Egy új javaslat értelmében kötelezővé tehetné a munkahelye az oltást

2021. július 20. 9:50
Bizonyos munkaköröknél államilag lenne kötelező az oltás felvétele a Kereskedelmi- és Iparkamara javaslata szerint.

Parragh László, az MKIK (Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara) elnöke a Portfolio-nak elmondta, hogy a lehetőségteremtés mellett, bizonyos munkakörökben kötelezővé tennék az oltást, állami szinten is. Parragh szerint ma is elterjedt gyakorlat, hogy a vállalatok elvárják az oltást, a jogszabályi módosítás viszont megkönnyítené ezt. Az elnök szerint a vállalatvezetők részéről erős igény van erre, mivel szerintük csak így lehet elkerülni a gazdaság újbóli lezárását.

A magyar vállalati szektor számára óriási megkönnyebbülés volt, hogy a koronavírus ellen hozott korlátozások nagy részét fel lehet oldani,

és ez azért történhetett meg, mert a magas átoltottság miatt visszaszorult a járvány Magyarországon” – mondta Parragh.

A javaslat tartalmazná, hogy amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor adott esetben áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégait és az ügyfeleket. Az elnök elmondása szerint eddig is tömegesen létező jelenség volt, hogy a munkaadó elvárta a munkavállalóitól a koronavírus elleni védőoltást, és abban az esetben, ha nem éltek a munkavállalók vele, akkor elbocsátással szankcionálták ezt.

Államilag kötelező oltás

A Kamara emellett javasolja, hogy bizonyos munkakörökben a kormány tegye kötelezővé a védőoltást. „Itt elsősorban azokra a szakmákra kell gondolni, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek: rendészeti szervek alkalmazottaira, a közösségi közlekedésben dolgozókra, éttermi alkalmazottakra satöbbi.”

***

Kalandok, korszakok, karakterek: megjelent a Mandiner Útravaló különkiadása

Első alkalommal jelenik meg a Mandiner különkiadása, az Útravaló, több mint 120 oldalon.

Nyári-őszi magazinunkban szellemi, utazási és életkalandokra hívjuk olvasóinkat: izgalmas sorsokat és történeteket ismerhetnek meg a magyar jelenből és a múltból portréinterjúinkban és riportjainkban; tartalmas esszéket olvashatnak az előttünk álló jövő kihívásairól; de emellett szerzőink szülőföldjeikhez intézett vallomásaival is találkozhatnak. 

Riportokban és portrékban mutatunk be a saját szakmájukban kimagasló eredményeket elérő embereket, mint például Széll Tamás mesterszakácsot, Kassai Lajos lovasíjászt, Bott Frigyes borászt vagy épp a Bagossy Brothers zenekart. 

Lapunkban más neves személyiségek is megszólalnak – Ókovács Szilvesztertől Korzenszky Richárd atyán és Schiffer Miklóson át Prieger Zsoltig – utazáshoz és úton levéshez kapcsolódó élményeikről, tűnődéseikről.

Különkiadásunkat online formában ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Például azért, hogy megfékezhetőek legyenek az újabb mutánsok?
A beoltatlanok miatt alakulhatnak ki az újabb és újabb variánsok.
Senki sem jókedvében oltatja be magát, hanem azért, mert azt hallja a hozzáértőktől, hogy ez lehet egy megoldás. És mi egy közösség vagyunk, nem itt-ott elszórt egyedek.

Nem fognak ossze a Mi Hazánkkal, mert már összefogtak. Csak ez egy olyan trükk, amiről nektek nem kell tudnotok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés