Nem vész el, csak átalakul az Egyenlő Bánásmód Hatóság

2020. november 20. 10:36
A hazai nemzetiségek is támogatják az Egyenlő Bánásmód Hatóság átszervezését, amelyet melegjogi aktivisták és ellenzéki politikusok megszűnésként és politikai bosszúként mutatnak be. Az új szabályozás januárban lépne életbe.

A kormány felszámolja az Egyenlő Bánásmód Hatóságot (EBH) – számolt be a napokban az ellenzéki média. Az elmúlt 15 évben a hatóság számos alkalommal fellépett a diszkrimináció ellen, amely minden bizonnyal már igencsak zavarta a kormánypártokat – magyarázta a hírt az LMBTQ-jogokkal foglalkozó, az Alaptörvény tervezett módosítása miatt a szívárványcsaládokért kampányt indító humen nevű internetes oldal.

A szintén a melegjogokért küzdő Háttér Társaság ügyvivője, Dombos Tamás a Népszavának azt fejtegette, hogy a hátterben politikai bosszú áll, az elmúlt években ugyanis az EBH számos ügyben állapított meg jogsértést állami szervek és kormánypárti vezetésű önkormányzatok esetében.

Aggodalmát fejezte ki a tervezett változás miatt a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság, és az ellenzéki pártok is.

De valóban megszűnik a hatóság? – kérdeztük a KDNP-s Vejkey Imrét, aki az igazságügyi bizottság erről szóló javaslatát jegyzi. A kormánypárti politikus szerint ez így nem felel meg a valóságnak, mert az EBH valójában jogutódlással beolvad az ombudsmani hivatalba.

Jelen állás szerint két intézmény foglalkozik lényegében ugyanazzal a feladattal, az alapjogok sérelmének vizsgálatával, illetve a diszkrimináció tilalmával. Arra jutottunk, hogy ezt jobb lenne egy helyen végezni. Ráadásul az ombudsmannak nem volt szankcionálási lehetősége, az ilyen ügyekben az új szisztéma szerint már lesz” – részletezte Vejkey, aki szerint

az ombudsmani hivatal határozataival szemben lesz lehetőség természetesen bírósági jogorvoslatra is.

A hatóság egyébként 2003 óta működik, 2012 óta Honecz Ágnes vezeti, ám a mostani javaslat szerint az integrációval az egyenlő bánásmód követelményének még hatékonyabb érvényülését biztosító jogintézmény jön létre. Arra lapunknak nyilatkozva Vejkey is utalt: az elképzelés, hogy az antidiszkriminációs hatósági jogköröket az Országgyűlés által választott biztos gyakorolja, már a 2000-es évek elején felmerült, az akkori nemzetiségi biztos elő is készített egy erre vonatkozó javaslatot.

Ezt az elképzelést támogatja most a tizenhárom nemzetiségi szószólóból álló parlamenti bizottság is, így a diszkrimináció kérdéskörében (sajnos) érintett roma közösség képviselője is. Érthetetlen, hogy az ellenzéknek akkor mi a problémája vele – hangsúlyozta Vejkey.

Az elfogadása esetén jövő januárban életbe lépő módosító indítvány indoklása szerint az „egyre szélesebb spektrumban elismert emberi jogok védelme szükségessé teszi az állam egymástól függetlenül működő egyes jogvédő szerveinek integrálását, az országgyűlési külön biztosi rendszer helyébe lépő alapvető jogok biztosa eddigi működése a biztosíték arra, hogy ez az integráció erősíti az alapjogvédelem hatékonyságát”.

A törvényben felsorolt védett tulajdonságok közé tartozik a nem, a bőrszín, a nemzetiség, az egészségi állapot, a vallási vagy világnézeti meggyőződés, a politikai vagy más vélemény, a családi állapot, a szexuális irányultság, a nemi identitás, az életkor és a vagyoni helyzet.

Az egyenlő bánásmód követelményét a közszféra valamennyi szereplője köteles betartani.

Ebben pedig nem lesz változás. Az ombudsmani hivatal nem kommentálja a módosítást, mint írták: „Folyamatban lévő jogalkotási ügyben nem nyilvánítunk véleményt.”

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó a technológia:-)
Amivel kekeckedik Brüsszel és az ngo-k és szervezeteik, meg kell szüntetni. Onnantól a probléma is megszűnik:-))))
Pl a határon a migráns tábor.

Valamit hallottam, hogy az EBH viszi magával a hatósági jogköreit, ami az Ombudsmannál nem volt. Nekem ennyi jött le.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés