A járvány alatt különösen fontos a testmozgás, állítja az orvosi egyetem

2021. május 6. 9:38
A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete azt vizsgálja, miként lehetne rávenni az embereket arra, hogy többet sportoljanak.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete a járványhelyzet miatt megváltozott fizikai aktivitás egészségre gyakorolt hatásáról indított kutatást, ennek keretében május 15-ig ki lehet tölteni egy kérdőívet is – számol be a Semmelweis.hu.

Köztudott, hogy a testmozgásnak, a sportnak kifejezetten jótékony hatása van az egészségre, hatásos módszer a szorongás, a depresszió, a krónikus stressz ellen. A koronavírus miatti járványügyi intézkedések következtében csökkent az emberek fizikai aktivitása, ezzel párhuzamosan növekedett az üléssel töltött idő.  A karantén alatt növekedhet a krónikus stressz mértéke, amely az immunrendszer működését befolyásolja, így nőhet a megfertőződés esélye is. A csökkenő sportolási lehetőségek ellenére fenn kell tartani a fizikai aktivitást, hogy ki lehessen védeni a negatív mentális következményeket.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet kutatócsoportjának célja, hogy átfogóan vizsgálja a fizikai aktivitásban bekövetkezett változások mentális egészséggel való összefüggéseit. Elsősorban azt szeretnék megtudni, hogy a járvány okozta krízishelyzetben hogyan lehetne rávenni az embereket a több sportra, illetve, hogy az érzelmi, pszichés jóllét milyen összefüggést mutat a testmozgással, a sportolási szokások változásával.

Fotónk illusztráció: Kocogó emberek egy londoni parkban 2020. március 26-án. MTI/EPA/Andy Rain

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés