Júdás és a Fekete Messiás is szerepel a Top 10-es listán

2021. január 26. 12:14
Öt feketékről szóló film is szerepel az Amerikai Filmintézet idei toplistáján.

Az AFI a díjszezon elején hozza nyilvánosságra az előző évben bemutatott produkciók közül a legjobbnak ítélt filmeket. A testület választása rendszerint jól jelzi, hogy mely alkotások kerülnek a figyelem középpontjába a filmipar fontos díjai, köztük a Golden Globe- és az Oscar-díjak odaítélésekor.    

A tízes listára került Spike Lee Az 5 bajtárs című, vietnami veteránokról szóló filmje, a közelmúltban elhunyt Chadwick Boseman utolsó produkciója, a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című zenés film, a One Night in Miami című, a hatvanas évek ikonjait, Cassius Clayt, Sam Cooke-ot, Malcolm X-et és Jim Brownt megszólaltató filmdráma, és a Fekete Párducok egyik vértanúvá vált aktivistájáról, Fred Hamptonról forgatott, Judas and the Black Messiah című életrajzi dráma.    

Emellett az Amerikában a 80-as években letelepedő koreai bevándorlócsaládról szóló Minari, a Lelki ismeretek című Pixar-animáció, az Aaron Sorkin rendezésében készült A chicagói 7-ek tárgyalása, a velencei filmfesztiválon és Torontóban is díjazott A nomádok földje és David Fincher Mank című, a 30-as évek Hollywoodját bemutató filmje szerepel a kiválasztott filmek között. A Hamilton című történelmi musical filmváltozatát az AFI különdíjjal jutalmazta.    

Az Amerikai Filmintézet díjazott alkotásait egy filmesekből, kritikusokból és tudósokból álló testület választja ki. A testület évente tíz filmes és tíz televíziós produkció egész alkotói stábját díjazza.   

A tíz televíziós produkció közé került idén a Better Call Saul, a Bridgerton, A korona, a The Good Lord Bird, a Lovecraft Country, a The Mandalorian, a Mrs. America, A vezércsel, a Ted Lasso és A másik út. A Golden Globe-jelöléseket a jövő héten hozzák nyilvánosságra, az Oscar-jelöléseket pedig március 15-én.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés