Tovább mélyül a román kormányválság

2021. április 19. 22:15

Eredménytelenül zárult a bukaresti kormánykoalíció vezetőinek válságtanácskozása.

2021. április 19. 22:15
null

Eredménytelenül zárult hétfőn a bukaresti jobbközép kormánykoalíció vezetőinek első válságtanácskozása: az USR PLUS továbbra is a liberális miniszterelnök menesztését követeli, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azonban kiállt Florin Citu mellett.

A Momentum testvérpártja a miniszterelnök fejét követeli

Az USR PLUS szerint nem maradhat következmények nélkül, hogy Citu hozzájárulásuk nélkül váltotta le egyik miniszterüket, de sajtóértesülések szerint már azzal is megelégednének, ha elérnék, hogy a miniszterelnök csak a koalíció jóváhagyásával alakíthassa át kormányát.    

A PNL és az RMDSZ a jelek szerint nem fogadja el a miniszterelnök jogkörének korlátozását,

mondván, hogy a kormányfő alkotmányos joga a miniszterek visszahívásáról dönteni.    

A PNL és az USR PLUS vezetői távozáskor nem nyilatkoztak érdemben az ülésterem bejáratát négy órán keresztül őrző újságíróknak. Kelemen Hunor annyit mondott: a PNL-USR PLUS-RMDSZ koalíció alig négy hónapja alakult, „nem engedhet meg magának egy nagyobb feszültséget, konfliktust”.  Az RMDSZ elnöke kifejezte meggyőződését, hogy a kormánykoalíció el tudja kerülni egy komoly politikai válság kialakulását.    

Az RMDSZ Florin Citu mellé állt

Florin Citu sem árult el részleteket a koalíciós tárgyalásról, de a Digi 24 hírtelevíziónak kifejtette: a maga részéről folytatni akarja a munkát, a koalíciós partnerekkel közösen meg akarja valósítani azokat a célkitűzéseket és reformokat, amelyeket a kormányprogramba foglaltak. Hozzátette: az ország partnerei és a külföldi befektetők egyértelmű jelét adták annak, hogy

bíznak a decemberi választások nyomán alakult koalíciós kormányban.    

A kormányfő azt is bejelentette, hogy – ügyvivő egészségügyi miniszterként – elrendelte egy szakértői bizottság megalakítását, amely kivizsgálja, valósak-e a koronavírusos elhalálozási statisztikákban szereplő adatok.

Citut és a PNL-t pénteki sajtóértekezletén vádolta meg az egészségügyi tárca éléről leváltott Vlad Voiculescu azzal, hogy valótlan adatokat közölnek a koronavírusban elhunytak számáról.    

Tovább vádaskodik a leváltott miniszter

A kormányfő elutasította és felelőtlennek minősítette Voiculescunak a – vírustagadó összeesküvés-elméleteket tápláló, a szociáldemokrata ellenzék által azonnal felkapott és a kormány támadására kihasznált – vádaskodását, de azt ígérte: kivizsgálják, hogy volt-e bármilyen alapja.    

Citu megismételte: arra vár, hogy az USR-PLUS új tisztségviselőt javasoljon az egészségügyi miniszteri posztra. A koalíciós vezetők kedden folytatják az egyeztetést.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2021. április 20. 16:24
Szeretem ezeket a híreket...
olajfa1
2021. április 20. 09:00
Románok a kormányválságban is "jobban teljesít"...
h040183
2021. április 20. 08:18
Pedig olyan szépen elültette a fát a miniszterelnök a legjobb román gyártmányú kapával! Nem hatotta meg a koalíciós partnereket?
Kanóc
2021. április 19. 23:37
Mélyül? Nem volt honnan.... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik