Adományt gyűjt egy afgán napilap a megmaradásért

2021. szeptember 28. 10:44
Online adománygyűjtő akciót hirdetett egy afgán oknyomozó napilap, amely a tálib hatalomátvétel óta súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd.

„Ne engedjük, hogy a sötétség győzzön” – fogalmazott hétfőn az Etilat-e-Rúz című kabuli székhelyű napilap Twitter-oldalán az újság kiadója, Zaki Darjabi, s azt kérte a támogatóktól, adományaikkal tegyék lehetővé, hogy tovább tudósítsák a világot az ázsiai ország eseményeiről.

Az Etilat-e-Rúz –

amely tavaly megkapta a Transparency International nemzetközi korrupciókutató szervezet díját egy oknyomozó riportja miatt

– már korábban bejelentette, hogy pénzügyi nehézségek miatt ezentúl csak online formátumban jelenik meg. A kampány során a kitűzött 10 ezer dollárból már négyezer összegyűlt.

Háttér

A tálibok augusztus közepi hatalomátvétele óta legalább 153 médium szüntette be tevékenységét Afganisztánban, néhányuk pénzügyi problémákra, mások pedig a radikálisok jelentette fenyegetésre hivatkozva. A tálib vezetés szeptemberben 11 pontban fogalmazta meg az ország médiája felé támasztott elvárásait, melyek közt szerepel például „az iszlámmal ellentétes tartalmak” közlésének tilalma, valamint „a magánszféra tisztelete”.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi jogvédő sajtószervezet ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy az ilyen jellegű előírások gyakorlatilag megágyaznak a cenzúrának és az elnyomásnak.

(MTI)

 

Nyitókép: Pandzssir, 2021. szeptember 9.
Iszlamista tálib fegyveresek az északkelet-afganisztáni Pandzssir tartományban 2021. szeptember 8-án. Az Afganisztánban hatalomra került tálibok szerint sikerült elfoglalniuk a pandzssir-völgyi ellenálló szervezettől, a Nemzeti Ellenállási Fronttól a nekik ellenálló utolsó tartományt.
Fotó: MTI/AP/Mohammad Aszif Hán

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés