A román szociáldemokraták saját kormánybuktató indítványt terjesztettek be

2021. szeptember 28. 16:41
A román parlament legnagyobb frakciójával rendelkező, ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) beterjesztette kedden saját bizalmatlansági indítványát a Florin Citu vezette jobbközép kormány ellen, arra hivatkozva, hogy az USR-PLUS szövetség által kezdeményezett, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogatásával benyújtott kormánybuktató indítvánnyal szemben alkotmányossági kételyek merültek fel. Az indítványról jövő kedden szavaz a parlament.

Marcel Ciolacu PSD-elnök szerint ez a leggyorsabb módja annak, hogy – akár már a jövő héten – leváltsák a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) „hozzá nem értő” kormányát, a PSD 157 törvényhozó által aláírt kezdeményezése ellen ugyanis szerinte nem emelhető semmilyen szabályossági kifogás.    

Közben az alkotmánybíróság kedden úgy döntött: napirendre kell tűzni a román parlamentben az USR-PLUS és az AUR szeptember 3-án benyújtott bizalmatlansági indítványát is,

másfelől – úgymond „helyt adva a kormány óvásának” – azt is megállapította, hogy a kormány és a parlament valóban alkotmányos konfliktusba került egymással.    

Az alkotmányossági panasz kitér az online aláírásokra is

Alkotmányossági panaszában a kormány egyebek mellett azt kifogásolta, hogy az USR-PLUS és az AUR indítványához online beküldött vagy fénymásolt aláírásokat is mellékeltek. Az alkotmánybíróság szerint viszont az eljárás szabályos volt, és a parlament éppen azzal vétett az alaptörvény ellen, hogy az indítvány szavazását az alkotmányossági óvásra hivatkozva elnapolta. A testület annyiban adott igazat a kabinetnek, hogy a parlament elmulasztott még aznap hivatalos tájékoztatást küldeni a kormánynak a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséről, ahogyan azt az alkotmány előírja.   

A parlamentben így most már két indítvány verseng egymással, a PSD, az AUR és az USR-PLUS viszont csak közösen tudja megbuktatni Florin Citu kormányát.    

Bukaresti elemzők szerint a PSD eddig azért segített Florin Citunak az USR-PLUS kormánybuktató indítványának elnapolásában, és közvetve abban, hogy tisztségben lévő miniszterelnökként elnyerje a PNL pártelnöki tisztségét, mert az ő megválasztásában látott garanciát arra, hogy nem áll helyre a PNL – USR-PLUS-együttműködés, tehát a jobboldalon nem lehet már kormánytöbbséget alkotni.    

A szociáldemokraták nem akarnak másodhegedűsök lenni

Másrészt a parlamenti helyek egyharmadával rendelkező párt nem akart „másodhegedűsként” besegíteni a két kisebb pártnak a kormány megdöntésében, hanem át akarta venni a kezdeményező szerepet. Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy Citu az USR-PLUS ellenkezésének dacára és a szövetség egyik miniszterét leváltva döntött a harmadik koalíciós partner, az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR-PLUS Citu leváltását követelte a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, miniszterei pedig kiléptek a kormányból.    

A kétkamarás bukaresti parlamentben kedd délutánra összehívták az egyesített házbizottságot, amely úgy döntött, hogy elsőként a PSD bizalmatlansági indítványát tűzik napirendre,

az USR-PLUS kezdeményezéséről ugyanis egyelőre csak sajtóközleményt adott ki az alkotmánybíróság, a testület határozata pedig csak akkor lép hatályba, ha – indoklással együtt – megjelenik a hivatalos közlönyben. A házbizottság döntése szerint csütörtökön felolvassák, október 5-én pedig megvitatják és szavazására bocsátják a PSD bizalmatlansági indítványát a két ház együttes ülésén. Közben az USR-PLUS és az AUR is jelezte, nem értenek egyet kezdeményezésük megvitatásának további halogatásával, de készek megszavazni a PSD bizalmatlansági indítványát, ha az kerül hamarabb napirendre a parlamentben.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés