Magyarország a visszalépés példája

2021. június 12. 8:08

Francis Fukuyama
Szabad Európa
Magyarország és Lengyelország aláásták a jogállamisággal és egyebekkel kapcsolatos európai értékeket és ideálokat.

„Fennáll-e a veszélye, hogy a balkáni országok – különösen Szerbia és Montenegró – Kína befolyási övezetébe csúsznak, mert a közeljövőben nem várható, hogy felvegyék őket az EU-ba? Stratégiai hibát követ-e el az Európai Unió azzal, hogy magasan tartja a mércét a csatlakozási feltételek kérdésében, és ezzel alternatívák keresésére kényszeríti a tagságra vágyó államokat?

​Ez a veszély fennáll, de az EU-nak jó oka van arra, hogy bizonyos minimális követelményeket fogalmazzon meg az új tagok felvétele esetén. Említette Magyarországot és Lengyelországot; ezek a normakövetéstől való visszalépés példái az EU-n belül, aláásták a jogállamisággal és egyebekkel kapcsolatos európai értékeket és ideálokat.

Ez megrendítette az EU – mint a liberális demokrácia fáklyahordozója – státuszát a világban. Tehát valójában jó oka van az óvatosságra az olyan új tagok felvétele kapcsán, amelyek intézményeik állapota miatt nem igazán felelnek meg a felvételi követelményeknek.

Az Európai Unió befektetési megállapodást kötött Kínával. Ezért heves bírálatokat kapott, mivel úgymond Brüsszel Pekinget részesíti előnyben, miközben Emmanuel Macron európai stratégiai autonómiát sürget. Az Európai Parlament közben elhalasztotta az egyezmény ratifikálását. Összességében nézve nehéz lesz emiatt összehangolni a Kínával szembeni EU-s és amerikai politikát?

Szerintem nem. Úgy gondolom, hogy a Kínával kötött befektetési megállapodás nagy hiba volt. Szerintem sok olyan, magát áltató európai politikus van, aki azt képzeli, hogy Európa valahogy Kína és az Egyesült Államok között lavírozhat, és kijátszhatja őket egymás ellen, és az aktuális probléma függvényében hol az egyikkel, hol a másikkal működhet együtt.

Szerintem Kína a totalitárius kormányzás példája, és ez a totalitárius kormányzás egyre rosszabb és rosszabb azóta, hogy Hszi Csin-ping 2013-ban megszerezte az elnökséget. Ahogy telik az idő, elkerülhetetlenül bekövetkezik nemcsak az értékek, de a geopolitikai érdekek miatti összecsapás.

Tehát nem gondolom, hogy Európának van más választása, mint hogy más liberális demokráciákkal együtt ellenálljon Kína autoriter gyakorlatának és a kínai geopolitikai befolyás kiterjesztésének. Remélem, hogy a befektetési megállapodás befagyasztva marad, és soha nem emelik törvényerőre Európában.”

Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 297 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pl azt mondta, a liberális demokráciával a történelem véget ért..............

Szóval, mégsincs vége a történelemnek?...Az ilyen távolról-partvonalró-való-bekiabálás méltatalan egy magát tudósnak tartó emberhez. Amúgy pedig Orbán Kína-politikája nagyon is ésszerű, míg az EU és a hazai ellenzék megrekedt egy fantáziátlan liberális-sablonos-meddő mantránál.

Kár volt ennyit írni mondanivaló nélkül. Az általad hangoztatott szellemi retardáció csak címkének jó, érvnek nulla. Szellemi retardáltnak inkább azokat lehet nevezni, akik ma már a természet törvényeivel is szembemenő állítólagos "értékek" mentén akarnák Európa útját kijelölni. És ezt akár diktatórikusan is kikényszerítenék.

Az EU-nak, amelyet a bürokraták szinte államnak képzelnek, miközben nem az, itt lesz vége. Az ideológiai diktatúra előbb utóbb szétzilálja. A másik sírásója pedig az Európai Parlament lehet, ahol kilóra megvett, félművelt képviselők tennének keresztbe az államok választott és ezáltal felelős vezetőinek. Például a Kínával kötendő kereskedelmi szerződés kapcsán, de említhetném a nyíltan csalásnak tekinthető, szótár alapján értelmezhető kétharmados szavazást is. Legfrissebb példa pedig az Európai Bíróság nyílt befolyásolása, vagy az EB perrel történő fenyegetése a támogatási pénzek és jogállamiság szerződésekkel ellenes összekapcsolásának ügyében.

Szóval a szellemi retardáltság meglehetősen alacsony színvonalú, mondhatnám retardált érvelés.

Hagyd a szekust, ne etesd!

Mit kéne hazahozni? Úgy gondolod, hogy amiket leírtam, arról a magyar társadalomnak fogalma sincs? Mit értesz személyi kultusz alatt? Érdekes gondolat, hogy a Fidesz politikájának elfogadásáról leválasztanád Orbán elfogadottságát. Ezt hogyan képzeled, szerinted a Fidesz 2,5 - 3 millió szavazója nem tudja, hogy mit támogat?

Kína szorítja ki a japánokat az európai piacról.

Az EU értékét nem szellemi, hanem erkölcsi retardáció jellemzi, több száz évre visszamenőleg, a gyarmatosító hagyomány:
Hiszen a portugálok 1415-ben kezdték (EU),
a spanyolok 1492-ben (EU),
az oroszok 1580-ban,
a hollandok 1602-ben (EU),
a franciák 1605-ben (EU),
az angolok (britek) 1607-ben (EU),
a dánok 1620-ban (EU),
a svédek 1638-ban (EU),
a németek szintén 1638-ban (EU),
az osztrákok 1719-ben (EU),
a belgák 1885-ben (EU),
az olaszok szintén 1885-ben (EU),
végül a norvégok 1927-ben.

Hát persze. Csak az Usának van joga Kínával üzletelni, az EU országainak nem. Fordulj fel, vén rohadék tetű.

Fukuyama nem tiszta forrásból merít, amikor kijelenti, hogy Magyarország és Lengyelország aláásták a jogállamisággal és egyebekkel kapcsolatos európai értékeket és ideálokat.

Jellemző a hazugságáradatra Fukuyama hírforrásaival kapcsolatban az, amikor 2020 április 9.-én a CNN híres riportere Annanpur interjút készített a magyar külügyminiszterrel.

A CNN riportere úgy tudta, hogy hogy a magyar parlamentet „beszüntették”. Miért volt erre szükség? – tette fel a kérdést.
A külgazdasági és külügyminiszter válaszában elmondta, hogy a riporter most egy újabb álhírt terjeszt Magyarországról, amikor azt állítja, hogy a parlament Magyarországon szünetel, mivel ezzel szemben az igazság az, hogy a magyar országgyűlés még a héten is három napon át ülésezett.
Az argumentum ad nauseam olyan érvelést jelent, ami az állítás igaz voltáról úgy próbál meggyőzni, hogy gyakran elismétli ugyanazt, sokaknak, szó szerint: érvelés a rosszullétig, csömört okozó mennyiségben ismételt érvelés.
A módszer hatékony, mert ha valamit kellő ideig (és hatással) ismételgetünk, az emberek egy idő után hajlamosak elfogadni igaznak – talán mert megszokottá válik, mint egy is-merős bútordarab, észrevétlenül része lesz az ember gondolkodásának.
Szélsőséges formájában akár agymosásra is alkalmas.
Fukuyama agyát is kimosta az, hogy még ő is csak álhírekhez jut, amelyeket benyel, mint kacsa a nokedlit.

Tessék mondani, a liberális demokráciák mivel bizonyították, hogy sikeresen ellenálltak a szovjet kommunista térnyerésnek Európában és a világban?

"Kényszerítenünk kell a gójok kormányait, hogy oly irányú működést fejtsenek ki, amely kedvez nagyszabású tervünknek, annak, amit közvéleményként fogunk beállítani. Amely közvéleményt titokban mi alakítottunk ki az úgynevezett "nagyhatalom" - a sajtó segítségével; ez pedig, máris teljesen a mi kezünkben van.
Egyszóval, összefoglalva az általunk végrehajtott ellenőrzést az európai gój kormányok felett, ki kell, hogy mutassuk erőnket. Az egyikőjüknek terrorista kísérletekkel. A többieknek; ha az ellenünk kitörő általános felkelés kikényszeríti, Amerika, Kína, vagy Japán fegyvereivel kell válaszolnunk."

Nyugi, nincs vége a történelemnek.

Idióta Fukuyama - mindig is az volt.

A "liberális demokrácia" a demokrácia liberális megerőszakolását jelenti. Nem azt hajtjuk tehát végre, amit valamely testület demokratikusan megszavazott, hanem azt, amit a leszavazott kisebbség akar.

Gondolod, hogy más országokban a külügyi bizottság, az ottani parlament írja elő a kormányok minden külpolitikai lépését? A vétó egy adott jog, ami például Kína elítélése kapcsán rámutatott szerencsétlenkedő EU külpolitikájára. Nem dumálni kell, tiltakozó papírokat gyártani, hanem tessék lemondani a kínai termékekről, a kínai bérmunkáról. Az lenne a következetes tiltakozás. Ja, hogy leállna az autóipar, vagy az 5G, az agyon átkozott Huawei nélkül az távközlés. Hát, igen megértem, de akkor hagyjuk a szemforgató jóemberkedést.

Mi pedig miért támogassunk külföldi kisebbségek ügyében benyújtott tiltakozást, amikor a határon túli magyar kisebbségek kérdésében semmi támogatást nem kapunk? Elvárnák tőlünk, hogy amerikai érdekek miatt hagyjuk sorsára a kárpátaljai magyarokat. Nincsenek kételyeim, hogy az ellenzék ezt szolgai módon meg is tenné.

https://vasarnap.hu/2021/06/12..
gigamecset-epul-strasbourgban-eurabia-mar-csak-egy-karnyujtasnyira-van/
Ez is 'európai érték'?

A mi szempontunk szerint előbb a határon túli magyarok, utána jönnek csak a más nemzetiségek problémái. Addig ránk ne számítsanak mások elleni demonstrációkban, amíg a mi szempontjainknak nincs helyük.

Arra szavazok, hogy ha minket nem támogatnak egy ilyen kérdésben, nem adjuk a nevünket mások, jelen esetben az EU jóemberkedéséhez. Az ujgurok sorsa nem a mi megnyilvánulásunktól függ.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés