Schiffer Karácsony angoljáról: képmutató az egész kampány

2021. május 18. 8:25
Az LMP korábbi elnöke szerint nem fontos kompetencia, hogy egy miniszterelnök tudjon angolul.

A Telexnek Schiffer András, az LMP korábbi frakcióvezetője és társelnöke beszélt Karácsony Gergelyről és a nyelvtudásról. A főpolgármester angoltudása körül kipattant vitában a Telex arra volt kíváncsi, hogy Karácsony jól tette-e, hogy egy hete kitette az asztalra, hogy Orbán beszélt angolja minden bizonnyal jobb, mint az övé. Schiffer szerint Karácsony jobban járt azzal, hogy ő kezdeményezte a témát, mintha kideríti róla a kormánysajtó, írják.

A kiváló nyelvtudás a felső-középosztály kiváltsága?

A Telex megírta: Schiffer András szerint – aki egyébként nem tartozik Karácsony szavazói közé, és az LMP szakadásakor komoly konfliktusuk is volt –

sehol sincsen előírva, hogy „csak felső-középosztálybeli arcok versenyezhetnek a főhatalomért egy országban”.

Schiffer szerint az elvárás, hogy aki a főhatalomban van, az az anyanyelvén kívül feltétlenül beszéljen más idegen nyelvet, azt üzeni, hogy aki ma Magyarországon nem része a felső-középosztálynak, az ne is pályázzon a közhatalomra. „Én pedig baloldaliként ezen mélységesen fel vagyok háborodva” – tette hozzá. „Mindenki pontosan tudja, hogy aki nem felső-középosztálybeli családba született, vagy nem keverte be magát a felső-középosztályba – klasszikust idézve – a szerencsének, a jó Istennek és Orbán Viktornak köszönhetően, annak nem biztos, hogy megvan a lehetősége arra, hogy rendes nyelvtudással vértezze fel magát” – mondta Schiffer, aki szerint érdemes megnézni, hogy milyen minőségű nyelvoktatás van az egyetemeken, írják.

Mindig van tolmács

A Telex hangsúlyozza: Schiffer szerint „rendkívül hazug és hipokrita az egész kampány”, mert pontosan tudja mindenki, hogy Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter akárhogy tudnak angolul, hivatalos tárgyalásokra tolmáccsal mennek, „mert ez a világ rendje”. Márpedig miniszterelnökként az az igazi feladata valakinek, hogy lebonyolítsa a hivatalos tárgyalásokat, és ez akár elektronikus eszközön keresztül, akár élőben történik, mindig van ott tolmács. Azért, hogy nehogy véletlenül félreértéseken múljanak diplomáciai kapcsolatok – mondta az egykori politikus. Schiffer szerint „hitvány és képmutató” a nyelvtudás körül zajló kampány, ráadásul eltereli a figyelmet a lényegi dolgokról. Szerinte

a főpolgármester kompetenciáit sok minden miatt meg lehet kérdőjelezni,

de a nyelvtudása éppen nem tartozik ebbe a tárgykörbe, mondta Schiffer András.

fotó: Földházi Árpád

Összesen 413 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért nincs igaza Schiffernek, mert ha elképzeljük azt a helyzetet, amikor a hivatalos tanácskozások szünetében pl a minelnokok beszelgetnek , álláspontokat egyeztetnek, a Gergő csak áll ott és bárgyún mosolyog. Nem tud kapcsolatot teremteni, kizárja saját magát a nemzetközi politika vérkeringéséből.

Ha én politikusi ambíciókat dédelgetnék, természetesen megtervezném
a karrieremet, egészen a legmagasabb szintet megcélozva. Úgy
kezdenék neki a feladatnak, hogy folyékonyra gyúrnám a német-orosz-
angol kombót. 6 évnek elégnek kell lenni erre a feladatra. 45 éves
koromra miniszterelnök-képes lennék minden tekintetben, leszámítva azt, hogy talán nem lennék olyan magas, mint KamuGeri (növőfélben
vagyok, úgyhogy ebben a kérdésben is lehetnek még meglepetések).

Az, hogy Schifi mit mond, az irreleváns. A nyelvtudás növeli a
miniszterelnök akciórádiuszát és ha, a nyelvtudás konkrétan nem is
kompetencia, a nagyobb akciórádiusz viszont igen: és ez a döntő
kérdés.

Két évszázada a középiskolában megtanultak annyira latinul, hogy rögtönzött beszédeket is tudtak mondani. Ezt kell elérni most a modern nyelvekkel is, és az nem lehet a felső középosztály privilégiuma.

Schiffer ebben nyilvánvalóan téved.
2021-et írunk.

Schiffer nagyot téved! Mert nem pusztán "hivatalos tárgyalások" vannak, hanem sok informális kapcsolat is, ahol elengedhetetlen az angol tudás. Továbbá, a nemzetközi információs eszközökben is angoltudással lehet csak megjelenni / pl. Kovács Z. , Szijártó P. ragyogó interjúi /.

Csak annyit mondana: Unicum:-))))

Pedig nincs igaza. Pl a büfében nem tudna unicumot kérni:-)))))

Schiffernek NINCS igaza. Minden a motiváción, akaraton, sajnos, a születéskor velünk hozott intelligencián múlik. A mi időnkben az internetnek, TV-nek köszönhetően SOKKAL könnyebb, kevesebb akarat, szorgalom és áldozat hozatal kell az idegen nyelv elsajátításához. Mindennek van köze, nyilván, a születéshez, mint tudjuk, ennek a börtönében éljük le az életünket valamilyen fokon, de NEM ez a döntő.

Mindenesetre, a tanárok fizetését NEM azért kéne alaposan emelni, h. jobban tanítsanak, mert nem hiszem, h. pusztán a jobb életminőség gyorsan javíthatná a minőséget, hanem azért, h. SOKKAL több tehetséges fiatal válassza a tanári pályát. Felmérhetetlen az oktatás jelentősége.

Olyan ez az angol tudás, mint a fizika felvételi annak idején az orvos karra. Azt mondták, h. aki NEM elég intelligens, szorgalmas, h. jól megtanulja, nem valószínű, h. a többit képes lesz.

"Schiffer szerint az elvárás, hogy aki a főhatalomban van, az az anyanyelvén kívül feltétlenül beszéljen más idegen nyelvet, azt üzeni, hogy aki ma Magyarországon nem része a felső-középosztálynak, az ne is pályázzon a közhatalomra. "

Nagyon sok munkakörben megkövetelik, hogy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezzenek a jelentkezők. Akkor ők mindannyian a felső-középosztályhoz tartoznak?

Schiffer se tud akkor angolul lol.

Erről van szó, Schiffer túl vehemens volt, vagy nem figyelt eléggé.
Nem az a gond, hogy Karácsony nem tárgyalóképesen tudja az angolt.
hanem az, mindezt úgy adta elő, hogy beszél angolul, amit minden normális ember azzal azonosít, hogy tárgyalni tud, megérti és megérteti magát, gond nélkül, angol beszéddel.
Kiderült: ez nincs így és ez itt a gond.
Ha Schiffer is kezd felszínessé, hanyaggá válni a szövegértelmezésekkel, nagy a baj a bal-lib oldalon.
Mert ez a vadaiak, szabótímeák, hadházyk, gyurcsányok esetében alapkövetelmény, de Schiffer eddig ettől többet mutatott...

A kormányoldal médiaemberei - tisztelet a kivételnek - az újságírás alapszabályaiból láthatóan nem vizsgáztak, ilyen oskolát nem jártak, ösztönből, elhivatottságból dolgoznak, és ez bizony visszaüthet és visszaüt.
Van - mint a retorikának - a publicisztikának is olyan szabályrendszere, amely alap.
E nélkül sok minden kontraproduktív, javítani akar, közben - ront.

Jó sorozatot zártál: egy sor szövegeddel egyetértettem. Ezzel most nem. Nem az a baj, hogy miniszterelnökjelöltként nem tud angolul. Az a baj, hogy egyetemi adjunktusként nem tudott.

Hogy csak egyet, a legprimitívebb hibát mondjam: a rengeteg elvesztett sajtópert, ami égeti a szavazótábort.
A lopásvádakra sehol nem adnak választ, pedig csak ki kellene kérni a minisztériumoktól a beruházások, építések regiszterét, összeadni, és SZÁMOKAT KÖZÖLNI, minden projektről: EZT IS ELLOPTA A FIDESZ címekkel... és rengeteg lehetőség lenne, de ezektől sokkal egyszerűbb 8-10 perc alatt rittyenteni 60 sort, hogy mennyire aljas az ellenzék - ami igaz, és le kell írni, de nem ezt és csakis ezt és mindig-mindig ugyanezt...

A Pesti TV-ben, a Hálózatok c. sorozatban Schiffer András elmondja az egyáltalán nem hízelgő véleményét Karácsonyról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés