hívta fel a figyelmet az elnök. Az EU által biztosított segély élelmiszereket, takarókat, higiéniai és elsősegélycsomagokat és azok szállítását fogja fedezni.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Christian Hartmann

Kapcsolódó cikkek

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anna Laura
2021. november 20. 23:01
Hogy is van ez? A Bizottságban van SAJÁT pénze, amiről csak úgy ukmukfuk döntenek, a tagállamok nélkül? A tagállamok befizetéseiről a tagállamok vezetői döntsenek, ne Ursula! Vagy adtak egy szabad keretet Ursulának, amivel azt tesz, amit akar?
Tobit
2021. november 18. 18:00
van Der Leyen asszony és az EU bizottság kimutatta foga fehérjét. Nem az Unió határait védő országok határvédelmét segítik, hanem az azokat támadó migránsokat. Köpök az elnök asszony és társai EU bizottság közepébe. Rájuk semmiben sem lehet számítani. Ezt a járvány helyzet is megmutatta, és mutatja most is teljes tehetetlenségüket és hozzá nemértésüket. Az Unió országai ellen dolgoznak.
Papalimapapa
2021. november 17. 18:40
Légifolyosót azonnal a fehéroroszoktól Németországba! Vundervumen majd örökbefogad néhényat közülük és befekteti őket a gyerekei mellé az ágyba. Gyerünk, gyerünk!
bajai
2021. november 17. 18:32
Ezzel csak meghosszabbítják a szenvedést, és mint sokan írták csábítják az újabbakat. Egy szőnyegbombázás lenne az igaz humanitárius segély. Abba is kevesebben halnának rokkannának bele, mint így fognak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik