Oroszország és Ukrajna is kiutasították egymás diplomatáit

2021. április 26. 19:49
Kijev szerint logikátlan és alaptalan az ukrán diplomata kiutasítása Oroszországból.

„Logikátlan és minden alapot nélkülöz Oroszországnak az a döntése, amellyel nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai ukrán nagykövetség egyik diplomatáját, amelyre Kijev válaszul hamarosan szintén ki fog utasítani az országból egy orosz diplomatát” – közölte hétfőn Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő.

Ukrajna szerint Oroszország provokál újfent

„Ez újabb provokáció Oroszország részéről az ottani ukrán külképviseletek munkatársai ellen” – idézte az UNIAN hírügynökség a szóvivőt, aki hozzátette: „ez a döntés is megerősíti, Oroszország azt az utat választotta, hogy tovább nehezíti kapcsolatait Ukrajnával”.    

Hangsúlyozta, hogy az ukrán válasz erre a provokációra nem fog sokáig váratni magára.

„A külügyminisztérium a viszonosság elve alapján hamarosan bejelenti egy orosz diplomata kiutasítását Ukrajna területéről” – jelezte Nyikolenko.    

Április 19-én jelentette be az ukrán külügyminisztérium, hogy nemkívánatos személynek minősítette és kiutasította az országból a kijevi orosz nagykövetség egyik tanácsadóját.

Ez válaszlépés volt arra, hogy az orosz fél április 16-án – titkos információk gyűjtésével meggyanúsítva – őrizetbe vette, majd kiutasította Olekszandr Szoszonyuk szentpétervári ukrán konzult.    

Provokáció az ukrán konzul elleni intézkedés Kijev szerint

A konzul elleni intézkedést Jevhenyij Jenyin ukrán külügyminiszter-helyettes utóbb egy tévéműsorban provokációnak nevezte. Közölte, hogy Moszkva nemtetszését fejezte ki, amiért az ukrán konzul kiutasítására válaszul Kijev egy magasabb rangú orosz diplomatát utasított ki.

„Már kaptunk egy zsarolást, miszerint ha ragaszkodunk a nagykövetség, nem pedig egy konzulátus alkalmazottjának nemkívánatos személlyé nyilvánításához, akkor ők (az orosz fél) kénytelenek lesznek úgyszintén nemkívánatosnak minősíteni és kiutasítani a moszkvai ukrán nagykövetség egyik munkatársát” – fejtette ki akkor a külügyminiszter-helyettes.

(MTI)

Fotó: MTI/AP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés