Biden: Az Egyesült Államok visszatért a nemzetközi porondra

2021. június 10. 11:40
Nagy-Britanniába utazott szerda este Joe Biden amerikai elnök, ahol Boris Johnsonnal tárgyalt.

Az Egyesült Államok „ismét itt van”, elkötelezettsége a NATO mellett sziklaszilárd, és a világ demokráciái újból vállvetve szállnak szembe a jövőjüket érintő legkeményebb kihívásokkal - jelentette ki szerdán Angliában Joe Biden amerikai elnök. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Washington nem törekszik konfrontációra Oroszországgal.

Biden, aki szerda este érkezett Nagy-Britanniába, csütörtökön kétoldalú megbeszélést tart Boris Johnson brit miniszterelnökkel, péntektől pedig a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) háromnapos csúcstalálkozóján vesz részt, amelyet a délnyugat-angliai Cornwall megye Carbis Bay nevű kisvárosában tartanak. A Hetek csoportjába tartozik az Egyesült Államok és a szervezet soros elnöki tisztségét betöltő Nagy-Britannia mellett Kanada, Japán, Németország, Franciaország és Olaszország.

Üzenni Putyinnak

Érkezése után a délkelet-angliai Mildenhall közelében működő légitámaszpont amerikai személyzetének tagjai előtt tartott beszédében Joe Biden – aki a jövő héten találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – kijelentette: az Egyesült Államok és Oroszország „hihetetlen súlyú” közös felelőssége a hadászati stabilitás biztosítása és a fegyverzetkorlátozási megállapodások fenntartása. Az amerikai elnök kiemelte: Washington nem konfrontációra, hanem stabil, kiszámítható kapcsolatrendszerre törekszik Oroszországgal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha az orosz kormány „káros cselekedetekre ragadtatná magát”, arra az Egyesült Államok érdemi, robusztus választ adna. Biden kijelentette: tudatni fogja az orosz államfővel, hogy „következményekkel jár”, ha valaki megsérti a demokratikus országok szuverenitását.

Hozzátette: jövő heti brüsszeli tárgyalásain azt is egyértelművé teszi, hogy sziklaszilárd az Egyesült Államok elkötelezettsége a NATO és az észak-atlanti szerződés ötödik cikke mellett. A NATO-szerződés e cikkelye szerint ha bármelyik tagországot támadás éri, azt a szövetség úgy tekinti, hogy az összes tagállamot támadás érte.

G7, oltások

Boris Johnson, a vendéglátó brit miniszterelnök már előre bejelentette: a csúcstalálkozón konkrét kötelezettségvállalásokat kér a G7 csoport többi tagországának vezetőitől annak elősegítésére, hogy 2022 végéig a világ teljes lakosságát be lehessen oltani a koronavírus elleni vakcinákkal. Az angliai G7-csúcs fő napirendi pontjai közé tartozik ugyanakkor a koronavírus-járvány elleni globális küzdelem is.

Az előzetesen ismertetett tervek szerint Joe Biden az értekezleten hivatalosan bejelenti, hogy az amerikai kormány 500 millió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát vásárol, és ezeket az oltóanyagokat rászoruló országoknak adja át.

(MTI)

Nyitókép: Brendan Smialowski / AFP

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már két idióta van a nemzetközi porondon.
Az egyik Karácsony bohóc. A másik Bilden bohóc.
Bukfenceznek majd kettőt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés