Bocsánatot kért a fehérektől a Monty Python fehér humoristája

2021. április 16. 10:56
Vigyázat, irónia!

Szarkasztikus hangvételű bejegyzést tett közzé a Twitteren a Monty Python sztárja, John Cleese. Az előzmények közé tartozik, hogy – amint arról mi is beszámoltunk – minden indiaitól bocsánatot kért Hank Azaria színész, mert fehér létére egy indiai származású üzlettulajdonos, Apu hangját adta a Simpson család című animációs sorozatban. Szerinte szerepe hozzájárult a strukturális rasszizmushoz Amerikában.

A sorozat készítőit azért is kritizálták, mert Apu karaktere egyesek szerint „sztereotipikus”, és nem lenne szabad fehér embernek szinkronizálnia. Utóbbi kritikát annak ellenére fogalmazták meg, hogy a sorozatban egy-egy színész több eltérő bőrszínű karakternek is kölcsönzi a hangját egyszerre.

Így például Azaria is egyszerre volt Apu, Moe Szyslak, a tisztázatlan származású kocsmáros, a fehér Comic Book Guy, Wiggum rendőrfőnök és a fekete Carl Carlson.

Minderre reagált tehát John Cleese. „Nem szeretnék lemaradni Hank Azaria mögött, ezért bocsánatot szeretnék kérni a Monty Python nevében, amiért viccet csináltunk a fehér brit emberekből. Elnézést mindenkitől, akit megsértettünk volna” – írta a legendás humorista.

 

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az internet népe persze rögtön reagált a dologra azt kifogásolva, hogy míg Azaria fehér férfiként csinált viccet az ázsiaiakból, addig Cleese ezt fehér férfiként tette fehérekkel kapcsolatban"

Innen is látszik, hogy karótnyelt bigottak, akik képtelenek értelmezni az iróniát.

Mielőtt Cleese vállát veregetnénk, azért azt ne feledjük, hogy liberálisként nagy kedvvel csinált hüjét az angolokból, fehér európaiakból és főleg a keresztényekből. Arra nem gondolt, hogy amit a káprázatos humorával segített lebontani, azt majd követi valami más. Az a más, persze már Cleesenek sem tetszik, el is húzott egy trópusi szigetre az övéitől. Jól tette, mert például muszlimokkal viccelődni fejvesztés terhe mellett tilos már Angliában is...

"Mi 1988 tavaszán, egy munkásmozgalmi futóversenyen futottuk le a száz métert egy perc alatt, kezünket-lábunkat összevissza dobálva. "

:-)
Ti fiatal kamaszgyerekek (meg a szóban inkább megdicsérő osztályfőnökötök) lebontottátok a fennálló világrendet ! ;-))

;-)

And now for some completely different:
..ésakkor hamarosan már Te is egy trópusi (és britgyarmatbirodalmi) kis szigeten nyugdíjaskodsz? ;-))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés