The Spectator: Brüsszel elrontotta az oltási programját

2021. január 8. 9:20
Mint írják: „saját oltási kampánya az eurozónaválság óta nem látott krízisbe sodorja az EU-t”.

„Össztűz alatt az EU vakcinastratégiája” – írja a Magyar Nemzet. A portál a The Spectator című lapra hivatkozva úgy fogalmaz: „Brüsszel úgy akar közös egészségügyi politikát, hogy ahhoz sem megfelelő költségvetés, sem pedig szakértelem nem áll rendelkezésre”.

„Saját oltási kampánya sodorja krízisbe az EU-t”

The Spectator hasábjain megjelent egyik írásban a szerzők ugyanis azt fejtegetik, hogy „noha a brexitet követően Brüsszel épp a vakcinabeszerzéssel szerezhette volna vissza a polgárok bizalmát, szemlátomást csúfosan megbukott.” Mint írják:

saját oltási kampánya az eurozónaválság óta nem látott krízisbe sodorja az EU-t”.

Három tényezőre vezethető vissza a sikertelenség

A brit lap szerint három tényezőre vezethető vissza, hogy az unió messze elmarad a várakozásoktól a beszerzett oltóanyagok mennyiségében: a hatalmon lévő személyek kilétére, az általuk képviselt politikára, valamint az EU-t jellemző bürokráciára.

Az első dimenzióval kapcsolatosan a The Spectator az Európai Bizottság elnökét bírálja: szerintük Ursula von der Leyen – aki a közös uniós beszerzés fő támogatója – egész egyszerűen nem elég rátermett a feladatra. „Aligha kell csodálkozni, ha nem jönnek össze a dolgok” – írják. „Nem elég, hogy keveset rendelt az oltóanyagokból, az EU az erre szánt összegek volumenében is elmarad” – teszik hozzá, ugyanis míg

Nagy-Britannia tizenkét milliárd fontot, Brüsszel kettőt költött volna vakcinára”.

A brit portál szerint ráadásul nem is igazán a pénz mennyisége, inkább a szerződések megkötését jellemző lassúság tett keresztbe az uniós oltási kampánynak.

Brüsszel Németország nyomására cselekszik

A politikai dimenziót a The Spectator szinte magától értetődően is Berlinnel kapcsolatosan emlegeti. Mint írják, sajtóhírek szerint ugyanis a németek voltak azok, akiknek a nyomására az Európai Bizottság engedett Franciaország akaratának, és nem vásárolt be a Pfizer és BioNTech oltóanyagából (a portál szerint a cél vélhetően az volt, hogy a francia–brit Sanofi–GSK terméke ne maradjon le a vásárlásokról. Ám a francia gyártó oltóanyaga a klinikai vizsgálatok során megbukott, így szinte sehol sem jár az engedélyeztetési folyamatban).

„Ezzel szemben az állam- és kormányfők tavalyi megegyezése az volt, hogy a 450 milliós piac együttesen köt le vakcinát a világ vezető biotechnológiai cégeinél, és

arra senki sem számított, hogy túl kevés az oltóanyag, és az is csak ennyire lassan áll majd rendelkezésre”

– teszi hozzá a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet kapcsolód teljes írását ide kattintva olvashatja, az erdeti, angol nyelvű cikket pedig itt találja.

Címlapkép: MTI/EPA/Pool/Francisco Seco

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dehogy. Ő már ma is megbukott.
Majd Cseh Katalin, Donáth Anna és Klárika megoldja. Hiszen csak az egységes Európa pehet sikeres!!!!
Annácska, Klárika, hozzátok a vakcinát!!!

Valahol azt olvastam, hogy Izraelben nagy volt a zűr
( ráadásul ott mindig választás közeli állapot van), ezért ráigértek az árra ( kb. a dupláját) és amikor meg volt a vakcina, akkor kegyetlenül gyorsan elkezdtek oltatni. Ennyi haszna volt annak, hogy szerintem az az ország félkatonai jellegű, azaz nagyon szervezett. ( Nem szabad kiindulni a Parlamenti hajtépéseikből...) Az angoloknál is elszabadult a vírus, így valószínűleg ők is hajlandók voltak többet fizetni, mint az Unió és a pénz beszél..

A Kozmosznál szerintem nem elég nagy a gyártókapacitás. csak az oroszok is úgy 150 millióan vannak. Putyin és Merkel talán a múlt héten beszélt erről, lehet, hogy a németek is beszállnak ebbe. Feltünt még a német Curevac is, ami szintén német fejlesztés, amin sokat dobhat az, hogy beszáll az egyik német elefánt a Bayer is.

,,Ursula von der Leyen MILYEN SZEMÉLYI KONZEKVENCIÁT VOLT LE EBBŐL A HATALMAS TÖBB EZER EMBER HALÁLÁT OKOZÓ HIBÁBÓL?,,

Elsősorban nem Ursula von der Leyen a hibás, hanem a teljes uniós bürokratikus szervezet. Ezen belül is az Európai Unió Parlamentje, bizottságai. A mindenféle mondvacsinált problémák és Lengyelország Magyarország ,,megregulázása,, helyett az uniós polgárok egészségügyi problémáival kellett volna foglalkozni. Ehelyett elvonták a figyelmet, akadályozták a Bizottság elnökének és az általa vezetett bizottságnak a munkáját. Folyamatosan megkérdőjelezték döntési jogosultságát és ahol tudtak keresztbe tettek.

Már régóta mondom és írom, hogy semmi szükség az unió parlamentjére, ezért meg kellene szüntetni. Az EP bizottságok körét pedig szűkíteni kellene, a létszámot alkalmazott szakértőkkel feltölti, nem pedig bukott politikusokkal.

Summa-summarum, az EP-t meg kellene szüntetni, az EU-t megreformálni és az összes döntési jogot visszaadni az állam- és kormányfők tanácsának. Ez gyorsabbá tenné az ügyek intézését és egyben költség megtakarítással járnak.

,,sajtóhírek szerint ugyanis a németek voltak azok, akiknek a nyomására az Európai Bizottság engedett Franciaország akaratának, és nem vásárolt be a Pfizer és BioNTech oltóanyagából. ,,

Megint bebizonyosodott, hogy ahova a németek kancellárja és a franciák elnöke beteszi a lábát, fű nem nő.
Mindkettő úgy ragaszkodik a székéhez, mint Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki székhez. Mindkettőnek sürgősen távoznia kellene, mert a problémából még nagyobb problémát okoznak.

+még az egészségügyi dolgozók beoltásának logisztikai feladatait sem bírták megoldani (lásd élménybeszámolók), "
Ez megint DK hazudozás, konkrét családi ellenpéldáim vannak.
A 3. csoport is szerepel, de nem prioritással.

Nem reklámozták az orosz vakcinát, csak tárgyalások folynak róla.
Sajnos az oroszoknak sincs elég, ettől még érdemes vizsgálni, lehet, hogy még szükség lehet rá és esetleg lehet is beszerezni.
Orbán soha nem mondta, hogy oltani fognak vele holnap.

,,Van az EU-nak egészségügyi biztosa (is).
Tudja valaki, hová tűnt?,,

Kergeti a vírust.

,,Az Európai Bizottság kedden szerződést kötött a német CureVac gyógyszervállalattal az első körben 225 millió adag koronavírus elleni oltóanyag vásárlásáról, fenntartva további 180 millió adag igénylésének lehetőségét a vakcina biztonságosságának és hatékonyságának bizonyítását követően - derült ki a brüsszeli testület sajtóközleményéből.,,
https://www.magyarhirlap.hu/kr..

,,Megvédte az Európai Unió oltási programját Sztella Kariakídisz, az Európai Unió egészségügyi biztosa – írja a Euronews. A politikus szerint nincs késlekedés, és a mostani nehézségek nincsenek összefüggésben a megrendelésekkel, hanem inkább azzal, hogy szűk keresztmetszetek vannak a gyártásban. Ez javulni fog a következő hetekben.,,
https://index.hu/kulfold/2021/..

Nem csak ez volt a baj, el is késett Frau Leyen és bizottsága.

Van ebben valami, de ha minden döntés a Tanácsé lenne, akkor elveszítenék az országok a ME-jüket. Annyi apróbb- nagyobb szabályozás jön ki pl. csak a kv. területen ( lég, talaj és viz-szennyezési határok, termékek toxikus anyag tartalma, kötelező újrafeldolgozási arányok etc. etc.) ami miatt ki kellene költözniük Brüsszelbe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés