Több mint ötvenen jelöltették magukat a közelgő szíriai elnökválasztásra

2021. április 28. 18:03
Az Egyesült Államok és a szíriai ellenzék a választásokat színjátéknak minősítette.

Ötvenegy jelölt adta be iratait a szíriai alkotmánybírósághoz a szerdai határidőig, hogy indulhasson a május 26-ra kitűzött elnökválasztáson.

Hammúda Szabbag, a Népi Gyűlés (parlament) házelnöke közölte, hogy az 51 lehetséges jelölt közül heten nők. Mint mondta, a regisztrációk felülvizsgálatát követően jóváhagyott jelöltek végleges listáját öt nap múlva teszik közzé.    

Bassár el-Aszad jelenlegi elnök is indul a jövő hónapban tartandó szíriai elnökválasztásokon, ő április 21-én adta be iratait az alkotmánybírósághoz. Ha nyer, ez lesz Aszad harmadik elnöki ciklusa. 2014-ben a hivatalban lévő elnök a voksok 88,7 százalékával nyerte meg.    

Az Egyesült Államok és a szíriai ellenzék a választásokat színjátéknak minősítette, amelynek a célja csupán a 2000 júliusa óta hatalmon levő Aszad uralmának a bebetonozása.

Az elnök családja és a kormányon lévő Baasz párt öt évtizede irányítja Szíriát, ahol 2011-ben polgárháború tört ki. A konfliktusba – amely eddig több mint 380 ezer ember életét követelte – terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, de az Oroszország és Irán által támogatott Aszad-kormány mostanra az ország nagy része felett visszaszerezte az irányítást.    

Az ország törvényei szerint a választásokon csak az indulhat, aki betöltötte 40. életévét, nem kettősállampolgár, illetve az utóbbi tíz évben Szíriában élt, ez pedig automatikusan kizárja a külföldre menekült ellenzékieket. A jelöltként való regisztrációhoz a 250 tagú törvényhozás legalább 35 képviselőjének írásbeli támogatására volt szükség.

(MTI)

Címlapképen: A szíriai parlament ülésterme a 2021. április 18-i rendkívüli ülés idején. Hammúd Szabbak parlamenti elnök bejelentette, hogy május 26-án elnökválasztást tartanak Szíriában.

Kép forrása: MTI / EPA / Juszef Badaui

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés