Bod Péter Ákos szerint nem túlzás elképzelni, hogy egyre gyakoribb lesz vidéken a moldáv ápolónő

2021. július 22. 12:10
A volt MNB-elnök úgy véli, hogy a kormány migránsozása szembemegy a gazdaság érdekeivel.

Miközben a kormány a migránsok ellen hangoló kampányaival igyekszik a magyar lakosságot a külföldiek ellen hangolni, a gazdasági szükségszerűség ezzel ellentétes lépésekre kényszeríti őket. Persze a felhergelt emberek helyzete sem egyszerű, hiszen várhatóan mind többen fognak találkozni, netán együtt dolgozni ellenségnek kikiáltott személyekkel” – írja Bod Péter Ákos az Mfor.hu-n.

Tíz százalékkal emelkedett a kvóta

Az MNB volt elnöke egy közelmúltbeli kormánydöntés apropóján foglalkozott a témával, mely szerint 10 százalékról 20-ra emelik a kvótát, ameddig külföldi munkavállalókat alkalmazhatnak a külföldi cégek Magyarországon. Külföldinek az Európai Unión kívüli, azaz „harmadik országbeli” számít. A magyar munkaügyi szabályzás azt az elvet követi, hogy munkavállalási engedélyt akkor ad ki, ha az adott munkakörre nincs helyi (azaz magyar és egyéb EU-s) munkaerő.

Ezen felüli korlát érvényesül az adott konkrét vállalkozásra; ezen a tíz százalékos limiten lazított most a kormány. A bejelentést azzal magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter aki egyben a „gazdasági operatív törzs” vezetője is, hogy

máskülönben nem jönnek Magyarországra a külföldi vállalatok.

Bod szerint „a belpolitikai célra használt idegenellenesség már most láthatóan gazdasági haladást fékező tényező Magyarországon”. Szerinte ezért a bevándorlási szabályok fokozatos lazítása és a gyakorlati alkalmazás puhítása várható, máskülönben valóban egyre inkább kimaradunk azokból a fejlesztésekből, amelyek mögött külföldi tőke és technológia áll.

Indiai gyógyszerész és ukrán idősápoló

Az elemzés szerint a nyugat-ellenes retorika és a „keleti nyitás” ideológiájának továbbvitele ráadásul azt is magával vonhatja, hogy a bőrszín iránt érzékeny (és a propaganda által tovább érzékenyített) magyar lakosságnak egyre több keleti náció képviselőivel kell majd találkoznia. Megjegyzi, az európai központú cégek munkatársai között is számosan vannak / lesznek olyanok, akiktől az állami médián szocializált magyarok a fővároson és nagyobb városokon kívül migráns-pánikba eshetnek.

Az aggasztóan gyors ütemben elnéptelenedő országrészekben szerinte más, nem tőkebeáramlási okokból fog bekövetkezni az eddigi etnikai arányok megváltozása, részben a hazai demográfiai folyamatok nyomán, de

a harmadik országbeli munkavállalók számának gyarapodása miatt is.

Nem túlzás elképzelni a következő években azt, hogy egyre gyakoribb lesz a vidéki térségekben a szír orvos, indiai gyógyszerész, ukrán idősápoló, moldáv ápolónő – zárul a cikk.

Nyitókép: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Migráns és munkavállalás céljából idejövő között azért óriási különbség van, ezt még Bod Péter is érti, vagy nem?

Ez egy hazug írás, elemzés,mert összekeveri a népvándorló migránst a más országokból jövő szakképzett munkavállalóval.
Hazug azért is, mert úgy állítja be, hogy a magyar nép az idegenekkel ellenszenvvel viseltet és a bőrszín alapján ítélkezik.
Így nem csodálkozhatunk, hogy ilyen hangadók alapján a nyugati liberális sajtó miket ír a kormányról, az országról.

Szégyelljék magukat a posztban szereplő személyek. Egy egyetemi tanártól pedig több tisztelettel várna az ember.

,,Nem akarlak elkeseríteni, de az ukrán munkaerőpiac a végét rugdossa. Olyan munkások jönnek, akik 3 napig se bírják pia nélkül és hazaküldik őket. Az indiaiak, moldávok meg nem fognak itt maradni.,,

Ilyen is van,de nem ez a jellemző. Ahol lakom itt is vannak ukránok és a városban is. Tisztességesen dolgoznak, viselkednek és semmivel sem isznak többet, mint a magyar munkások.

A második résszel egyetértek.

Inkább Soroshoz jelentkezik be Bod ezekkel a bölcselkedésekkel - aminek mindig az a vége, hogy Orbán semmit nem ér! - , adódna-e számára valami?
Egy féreg, ha van ilyen, hogy gerinctelen féreg, akkor Bod az.

Bod Péter Ákos ahogy öregszik, egyre okosabbnak képzeli magát.

Ennél azért okosabbak gondoltam. De lehet, hogy a szájába rágta az ellenzék, hogy mit kell mondania

Ingyen csinálhatja? Ugyanis rendesen leégette saját magát. Ezért jár valami jutalom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés