A Fővárosi Közgyűlést gúzsba köthetik az előválasztási botrányok

2021. október 15. 16:55
Karácsony Gergelynek még nehezebb lesz lavírozni az egymást utáló politikusok között, Gyurcsány Ferencnek pedig eddig komoly hatalma volt Budapesten, de most a DK-sok szinte mindenkivel összevesztek.

Éppen két éve jött létre az ellenzéki többségű budapesti városvezetés, és ez a 24 hónap minden volt csak nem diadalmenet. Elég, ha az idősotthonokban kitört fertőzéshullámra, a Lánchíd felújításával kapcsolatos időhúzásra, a nagy dérrel-dúrral bejelentett vizsgálóbizottság totális kudarcára és a közlekedésszervezés átgondolatlansága miatt állandósult forgalmi dugókra gondolunk. A problémák gyökere a főpolgármester tevékenységében kereshető, de miután Karácsony Gergely tavasszal bejelentette, hogy miniszterelnök-jelöltként indul az előválasztáson, ideje jelentős részét a politikai küzdelmekre és nem a főváros vezetésére fordította, ami egyébként alapvetően a dolga lenne, s amiért a fizetését kapja.

Gyurcsány zsarolt. Vagy mégsem

A Városházán belüli gondokat a többpárti koalíció működése, az eltérő érdekek, személyes konfliktusok is okozzák, kezdve azzal, hogy már korán átállt a DK-hoz két MSZP-s polgármester – az óbudai Kiss László, valamint a 18. kerületi Szaniszló Sándor –, és köztudott: Gyurcsány Ferenc telepakolta az önkormányzatot és a cégeit a saját embereivel.

S most, az előválasztás hajrájában derült ki, hogy a DK elnöke ennél tovább is merészkedett, több ízben zsarolta a főpolgármestert. Legalábbis ezt állítja Karácsony Gergely, és azt is, hogy mindezt sms-ekkel tudja bizonyítani. Csakhogy csütörtök este óta ezt is inkább múlt időbe kell tenni, mert most már inkább nem büntetőjogi kategóriáról, sokkal inkább fenyegetőzésről, politikai játszmázásról, beszólogatásról beszélt. Persze ezen sem kell csodálkozni, hiszen az utóbbi hetekben is nemegyszer hajtott végre pálfordulást, lásd a Tóth Csaba-ügyet vagy azt, hogy ő

csak akkor lép vissza a miniszterelnök-jelöltségtől, ha elüti a villamos.

Vasárnap vége az előválasztásnak csúfolt kardcsörtetésnek, de a kampányban más olyan események is történtek, amelyek az eddigieknél is jobban megnehezítik a munkát. A legtöbb sérelmet a momentumosok és a DK-sok szerezték egymásnak, a lilapártiak a képviselőjelöltek küzdelmében több helyen érzékeny vereséget mértek Gyurcsányékra.

Hajnal Miklós a Hegyvidéken győzött az ismert és agilis háziorvos, Komáromi Zoltán ellen, s ami még fájóbb lehet, Újbudán Orosz Anna ügyvezető alelnök simán hozta a körzetet a főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébettel szemben, ami komoly presztízsveszteséget jelent. De ami még jobban felháborította a DK-t, hogy a Momentum Dobrev Klára helyett deklaráltan Márki-Zay Pétert támogatja.

A DK azt is nehezen nyeli le, hogy a párbeszédes Tordai Bence a párt egyik új üdvöskéjét, Kálmán Olgát oktatta a második kerületben. A Momentum az MSZP-nek is nekiment azzal, hogy Zuglóban Tóth Csabára ráindították Hadházy Ákost, aki politikailag elvermelte a szocialista politikust. Csütörtök óta pedig kitört a DK-MSZP-háború is, hiszen a szocialisták módosították az álláspontjukat és ők is Márki-Zay támogatására szólítják fel híveiket, ezzel mellékszálként párton belül is komoly összetűzések vannak.

Nehezebben lehet meg a többség

Ilyen körülmények között kellene együttműködnie a 17 koalíciós képviselőnek, amelyben a legnagyobb frakciója a DK-nak van hat politikussal. A 33 tagú testületben így elvileg csupán egyfős többségük van, ám az elvileg független Baranyi Krisztina általában a koalícióval szavaz. A Fidesznek 13 mandátuma, ezenkívül van két másik független képviselő is, így gyakorlatilag két ember kiszavazásával már nincs meg a többsége Karácsonyéknak.

Megkérdeztünk két koalíciós politikust, szerintük hogyan működhet ilyen körülmények között a Fővárosi Közgyűlés.

Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció vezetője, Zugló polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén (MTI/Koszticsák Szilárd)

MSZP-nek ötfős frakciója van a Fővárosi Közgyűlésben. Horváth Csaba zuglói és Gajda Péter kispesti polgármesterek Dobrev Klára mellett tették le a voksukat, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, valamint Tóth József angyalföldi és Örsi Gergely második kerületi városvezető azonban nem foglalt nyíltan állást.

Horváth Csaba frakcióvezető azt mondta a Mandinernek, a gyakorlatból állítja, semmiféle hatása nem lesz a budapesti munkára az előválasztás bonyodalmainak.

Karácsony Gergely visszalépése után ugyanis csütörtökön volt az első többpárti koalíciós kabinet, ahol „kiváló hangulatú beszélgetés zajlott”,

és nem a nagy politikával, hanem a főváros ügyeivel foglalkoztak, ahogy állítása szerint korábban is.

Arra a felvetésre, hogy nehéz elhinni, hogy minden a legnagyobb rendben van a felek között, hiszen a DK elnöke és a főpolgármester egymásnak esett amiatt, hogy Gyurcsány Ferenc zsarolja-e Karácsonyt, és a Momentum is – amely Márki Zay Pétert támogatja – komolyan szembekerült a Demokratikus Koalícióval, ráadásul a főpolgármester kérésének több szocialista képviselő nem tesz eleget, Horváth Csaba úgy reagált:

„Pedig tényleg nincs konfliktus, higgyen nekem. Az MSZP – miután a tagság is megosztott a kérdésben – sokáig nem foglalt állást egyik jelölt mellett sem. Most viszont, hogy mindkét miniszterelnök-jelölt arra kérte a pártot, tegyék egyértelművé az MSZP álláspontját, eleget tettek a kérésnek. Bár mindkét miniszterelnök-jelölt hasonló, az MSZP elvárásaival összhangban álló baloldali-zöld programot képvisel, a többség úgy gondolta, Márki-Zay Péternek van nagyobb esélye arra, hogy 2022-ben megnyerje az országgyűlési választást.” Horváth Csaba magyarázkodása szerint azzal sincs gond, hogy korábban több MSZP-s politikus is bejelentette, Dobrev Klárát támogatja.

A szocialista politikus azt mondja, ő „mélyen elkötelezte magát” Karácsony Gergely mellett, hogy ő legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. A főpolgármester azonban visszalépett, így ő visszakapta a szavazati jogát, attól kezdve az addigi információi, a hosszú évek tapasztalata után állt Dobrev Klára mellé, bár bevallja, nem volt egyszerű a döntés. 

Nehéz lehet túllépni a sérelmeken

Az a lényeg Horváth Csaba szerint, hogy szombaton véget ér az előválasztás, másnap eldől, ki nyert, ettől a pillanattal kezdve minden kormányváltó demokrata kötelessége támogatni a győztest, így tesz ő is, akárki is lesz az. „A cél pedig az, hogy élhető és igazságos országot építsünk jövő tavasztól” – szögezte le. Majd hozzátette, természetesen számos aspektusa van, személyes ízlés, értékrend, vagy, hogy kinek melyik politikus meggyőzőbb, hogy végül ki hogy választ, de pár nap múlva ennek már semmi jelentősége nem lesz. 

Azért nehéz lehet túllépni az egyéni sérelmeken, abból pedig akad bőven – érveltünk. Az MSZP-s frakcióvezető erre úgy reagált, ha mindig csak a sérelmeikkel foglalkoznának, akkor nem tudnák végezni a munkájukat, márpedig nem állt meg a munka. „Ezeket az ügyeket a fővárosi politikusok a helyén tudják kezelni” – fogalmazott Horváth Csaba.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere, a Momentum fővárosi frakcióvezetője írásos válaszában gyakorlatilag megismételte azt, amit Horváth Csaba mondott:

„Az előválasztás semmilyen módon nem befolyásolja a fővárosi működést, erre még a legintenzívebb időszakban – a kampány alatt – sem volt példa. Ahogyan az a világ minden részén látható, az előválasztás lezárultával mindenki  be fog sorolni a győztes mögé, hiszen a célt mindenki tisztán látja maga előtt: az Orbán-rendszer leváltása és egy normális jogállam, egy igazságos ország építése” – fogalmazott a politikus.

A főpolgármester renoméja hatalmasat csökkent

A két politikus tehát, úgy tűnik, nem aggódik. De valójában inkább csak a vágyaikat fogalmazták meg. Információink szerint ugyanis rendkívül feszült a helyzet a Városházán. Egyelőre még nem robbantak ki nyílt háborúk a koalíciót alkotó frakciók között, mindenki a  vasárnapot várja, hogy végre kiderüljön, ki nyeri a miniszterelnök-jelölti választást. Annyi már most látszik, hogy a DK gyakorlatilag minden párttal konfliktusban áll, akár győz Dobrev Klára, akár nem.

Karácsony Gergelynek pedig ilyen helyzetben kellene irányítania Budapestet. A gond csupán az, hogy a főpolgármester renoméja hatalmasat csökkent,

a politikai cikkcakkjai, a vádaskodása, majd annak visszavonása, a nyilvánvalóvá vált határozatlansága, tehetetlensége miatt egyre többen tartják komolytalan figurának.

Közeledik az év vége, most állítják össze a költségvetést, ami normális viszonyok között sem egyszerű folyamat – hiszen ahány párt, annyi érdek –, főleg úgy, hogy meglehetősen rossz pénzügyi helyzetben van a főváros. Ráadásul Karácsony jelentősen el van maradva a programja végrehajtásával is, valamit tehát illene már produkálnia.
Nagyon érdekes hetek, hónapok várhatók a budapesti politikában is.

(Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester (j3), Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (k), Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció vezetője, Zugló polgármestere (b4), Havasi Gábor momentumos képviselő, fővárosi egészségügyi tanácsnok (b3), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Soproni Tamás, a VI. kerületi polgármester (j) a közgyűlés 5. napirendjén szereplő, Javaslat a 2023. évi atlétikai világbajnoksággal összefüggő egyes kérdésekről tárgyalásakor elrendelt frakciószünetben a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. szeptember 1-jén.MTI/Kovács Attila)

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Béna kacsa lett KariGeri, napjai meg vannak számlálva.

Igen, gúzsba van az már kötve azóta, hogy az okos pesti Tarlóst elküldte és a munka hőse embert beültette a székbe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés