Borrell: Az afganisztáni helyzet katasztrófa a nyugati értékekre és a hitelességre nézve

2021. augusztus 19. 11:50
Az EU főképviselője hozzátette, hogy az afganisztáni fejlemények megváltoztatták a geopolitikai egyensúlyt, mivel Kína már elismerte a tálib vezetést és Oroszország is így fog tenni hamarosan.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az uniós parlament (EP) külügyi bizottságának ülésén elmondta: 106, az uniós intézményeknek dolgozó embert sikerült evakuálni Kabulból, akiket Madrid fogadott be, és további 300 személy próbál eljutni a fővárosba, hogy repülőgéppel elhagyhassák az országot.

Hangsúlyozta: „Az uniónak dolgozó afgánokat erkölcsi kötelességünk kimenteni, azonban nem lehetséges mindenkit evakuálni az országból. Reméljük, hogy a kimenekítettek elosztása az uniós tagállamok között sikeres lesz, és senki nem marad közömbös sorsuk iránt” – mondta, hozzátéve, hogy ezeket az embereket nem lehet migránsoknak nevezni, mivel egyértelműen kockázatos helyzetből menekülnek el.

Az Afganisztáni jogállam felállításának kísérlete megbukott

Nyomatékosította továbbá, hogy az EU-nak fel kell vennie a kapcsolatot az új kabuli vezetéssel – anélkül hogy hivatalosan elismerné –, megakadályozandó az unióba irányuló tömeges kivándorlást. Borrell arra is kitért, hogy

a nyugati politikai és katonai szerepvállalás célja Afganisztánban elsősorban a terrorizmus megfékezése volt,

másodsorban pedig a modern állam építése és a jogállamiság visszaállítása az országban.  Míg az első sikerrel járt, addig a második kísérlet megbukott – szögezte le.

Az Egyesült Államoknak naponta 300 millió dollárjába került az afganisztáni misszió

„Senki sem számított arra, hogy az afgán vezetés ilyen hamar összeomlik - talán még maguk a tálibok sem. Az Egyesült Államok 20 éven keresztül naponta 300 millió dollárt fektetett a misszióba, és csak igen szerény eredményeket ért el. Kérdés, hol volt a katonai hírszerzés, amikor mindez megtörtént?” – fogalmazott a spanyol politikus.

A főképviselő hozzátette, hogy az afganisztáni fejlemények megváltoztatták a geopolitikai egyensúlyt, mivel Kína már elismerte a tálib vezetést és Oroszország is így fog tenni hamarosan. "Nem szabad hagynunk, hogy Kína és Oroszország átvegye az irányítást az afganisztáni helyzet felett" – hívta fel a figyelmet Josep Borrell.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés