Orbán Balázs: A Mathias Corvinus Collegium „egy furmányos magyar lelemény”

2021. június 16. 15:04
„Kell egy olyan ernyőintézmény-rendszer, amelyik több egyetemhez, több tudományterülethez kötődik és mindenhonnan gyűjti a legtehetségesebb fiatalokat” – mondta az államtitkár.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a korábbi szakkollégiumi mozgalomhoz hasonlóan egy „furmányos magyar lelemény”, melynek célja, hogy a nemzet felívelő korszakaiban megtalálja, kiemelje, segítse és képezze a tehetséges és hazaszerető magyar fiatalokat – mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, az MCC kuratóriumi elnöke szerdán Budapesten, amikor okleveleket adott át az intézmény egyik programját elvégző hallgatóknak.

Orbán Balázs emlékeztetett arra, hogy a mai közjogi méltóságok is a szakkollégiumi mozgalomból érkeztek, és egy esetleges politikai váltás esetén is valószínűleg sokan ugyanonnan jönnének. Mint fogalmazott, Magyarországon „ez egy pártpolitikai logikán átívelően létező jelenség”.

Huszonöt éve „magyar leleményként” indult Mathias Corvinus Collegium

Azt mondta, büszke a 25 éve „magyar leleményként” indult Mathias Corvinus Collegiumra, amely arra a gondolatra épült, hogy kell lennie egy olyan intézménynek, amely nem kötődik egyetlen egyetemhez vagy diszciplínához sem, mert egy ilyen kötődés szűkítést jelentene.    

„Kell egy olyan ernyőintézmény-rendszer, amelyik több egyetemhez, több tudományterülethez kötődik és mindenhonnan gyűjti a legtehetségesebb fiatalokat” – mondta. Hozzátette: nem elég a tehetségekkel akkor foglalkozni, amikor bekerülnek az egyetemre, hanem már az általános iskolától segíteni kell őket, akár a nyugdíjba vonulásukig.

Egy olyan programot kell kialakítani, ami hálót, dobbantót biztosít a fiataloknak, hogy be tudják járni az útjukat

– mondta a kuratóriumi elnök.

Két dologban hisznek; a hazaszeretetben és a nemzetközi versenyképességben

Orbán Balázs emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés tavalyi döntése eredményeként a Mathias Corvinus Collegium által indított programot „horizontális és vertikális értelemben is kiterjesztett módon” 35 helyen, egyszerre 10 ezer fiatallal foglalkozva folytatják a következő években. Mint mondta, nekiálltak kiépíteni az infrastrukturális hátteret, továbbá felépíteni a szellemi közeget, ami ahhoz kell, hogy a tehetséggondozó program sikeres lehessen.    

Azt hangoztatta, két dologban hisznek; a hazaszeretetben és a nemzetközi versenyképességben. Hozzátette: előbbi a mindennapi patriotizmust jelenti, amely nem politikai, hanem emocionális, identitáskategória, utóbbi pedig a mindenek feletti minőségről szól. Orbán Balázs az MCC Vitaakadémia-képzését teljesítőknek szóló oklevelek átadásán azt mondta,

vita nélkül nem létezik intellektuális pezsgés, mert a vita a 21. század modern intellektuális párbaja.

(MTI)

Kép forrása: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés