Az Európai Bizottság biztonyítékokat akar a turówi bánya bezárásáról

2021. október 26. 15:07
Az Európai Bizottság levélben fordult a varsói vezetéshez azonnali bizonyítékot kérve a lengyel-cseh határ menti Turów külszíni lignitbánya – uniós bírósági utasításra történő – bezárásáról – jelentette be kedden az brüsszeli testület illetékes szóvivője.

„A bezárásra vonatkozó bizonyítékok hiányában a bizottság rendszeres időközönként fizetési felszólításokat fog kibocsátani” – tette hozzá. Az Európai Unió Bírósága májusban végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. Mivel ez nem történt meg a bíróság szeptember végén az Európai Bizottságnak kifizetendő napi 500 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot.    

A cseh kormány korábban azért fordult panasszal az unió bíróságához, mivel attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait,

növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A prágai vezetés ugyancsak aggályosnak véli, hogy Lengyelország először 2026-ig, majd 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét. A lengyel vezetés megtagadta a bánya bezárását, arra hivatkozva, hogy ez munkahelyek ezreit szüntetné meg, és számtalan háztartás maradna áram nélkül.      

A felek közötti prágai tárgyalásokon a cseh sajtó szerint a lengyelek azt javasolták, hogy anyagi támogatást adnának az érintett cseh régió víztartalékainak a védelméhez. A csehek számára ez alapvetően elfogadható is lenne, ha Varsó a támogatást nem kötné két éves határidőhöz, holott a bánya üzemeltetése 2044-ig van engedélyezve.

(MTI)

Fotó: Krzysztof Zatycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés