A hágai nemzetközi bíróság június 8-án hoz ítéletet Ratko Mladic ügyében

2021. április 30. 17:31
A „Balkán mészárosának” is nevezett férfi műtéten esett át, ezért halasztották az ítélet kihirdetését.

Az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) június 8-án hoz ítéletet a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok fellebbezése ügyében – tájékoztatott a törvényszéki mechanizmus pénteken.

Halasztott ítélet

Mladic a 2017-ben hozott, életfogytig tartó szabadságvesztést elrendelő ítélet ellen a következő év márciusában nyújtott be fellebbezést, az ENSZ felügyelete alatt működő nemzetközi ügyészség tavaly augusztusban azonban a határozat fenntartását kérte. A hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmus pénteken, rövid közleményében azt közölte: a bírái

június 8-án hozzák nyilvánosságra a fellebbezés ügyében hozott ítéletüket.    

Az ítélet kihirdetését az eredeti ügyrend szerint tavaly márciusra ütemezték, azt azonban el kellett halasztani, egyrészt mivel a „Balkán mészárosának” is nevezett férfi műtéten esett át, másrészt a koronavírus okozta járványhelyzet miatt. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) 2017 novemberében hirdetett ítéletet a boszniai horvátok hat egykori vezetője, köztük Ratko Mladic ellen muszlimok terhére a délszláv háború idején elkövetett etnikai tisztogatás ügyében.

Közel kilencezer bosnyákot mészároltak le  Srebrenicában

Ratko Mladic vezetésével a Szerb Köztárasági Hadsereg 1995 júniusában előre kitervelten és módszeresen mészárolt le mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat. A cél a muszlim közösség kiirtása volt. A délszláv háborús bűnöket kivizsgáló

törvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette a boszniai szerb erők gyilkosságsorozatát.

A srebrenicai mészárlás a boszniai háború legvéresebb tragédiája volt. Az 1992-1995-ös délszláv háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát. Az ügyet korábban tárgyaló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) az egykori Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek ügyének tárgyalására jött létre. A törvényszék megbízatásának 2017. december 21-i lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/ANP/UN-IRMCT

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés