Az UEFA-t támogatja az MLSZ a világbajnoki rendezés kérdésében

2021. szeptember 20. 17:36

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) jövő csütörtökön online tárgyalást tart tagszervezetei részvételével a világbajnokságok kétévenkénti megrendezésének sokat vitatott ötletéről.

2021. szeptember 20. 17:36
null

A FIFA hétfői közleménye szerint ez az első lehetőség arra, hogy a témában „az elkövetkező hónapokban konstruktív és nyílt egyeztetéseket folytassanak globális és regionális szinten is. Miután ez egy labdarúgással kapcsolatos projekt, amelynek esetében a sportág globális érdekeit kell előtérbe helyezni, a folyamatba be kell vonni a játékosokat és az edzőket a világ minden tájáról” – írta a közleményben a FIFA.

A világbajnokságok kétévenkénti megrendezésére vonatkozó javaslatot a FIFA technikai bizottsága is támogatta,

Európában azonban heves ellenkezést váltott ki az ötlet, Aleksander Ceferin, az európai szövetség (UEFA) elnöke bojkottal fenyegetőzött, és találkozót sürgetett Gianni Infantino FIFA-elnökkel. A francia Arsene Wenger által vezetett technikai bizottság szeptember 9-én hozta nyilvánosságra hivatalosan azt a javaslatot, amely szerint

2026-tól kétévente kellene világbajnokságot rendezni.

Az európai bajnokságok és klubok, valamint az UEFA szerint azonban a naptár így is túlzsúfolt és az éljátékosok túlterheltek. Wengerék és a FIFA álláspontja szerint viszont sok ország esetében az egyetlen igazi sportági húzóesemény a vb, ami mellett így szakmai indokok és erős gazdasági érvek is szólnak. A technikai bizottság továbbá azt is javasolta, hogy az Európa-bajnokságok rendszerén is változtassanak, azokat 2027-től páratlan években rendezzék meg, így lehetőséget biztosítva, hogy 2026 után már 2028-ban is vb-t lehessen rendezni. Ceferin erre reagálva azt mondta, az UEFA nem érdekelt abban, hogy kétévente kerüljön sor Eb-re.

A kétévenkénti vb-rendezés Infantino forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie.

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján megjelent hétfői közlemény szerint a német, a portugál és a török szövetséghez hasonlóan minden erejével az UEFA-t támogatja az MLSZ a világbajnoki rendezés kérdésében. Mint írják, az MLSZ elnöksége aggodalommal tekint a FIFA terveire. Hozzátették, a labdarúgás elmúlt évtizedeiben a négyévente rendezett kontinensviadalok és a szintén négyévente rendezett világbajnokságok – a páros esztendőkben egymástól kétévente megtartva –, évtizedes és megingathatatlan hagyományt jelentenek.

„Meggyőződésünk, hogy egyedül a jelenlegi forma tudja biztosítani valamennyi kontinens nemzeti válogatottjai számára, hogy a legrangosabb világversenyen bizonyítsák tudásukat, a játékosok és klubjaik, az évtizedek alatt felhalmozott értékek sérelme nélkül” – áll a közleményben.

Az MLSZ álláspontja az, hogy miközben a stabil pénzügyi háttér megteremtése, a bevételek növelése minden szereplőnek érdeke, a játékosok testi épsége ennél is fontosabb szempont.

„Egyetlen felelős szövetség sem járulhat hozzá olyan versenynaptárhoz, amely ezt kockáztatja, és az egészségesnél nagyobb mértékű terhelésre kötelezi a labdarúgás legfontosabb résztvevőit” – szögezte le a magyar szövetség.

Az MLSZ szerint Európában az összes érintett aktív szereplő, a játékosok, klubok, nemzeti szövetségek és az UEFA páratlan egységben, alapos indoklással elutasítják a kétévenkénti vb-rendezésre irányuló javaslatot. A magyar szövetség érthetetlennek és és elfogadhatatlannak tartja, hogy a FIFA vezető személyei hetek óta teljes közömbösséget mutatnak, teljességgel figyelmen kívül hagyják azok véleményét, akikről a kérdés szól, akik nélkül a verseny nem létezhet.

„Erősen kifogásolható továbbá, hogy a sportdiplomáciában teljesen szokatlan módon az előterjesztés részletei a döntéshozók előtt máig ismeretlenek, a FIFA tagállamai, a konföderációk és még a FIFA Tanács tagjai sem kaptak tájékoztatást, ugyanakkor a FIFA elindította globális kommunikációját” – zárult az MLSZ állásfoglalása.

(MTI)

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tothpal
2021. szeptember 29. 20:05
iDEJE VOLNA EZT AZ IDIÓTA Csányit elküldeni a francba...
Reszelő Aladár
2021. szeptember 22. 18:05
Minden nyáron lenne válogatott foci. Ezt nevezem rendes kiszúrásnak a szurkolóval. Amúgy Copa America így is 2 évente van, vagyis egy Dél-Amerikai ország válogatott játékosa 4-ből 2 nyáron biztosan, 3 nyáron opcionálisan valami tornán vesz részt. A selejtezést pedig egyszerűbben is meg lehet csinálni. A mostani potselejtezőkben 2 lejátszott meccsen fogják negyedelni a mezőnyt, úgy hogy még a hazai pályát is sorsolják és benne van, hogy valakinek két idegenbei meccsen kell továbbjutni. A rendezés egy komolyabb kérdés. 2 évente kell egy házigazdát találni, illetve stadionokat biztosítani relatív nagy méretben és limitált utóhaszosítási lehetőségekkel. Ha szigorúan veszük, jó ha 10-15 ország alkalmas arra, hogy egyátalán VB-t rendezzen és a fele az, aki komolyabb beruházás nélkül képes lenne erre. Most persze nagy a rinya, de akkor mekkora lesz majd, ha mondjuk Németország vagy Anglia 10 évente rendezhetne egyet. De inkább előtérbe kerülnek a társrendezők és előkerülhet a sokvárosos formátum is. Csak úgy kell kiválasztani a rendezőket, hogy a csapatuk már részvevő is legyen, elkerülendő a Baku/Bukarest/Dublin szindrómát. Persze rotálni is lehet, egyszer rendező ország, egyszer rendező városok. Mivel az ilyen eseményeket a nézők 99%-a TV-n nézi, nekik teljesen mind1, hogy Bagdadban, Bakuban, Berlinben vagy Bilbaoban van a meccs. Abban pedig lehet bízni, hogy Europára fogják a meccs kezdési időket optimalizálni. Az egész a dollárról szól. Ha sikerül a pénzdíjakat tovább emelni, akkor meglesz majd a lelkesedés. Ha a nagy futballhatalmak továbbra is megtarthatják a hegemóniájukat és végül ugyanabból a 6 országból kerül ki a győztes mint eddig, akkor nem lesz ellenvetés.
csapláros
2021. szeptember 21. 20:25
Ez az egész kezd az Eurovíziós dalfesztiválra hasonlítani. Egyre inkább elfajzik a degeneráltak, az egyenlők közt egyenlők zárt körű onanizációs versenyévé.
Secnir
2021. szeptember 21. 10:32
az első eset, amikor az MLSZ-el értek egyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik