Harmincöt fényévnyire van a következő lakható bolygó

2021. augusztus 05. 22:28

Földhöz hasonlatos bolygó létére találtak bizonyítékot 35 fényévnyi távolságban kutatók: egy csillag körül több bolygót is felfedeztek, amelyek közül az egyik a rendszer lakhatósági zónájában található.

2021. augusztus 05. 22:28
null

„Bizonyítékaink vannak arra, hogy egy Föld-szerű bolygó van a rendszer lakhatósági zónájában” – mondta Olivier Demangeon, a Portugáliában lévő Portói Egyetem Asztrofizikai Intézetének kutatója, az eredményeket bemutató tanulmány vezető szerzője. Ez a Naprendszeren kívüli, Földhöz hasonló méretű égitest felfedezése az élet utáni kutatás fontos lépése – véli a szakértő.    

Ez a bolygó olyan légkörrel rendelkezhet, amely képes az élet támogatására

– jelentette ki María Rosa Zapatero Osorio, a madridi Asztrobiológiai Központ munkatársa. Az Európai Déli Csillagvizsgáló Chilében lévő Nagyon Nagy Teleszkópjának (VLT) Espresso (Echelle Spectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations) spektrográfja segítségével egy, a Vénusz tömegének felével rendelkező bolygót is felfedeztek. Ez az L 98-59 csillagrendszer központjához legközelebb lévő égitest, és a legkönnyebb exobolygó, amelynek tömegét a radiálissebesség-mérés segítségével sikerült megmérni.    

Az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban bemutatott tanulmány szerzői szerint felfedezésük egy technikai áttörés eredménye. „Az Espresso által biztosított precizitás és stabilitás nélkül ez a mérés nem lett volna lehetséges. Ez egy lépés előre abban, hogy meg tudjuk mérni a legkisebb bolygók tömegét a Naprendszeren túl is” – idézi Zapatero Osoriót a Phys.org tudományos ismeretterjesztő portál.    

Azonosítottak egy olyan bolygót is a lakhatósági zónában, mely nagy valószínűséggel úgynevezett óceánbolygó lehet: tömege akár 30 százalékát alkothatja víz.    

A két másik bolygó, amely közelebb kering az L 98-59 jelű csillaghoz, nagy valószínűséggel száraz, de kis mennyiségben tartalmazhat vizet. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA TESS nevű műholdjának mérései szerint az L 98-59 körül keringő három bolygó mérete a Földének 0,85-1,52-szerese. Az Espresso határozta meg a bolygók sűrűségét, amelyből következtetéseket lehetett levonni az égitest víztartalmára. Felfedeztek továbbá egy negyedik bolygót és feltételezik egy ötödik bolygó létét is, mely már elegendő távolságra van a csillagtól ahhoz, hogy felszínén is víz legyen.

(MTI)

Fotó: MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pilotapeti
2021. augusztus 07. 23:17
35 fényév távolság megtétele fénysebességhez közeli sebességgel nem 35 évig tartana az űrhajós számára, hanem sokkal rövidebb ideig. Akit érdekel, hogy miért, az tanulmányozza Einstein relativitás elméleteit.
CsakOlvas
2021. augusztus 07. 01:14
Gyerekek, ez akkora marhaság, hogy még a falról is leugrik, hiába akasztom fel. Eltekintve attól,hogyan lát valaki el akár harmincöt fényévnyire is (tudják, mekkora távolság ez?), mire jó most nékünk ez az infó? Csak kérdezem.
egyvilág
2021. augusztus 06. 18:37
Egy jó kis összefoglaló a világ eredetéről, és arról, hogy miért lehetséges benne az élet: https://egyvilag.hu/temakep/020.shtml
NTLLK
2021. augusztus 06. 15:24
Már össze is pakoltam! Remélem mire odaérek még ott lesz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik