WHO vezető: amíg a szegényebb országok nem kapják meg az első oltást, várni kellene a harmadikkal

2021. augusztus 5. 9:38
Tedrosz Gebrejeszusz szerint legalább a 10 százalékos átoltottságot el kell érni minden országban.

Miközben a fejlett világban már a harmadik oltás fontosságáról beszélnek, a szegényebb országokba az első vakcinák is alig jutottak el. Az ENSZ egészségügyi világszervezete (WHO) szerint ezért egy ideig nem a harmadik oltásokra kellene koncentrálni ott, ahol az átoltottság jól halad, hanem arra, hogy legalább az első – majd a második – oltásokat minél több emner megkapja a világban. 

A WHO-t vezető Tedrosz Gebrejeszusz szerint legalább a 10 százalékos átoltottságot el kell érni minden országban, márpedig a legszegényebbek ettől messze vannak: ezer lakosra csupán 15 adag vakcina jut – írja a BBC-re hivatkozva a Telex.

„Megértem a kormányok igyekezetét, hogy megvégjék polgáraikat a delta variánstól. De nem fogadhatjuk el, hogy azok az országok, amelyek már így is az oltások nagy részét használták fel, még többet vegyenek igénybe” – mondta Gebrejeszusz.

A WHO már korábban is felhívta a figyelmet az oltások elosztásának aggasztó egyenetlenségére.

Afrika egyik legnagyobb országa a 87 milliós Kongói Demokratikus Köztársaság a lakosságnak még nem biztosított második oltást sem. A 270 milliós Indonéziában a lakosság 7,9 százaléka kapta meg a második oltást.

Eközben az oltásban élen járók már a harmadik oltás beadását is lehetővé teszik: Magyarországon ez augusztus 1-jével érhető el – pontos táblázattal, hogy az első két oltás alapján milyen oltóanyag igényelhető -, Izraelben az immunhiányosok és a 60 év felettiek körében indult el az újabb oltási kör, amelyet legelőször Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben kezdtek el.

Borítókép: MTI/EPA/Diego Azubel

 

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés