Az EU szóvivője szerint az orosz választásokat csalások sorozata árnyékolta be

2021. szeptember 20. 15:46
Tapasztalataink szerint a vasárnap végetért orosz parlamenti választások a megfélemlítés légkörében zajlottak – jelentette ki Peter Stano az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn.

A megfélemlítés – mint fogalmazott – a független kritikus hangok elhallgattatására irányult. A szóvivő szerint a voksolás hiteles nemzetközi megfigyelés nélkül zajlott le. „Számos jelentést kaptunk helyi független megfigyelőktől, akik több súlyos szabálytalanságról számoltak be a szavazások során. Emellett erősödött a fellépés az ellenzéki politikusokkal és médiaorgánumokkal szemben is, ami ahhoz vezetett, hogy a szavazóknak csak beszűkült választási lehetőségei maradtak” – mondta a szóvivő.    

Stano hangsúlyozta azt is, hogy az EU soha nem fogja elismerni az illegálisan elcsatolt Krím félszigeten történt választásokat,

ahol a lakosság egy része orosz útlevelet kapott, hogy voksolhasson. Emlékeztette továbbá Oroszországot a minszki egyezményben foglaltak tiszteletben tartására és nemzetközi kötelezettségeinek teljesítésére. Arról is tájékoztatott, hogy a héten Josep Borrell az EU kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, tárgyalni fog Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel az ENSZ közgyűlés keretében New Yorkban.    

A vasárnap végetért orosz parlamenti választásokat az orosz elnök, Vlagyimír Putyin által vezetett kormánypárt az Egységes Oroszország nyerte meg azelőzetes eredmények alapján.    

A Kreml radikális bírálói szerint a szavazást csalások sorozata árnyékolta be. Más szakértői vélemények szerint viszont a kormánypárt előtt már nyáron „megtisztították az utat” a választások biztos megnyeréséhez, több esélyesnek tűnő ellenzéki jelölt bejegyzésének elutasításával. Három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz köthető szervezetet júliusban szélsőségesnek minősítettek és betiltottak Oroszországban, megfosztva ezzel meghatározó személyiségeiket passzív választójoguktól.

(MTI)

Fotó: Evgeny Odinokov / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az amerikai valasztasokhoz kepest itt kutyafule se volt.
mikor a Capitoliumot elfoglaltak kinyitottade a lepcses pofad?
no akkor most se jarasd.

Az amerikai választásokról ugyanennek az okostojásnak mi a véleménye?

Ráadásul hisznek a helyi függetleneknek:-)))
Ez vicc kategória.

es MIERT voltak, azt is tudod-é? pont a "csalasok sorozata" miatt...

Bataclan mond valamit?
az USAbol is napi rendszeresseggel lehet ilyen hireket hallani,

jaa, meg is van mit mondott erre egy bolcs liberalis politikus (valami Khan): a terrorizmus egy demokraciaban a nagyvarosi let velejaroja.
hat akkor meg demokracia van na.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés