Így nyert milliós pályázati pénzeket Cseh Katalin ügyvezetése alatt a Pannónia Nyomda

2021. július 22. 14:29
Hibás pályázatokat benyújtó, ügyvezetése alatt álló céghez köthető vállalkozásokkal versenyzett a cég.

Mint arról korábban írtunk, az EU-s támogatásokkal kapcsolatos botrány felderítése közben – amelynek során kiderült, hogy 4,5 milliárd forintnyi EU-s támogatást zsebelt be egy politikus és holdudvara – a Bennfentes szerkesztősége jutott el a Pannónia Nyomda Kft.-hez, amelynek bár jelenleg Halász Gábor az ügyvezetője, a cég 2013 májusától 2018 januárjáig az időközben a Momentum színeiben politikai pályára lépő Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt.

Cseh Katalin: Lemondtam a cégvezetésről

A Momentum EP-képviselője maga is reagált az ügyre. A botrány kirobbanását követően Cseh Katalin azt nyilatkozta, hogy szerinte mindössze arról van szó, hogy

a sajtóban összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett”

valamint hangsúlyozta, hogy „jóval politikai pályára lépése előtt lemondott a cégvezetésről”.

Fenti nyilatkozatával a momentum politikusa arra próbált magyarázatot adni, hogy a Pannónia Nyomda Kft. milyen cégekkel hozható kapcsolatba. Ugyanis kiderült: a NOVA-INN Kft., a Mondat Kft., és a Holotech Kft. ugyanarra a váci címre van bejegyezve, ahol a Pannónia Nyomda Kft. megnyerte a csaknem 70 millió forintos EU-s támogatást.

Azonos telephely, azonos pályázat(ok)

Az Origo csütörtöki cikkéből azonban

kiderült: a Cseh Katalin nyilatkozatában megfogalmazottnál összetettebb kapcsolat állhat fenn a politikushoz köthető cégek között.

A fentebb említett Mondat Kft. még azonos pályázaton is indult a Pannónia Nyomda Kft.-vel, például a Ferencvárosi Önkormányzat által kiírt egyik, a ferencvárosi újság nyomdai munkálatainak elvégzésére szánt pályázaton. Azonban annak ellenére, hogy az ajánlatkérő önkormányzat erre felszólította, a Mondat Kft. nem oldotta fel a dokumentációban szereplő ellentmondást (lenti ábra), amely abból fakadt, hogy a cég egyszerre nyilatkoztott pályázatában arról, hogy nem vesz igénybe alvállalkozót és arról, hogy igen.

Fotó: Origo.hu

Az említett pályázatot így (még Cseh Katalin, jelenlegi momentumos EP-képviselő ügyvezetése alatt) a Momentum-politikus ügyvezetése alatt álló Pannónia Nyomda nyerte.

Három évvel korábban is a Pannónia Nyomda nyert

Érdemes megemlíteni a Pannónia Nyomda 2013-as nyertes közbeszerzését is, ekkor nyerték el ugyanis először a pályázatot a ferencvárosi újság nyomdai munkálatainak elvégzésére. Akkor az Archidesign Kkt.-vel közös pályázatot nyújtott be a Pannónia Nyomda, és úgy nyertek, hogy a két további ajánlattevő közül az egyik az Archidesign Kkt.-hoz volt kapcsolható (Visualia Kkt.), a másik pedig a Pannónia Nyomdához (Bunt 24 Kft.).

A Visualia Kkt.-t az Archidesign-t irányító Prahovean Kornél alapította társával (lenti ábra), a szintén román nemzetiségű, Ivanca Gavril Ladislau-val.

Fotó: Opten.hu

A ferencvárosi közbeszerzés ajánlattételének idején (alsó ábra) pedig még utóbbi volt a cég tulajdonosa és ügyvezetője.

Fotó: Opten.hu

A Bunt 24 Kft. (jelenleg Művészeti Szilícium Völgy Korlátolt Felelősségű Társaság) székhelye pedig korábban (2008 január és 2009 október között) a Cseh családhoz és a Pannónia Nyomdához is köthető, Frangepán utca 16-ba volt bejegyezve

Fotó: Opten.hu

Ugyanebben az utcában székelt ugyanis ekkoriban a Cseh Tiborhoz köthető cég, a ma már megszűnt Pannónia-Print Kft. is (lenti ábra), ráadásul ez idő alatt az ajánlattevő cég vezetésében nem történt változás.

Fotó: Opten.hu

 

 

Nyitóképen: Cseh Katalin. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

Összesen 160 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a botrány, hogy Mészáros pályázik és nyer.
De.
Nem mindig.
Van, amikor nem nyer, veszít, más viszi a munkát.
Itt a trükk az, hogy Cseh Katalinék is - Mészáros zsebének dolgoznak, de te ezt nem érted.
Hogy felfogd végre: hiába Csehék nyertek, de mégis Mészáros lopott...

Pontosan bolsi tempó. Az emberi méltóság azóta sincs rendesen védve törvényileg. Úgyhogy miért panaszkodsz?

Most legalább őszinte voltál.

Méltóságot nem kell kiérdemelni, az jár eleve. Ezért kell törvényileg védeni a rágalmazók ellen.
Idén ugye nem léphetsz felsőbb osztályba az Értesítőd szerint? A jogi alapismereteket nyomjad az évismétlésed alatt. Megéri.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés