Mit szerveznek a háttérben Horn Gáborék ?

2021. február 26. 07:00

Momentumos és párbeszédes kötődés, uniós támogatás liberális szavazók mozgósítására, SZDSZ-es örökség – itt a balliberális oldal egyik háttérintézménye, a Republikon Intézet. Vezetője, Horn Gábor nemrég Bige László nagyvállalkozónál járhatott.

2021. február 26. 07:00
null
Pálfy Dániel Ábel

Egyelőre nem reagál kérdéseinkre Horn Gábor, a Republikon Intézet elnöke, akiről a napokban megírtuk, az egyik leggazdagabb magyarnál, az Orbán-kormányt rendszeresen bíráló milliárdosnál, jelenleg büntetőeljárás alatt lévő Bige Lászlónál járt látogatóban.

A Republikon Intézet vezetőjét többek közt arról kérdeztük, amennyiben valóban Bigét látogatta meg, miről egyeztettek, valamint összefüggésben volt-e a találkozó a 2022-es parlamenti választással? A választ egyelőre nem tudni, azt viszont igen, kicsoda az egykori SZDSZ-es Horn Gábor, és azt is, milyen intézményt vezet. Bemutatjuk a balliberális háttérintézményt, a Republikon Intézetet!

Liberális háttérintézmény, SZDSZ-es és momentumos kötődéssel

Mi is a Republikon Intézet, s mi a szerepe az ellenzéki politikacsinálásban? A szervezet ellenzéki kötődésének jellemzéséhez először is itt van pár adalék vezetőik életrajzaiból:

Az intézet elnöke, Horn Gábor a rendszerváltástól a párt megszűnéséig az SZDSZ tagja, 1994-től 2010-ig a párt országgyűlési képviselője, 2002–2009 között kampányfőnöke volt. Az egykori politikus

2002-től 2008-ig, a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányokban koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárként dolgozott.

2010-ben, 55 évesen kedvezményes képviselői nyugdíjba vonult (a lehetőséget még a második Gyurcsány-kormány vezette be), emellett a Republikon vezetője lett.

Az intézet korábbi stratégiai igazgatója, a Republikon egyik alapítója Tóth Csaba politológus és szociológus, az ELTE korábbi oktatója szintén kötődött az SZDSZ-hez, hiszen tanácsadóként részt a 2004-es és 2006-os választási kampányok irányításában.

Az MSZP-SZDSZ-kormányok alatt dolgozott az Oktatási Minisztériumban, a Miniszterelnöki Hivatalban,

majd a Republikon stratégiai igazgatója lett. Pozíciójából 2019-ben távozott, amikor a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin brüsszeli kabinetfőnöke lett

Honnan jön a pénz?

Kérdés  persze, miből tartanak fenn egy ilyen, nyugdíjas politikusok számára kényelmes pozíciót, feltörekvő elemzők számára ugródeszkát, s még ki tudja mi mindent jelentő intézményt. A parlament honlapján elérhető nyilvános szerződések szerint például nem kevés pénzt, pontosan

22,5 millió forintnyi összeget kapott a Republikon Szabó Tímea és Karácsony Gergely pártjától,

a Párbeszéd frakciójától különböző kutatásokért és „kommunikációs tanácsadásért” csak az elmúlt másfél évben.

De a Rebulikon Intézet vezetője másként is kötődik a Párbeszédhez. A drot.info cikke szerint korábban, Horn Gábor államtitkársága idején épp fordított volt a felállás: a Párbeszéd vezetője, Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester adott neki tanácsokat – szintén nem ingyen. Cége, a Social Report Bt. tíz alkalommal, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól.

Az EU-tól is támogatást kap a Republikon

A liberális háttérintézményt, a Republikon Intézetet egyébként az Európai Unió is komoly összeggel támogatja. Az intézet résztvevője a „Europe for Citizens”, röviden EFC (Európa az állampolgároknak) programnak, amelynek célja a hivatalos megfogalmazás szerint „hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek megértsék az EU-t, a történetét és a sokféleségét, és a program célja emellett az állampolgárok demokratikus részvétele uniós szinten”.

A Republikon az EFC-programban 2018 és 2020 között jelenlegi árfolyamon több mint 45 millió forintot kapott az uniótól e célra.

És hogy mit tettek ezért Hornék a program keretében?

Többek között például megszervezték az ellenzéki főpolgármester jelöltek (Kálmán Olga, Karácsony és Horváth Csaba) előválasztási vitáját a 2019-es önkormányzati választások előtt.

Saját megfogalmazásuk szerint a Republikon ezzel is „szeretné elősegíteni a liberális elköteleződésű szavazók tájékozódását, akár mozgósítását. A beszélgetése során arra leszünk kíváncsiak, hogy milyen lehetőségei vannak a liberális szavazóknak, illetve hogy a jelöltek programjában mennyire van jelen, és hogyan érvényesül a liberális nézőpont”. 

A Republikon értelmezése szerint tehát

 valamint segíti az állampolgárok demokratikus részvételét, és ezért uniós közpénzt érdemelnek.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó cikkek

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2021. február 27. 00:37
2 millió ember él létminimum alatt – sivította, csak a mondta másik fele megint lemaradt! (hogy mennyi volt ez a szám akkor, amikor ők raboltak és fosztogattak és tömték a vörös-bárók zsebeit, amikor mindent eladtak, mindet szétprivatizáltak, orbitális kölcsönöket vettek fel pedig dübörgött a világgazdaság (2002-2008), majd ezeket (is) eltüntették. Mészáros vagyonának a 20-szorosát! És se stadion, se kórház, se iskola óvoda felújítás, se hadsereg modernizálás, se orvosbérek, se családtámogatás, se semmi, (igen stadion se) csak nőtt a rezsi, az adó és a munkanélküliség az égbe, a fizetések meg fele-harmada ennyi mint most, közben meg rohadt le minden Budapesttel az élen! Vissza a számokhoz: A Dobrev által hivatkozott számítási módszert a KSH már 2015 óta nem használja, de ha ennél (réginél) is maradunk, akkor is a baliberálisok 2010-ben közel 40%-kal adták át az országot, ami majd 4 millió létminimum alatt élőt jelentett! Így, ha igaz a 2 millió, az is kétszer jobb, mint amikor ők voltak hatalmon! Azaz Orbánék a felére csökkentették ezt a réteget!
dglaj
2021. február 26. 16:36
A tetszési index 115 vs. 8 . Kérdésem az a 8 miért itt rontja a levegőt, miért nem a saját térfelükön? Talán fizetnek nekik ezért, vagy mazochisták?
bagira
2021. február 26. 15:34
Ballibsi ingyenélőket Brüsszel meg soros tömi pénzel . Kormányon voltak már Brüsszel is megsokallta a kapzsiságukat .Több évnyi Eus pénzeket nem tudták lehívni a nagy eladósítás miatt. Csontig meg kopasztották az országot az embereket . Ezért 2010-től a választásokat elbukják , mert a nép kiismerte a kommunista rablóbandát. De még mindig vannak akik reménykednek hátha gondol rájuk gyurcsány dob egy kis koncot. Gyurcsány környezete részesül belőle , sok orráig se ellátó balos ésszel nem éri fel . Közben Orbán kormánya alatt minden ballibsi is részesül kedvezményekből még a milliomos ordítók is.
zsiráf
2021. február 26. 14:34
És kire szavazzon az SZDSZ-es, a DK-ra, akik rájuk engedik az arabokat? Vagy a momentumra, amely majd koalíciós partnerként zsarolhatja a DK-t? Ezt már láttuk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik