Korábban nem látott videókkal támadják Donald Trumpot

2021. február 10. 19:18
A vád érveinek ismertetésével folytatódik Donald Trump alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása.

A republikánus politikus ellen a demokrata többségű képviselőház lázadás szítása miatt emelt vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.    

A demokraták úgynevezett impeachment-menedzserei azt tervezik, hogy

korábban nem látott felvételeket mutatnak be a tárgyaláson, amelyeket a Capitolium biztonsági rendszere rögzített.

Az eljárás egyik név nélkül nyilatkozó segédje azt mondta: a videó „szélsőséges erőszakot” mutat be, és világossá teszi, hogy milyen további biztonsági kockázatokat jelentett a felkelés, azaz, hogy „Trump közönsége milyen közel került a szenátorokhoz, a kongresszus tagjaihoz és az alkalmazottakhoz”.    

A szenátus vezetői korábban abban állapodtak meg, hogy mindkét fél 16 órát kap érveinek bemutatására,

napi legfeljebb 8 órában. Azaz a demokraták szerdán és csütörtökön, Trump ügyvédei pedig pénteken és szombaton kapnak szót. Később lesz alkalma a szenátoroknak kérdéseket is feltenni, és további eljárási szavazások is lehetnek.    

Kedden, a tárgyalás első napján a demokraták kijelölt képviselői és Donald Trump ügyvédei arról vitáztak, hogy alkotmányellenes-e a volt elnök elleni eljárás. Végül órákon át tartó tárgyalás után a szenátus 56:44 arányban megszavazta, hogy Trump alkotmányos felelősségre vonása nem alkotmányellenes, azaz folytatódhat az eljárás.    

Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felelősségre vonási eljárás megindítására szavazott;

2019-ben hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával indult vele szemben impeachment-eljárás, akkor a szenátus felmentette. Nagy valószínűséggel most is ez lesz az eljárás vége, ugyanis az elítéléshez a szenátusban kétharmados többség kell, márpedig a testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya. Így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, márpedig a keddi szavazáson is csak hat voksolt a Trump elleni impeachment alkotmányossága mellett.    

Ha Trumpot végül mégis elítélik, elveszítheti a neki járó juttatásokat, és a szenátus egy utólagos szavazást tarthat arról, hogy soha többet ne indulhasson újra elnökválasztáson. Ehhez már nem kell kétharmad, elég egyszerű szavazattöbbség.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Noah Berger

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "korábban nem látott felvételek" prezentálása világos bizonyíték: a régi lemez szerinti előre kitervelt, provokátorokat használó sémi trükközés bizonyítéka, amihez Trumpnak az égvilágon semmi köze nem volt.
Már ott látszott, hogy vesztett, amikor a beszédet teljesen egyedül, ÜRES HÁTTÉR előtt mondta, nyilvánvaló volt már a beszéd alatt: kollégái egytől egyig megfélemlítettek, megzsaroltak lettek a beszéd előtti órákban: csak egyedül ez lehet értelmes magyarázat arra, hogy Trumpot 1000%-osan magányossá tették.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés