Restaurálták a Bánffyhunyadon talált gyermekholttest pompás dolmányát

2021. október 15. 20:09
Az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum restaurátora, Mihaela Chetrari kiválósági díjat nyert vele Craiován a restaurátorok seregszemléjén.

„Talán még emlékeznek rá: két évvel ezelőtt európai szinten is szenzációnak számító régészeti felfedezésről számoltak be az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum régészei, akik Csók Zsolt vezetésével a felújítás alatt álló bánffyhunyadi református templomban egy érintetlen kriptát találtak” – írja az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum román nyelvű posztjában.

Az öt emberi maradványt rejtő sír a 16-17. század óta állt háborítatlanul, ami azért hozta lázba a régészeket, mert Erdélyben utoljára 120 éve találtak érintetlen kriptát.

Két felnőtt és két gyermek koporsóját azonosították be, az egyik koporsón a „Bánffy K” feliratot találták. A leleteket az ezüst csillagformával veretezett koporsókkal együtt Kolozsvárra szállították, hogy megvizsgálják azokat.

A múzeum csütörtökön mutatta be az egyik gyermek holttestnél talált dolmány restaurált példányát, melynek felújítása olyan jól sikerült, hogy a restaurátor, Mihaela Chetrari kiválósági díjat nyert vele Craiován, a 16. alkalommal megszervezett országos szalonon – írta meg a Főtér. 

A dolmány zöld növénymintákkal díszített brokátból készült. Selyemszálakból álló díszítését kézzel varrták rá. Korához képest a textil jó állapotban volt, a kriptából való kiemelésekor – a gyermekholttest maradványain kívül – föld, a temetkezési szertartásból származó virág, és penész borította. Mind a kémiai bomlásfolyamatok, mind a kiemelésből fakadó hirtelen környezetváltozás nyomot hagyott a szöveten, mely megbarnult, anyaga részben foszlásnak indult, szálai meggyengültek, ezért sürgősen restaurálni kellett a további károk elkerüléséért. Laboratóriumi keretek között, makroszkópos vizsgálattal állapították meg a szövet és a szálak struktúráját, majd tisztítás után elvégezték a restaurálást – számolt be a Múzeum a Főtér által is hivatkozott Facebook posztban. 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés