Úgy zajlott a vita, mintha Alien és Predator csapott volna össze a gyerekek feje fölött

2020. október 25. 15:21

Feró Dalma
Index
A Meseország-vita már azelőtt félrecsúszott Dúró Dóra darálásával, hogy elkezdődhetett volna.

„A Meseország-vita már azelőtt félrecsúszott Dúró Dóra darálásával, hogy elkezdődhetett volna. A vitában a pro-Meseország oldal következetesen tagadta a nyilvánvalót: hogy a kötet politikai programot valósít meg. A könyvdarálás pedig lehetőséget adott nekik, hogy minden kritika alól kibújjanak. Mindkét fél jellemzően összemosta a homoszexualitást a transzneműséggel, miközben azokhoz – kapcsolódási pontjaik ellenére – lényegesen különböző jogkövetelések kapcsolódnak. Hiába kritizálta valaki kizárólag a transznemű tartalmakat, akkor is azt a választ kapta, hogy »attól senki sem lesz buzi, hogy meleg hercegekről szóló mesét hall«.

Nagyjából úgy zajlott a vita, mintha Alien és Predator csapott volna össze a gyerekek feje fölött. Miközben a hasonló gender- és szexualitásvitákban látszólag az a tét, hogy ki fogadja el és ki utálja a melegeket és az »LMBTQ-embereket«, a politikai felek jóval nagyobb léptékű társadalmi víziókat fogalmaztak meg a nemek viszonyrendszeréről és azon keresztül a népesség kormányzásáról. A Meseország-projektből az a világkép körvonalazódott, hogy a női (és férfi-) princípium kritikája és a nőket érő nemi erőszak tematizálása ott ér véget, ahol a transzneműség elkezdődik, és hogy a nők és szegények hátrányos helyzetének megszűnéséhez leginkább elfogadóbbnak kellene lenni. Ez a társadalmi kérdéseket az attitűdök szintjén értelmező megközelítés abba a »progresszív« biopolitikai trendbe illeszkedik, amely a nők fizetett és fizetetlen otthoni munkáját igyekszik optimálisan elosztani, hogy a gazdasághoz közvetlenül és a munkaerőt újratermelő otthoni munkájukon keresztül közvetve is hozzájáruljanak. A másik oldal elképzelése jóval egyértelműbb: a nők munkaerejét elsősorban a gyerekszülésre és gyereknevelésre, valamint a háztartásra és csak másodsorban a fizetett munkára igyekszik összpontosítani. A munka, az erőforrások elosztása és a népesedés kérdéseit nem lehet egyszerűen elfogadás és el nem fogadás ellentéteként értelmezni: itt érdekek ütköznek, ennek elismerése nélkül csak újabb Alien vs. Predator küzdelmeknek leszünk tanúi.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 170 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"
Ahogy Lovász Andrea az ÉS-ben megjegyzi,

a Meseország mindenkié irodalmi minőség híján nem több, mint eszköz egy jól körülírható cél érdekében: a cím erőszakos deklarációjának megfelelően a kötet 'kínos kompendium' marad tolakodó üzenettel.
"

Az ÉS-ben megjelenhetett ilyen vélemény? A szerkesztő biztos elaludt.

"
Az elérni kívánt célokat nyilvánvalóvá tévő foglalkozástervekre szinte semmi reflexió nem érkezett a liberális és baloldali médiában.

Ahogy az előszó kifejti, a foglalkozásokkal 'a véleményüket felvállaló, önmagukért és másokért kiálló állampolgárok nevelését' kívánják támogatni, és azt, hogy a diákok 'jobban elfogadják egymást, tiszteletben tartsák a másságot, megértsék, hogy a sokszínűség értékes, hogy az esélyegyenlőség egy jól működő társadalom alapja'.

A foglalkozástervek által kitűzött célok közt a leggyakoribbak a tolerancia, a másság és sokszínűség elfogadása. Az üzenet időnként ellentmondást nem tűrő: például a Vas Laci című meséhez kapcsolódó foglalkozásterv deklarálja, hogy 'fontos, hogy (a gyerekek) eljussanak közösen a gondolathoz, hogy a család mindenki számára mást jelenthet'.

Az óratervek jelentős része a korosztálynak sem felel meg: például a gyerekeknek a melegházasságról kell beszélgetniük, máskor azt kell megvitatniuk, hogy a vér szerinti szülőnek, a nevelőszülőnek vagy a gyereknek van-e joga eldönteni, ki nevelje a gyereket.
"

Én is ezen a foglalkozásterven akadtam ki, egyértelmű az átnevelő szándék. És az az érdekes ebben a rohadt nagy nemi-érzékenyítő, meg családrelativizáló átnevelésben, hogy még az sincs igazolva, hogy ez a fajta agymosás a kívánt hatást éri el!

Olvassátok el az írást. Érdemes. Nem balos agymosás, és nem is langyi egyrészt-másrészt okoskodás. Pl.:

"
A transzneműmozgalom igyekszik a témában releváns kutatási eredményeket elhallgatni (vagy a kutatásokat eleve megakadályozni), például hogy a nemükkel elégedetlen gyerekek többsége (73-94%-a) a serdülőkor végére kinövi a nemi diszfóriát.
"

"
Ahogy az egyik felkért neves író elmondta, ő és több kollégája is visszautasította a felkérést, mert nem akart didaktikus pamfletirodalmat írni, így nem lett meséje az összes felsorolt 'kisebbségnek'.
"

Kíváncsi vagyok, kiről is van szó.

Tanulságos megközelítésmód ez az írás, de a "félrecsúszás" sokal hamarabb van: a természetes alapok zárójelbe tételénél. HA ugyanis a keresztény kultúrkörben szinte napjainkig érvényesenk tekintett természetjogi kereteket elhagyják, AKKOR keletkeznek a művi-mesterséges spekulációkra épített kifacsart, nyakatekert ideológiák. S ezek ellen joggal lázad a polgár, mert a MAGÁTÓL értetődően adott és elfogadott, hiszen nyilvánvaló és megtapasztalt valóság helyébe döbbenetes, valóságtól elrugaszkodott pótkonstrukciók kerülnek.

Van, aki azért vásárol többet, hogy máshoz ne jusson el ez a könyv.

Sok rosszindulatú megvadult alak kulturális értéknek tartja a homoszexuális propaganda terjesztését már az óvodákban is.
Dúró Dórának van igaza. Dúró Dóra négy gyermek édesanyja meg akarja kímélni gyerekeit a megvadult propagandisták gaztetteitől.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés