A Facebook és a Twitter úgy viselkednek, mint a postás a Tótékban, de ehhez semmi joguk nincs

2020. október 18. 8:20

Pap Szilárd István
Mérce.hu
A Facebook esetében egyenesen egy monopolhelyzetben lévő vállalkozásról van szó, amely egyetlen döntésével egész társadalmak sorsát tudja alakítani.

„Sok Trump-ellenes demokrata most azzal érvel – és ez a kijelentés mindig előjön a Facebookkal szembeni kritikák kapcsán –, hogy, hát, itt azért mégiscsak magáncégekről van szó, és ezek a cégek saját termékeikkel, szolgáltatásaikkal azt csinálnak, amit akarnak.

Csakhogy itt nem egyszerű magáncégekről van szó, a Facebook esetében egyenesen egy monopolhelyzetben lévő vállalkozásról van szó, amely egyetlen döntésével egész társadalmak sorsát tudja alakítani. Világszerte az emberek elsöprő többsége a Facebookon keresztül tájékozódik a hírekről – egy idei felmérés szerint például a magyarok 61 százaléka használja a felületet hírfogyasztás céljából –, így minden tartalomeljuttatásra vonatkozó döntés a nyilvánosság egészét képes befolyásolni.

Az amerikai képviselőház trösztellenes bizottsága épp a múlt héten adott ki egy gigantikus jelentést a négy techóriás – a Google, az Amazon, az Apple és a Facebook – működéséről, ebben megállapítják, hogy a Facebook gyakorlatilag monopolhelyzetet élvez a közösségi médiapiacon, és ezt a pozícióját semmilyen versenytárs nem nagyon tudja kikezdeni a piacra való belépés magas küszöbei – a Facebook óriási adatgyűjtési előnye, az ún. hálózati hatás, valamint a más szolgáltatásra való váltás magas társadalmi költségei – miatt.

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben mind az USA-ban, mind Európában egyre többen emelnek szót a cég megzabolázása érdekében. Miközben Európában leginkább az állampolgárok személyes adatainak védelme érdekében szállnak síkra a hatóságok, az USA-ban egyre gyakrabban hangzik el a javaslat, hogy ezeket a nagy monopolcégeket fel kéne darabolni, ahogyan az a múltban már máskor is megtörtént hasonló esetekben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az alapgondolattal tenyleg egyet lehet erteni.
Jo, feldaraboljak es ugy cenzuraznak majd, mint a HVG-nel, 444-nek, Indexnel stb., hogy a jobboldaliakat lehet savazni, a baloldalt viszont nem.
Mar most is azt teszik, baloldali ujsagok Biden Hunterkejerol vagy nem irnak, vagy jelentektelenitik az ugyet. Az egesz vilagon, nemcsak itthon.
Maskent mondva, a baloldali elefantbol tetut, a jobboldali tetubol is elefantot akarnak csinalni.
Es ehhez eleg harsanyak is.
Lasd, hogy felfujjak a freeszfe-juket is, bar egy kimagaslo, kiemelkedo, egetrengeto eloadast nem kepesek letrehozni!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés