Katonák nem leszünk

2020. október 7. 13:46
Magyar Orvosi Kamara
MTI-OS
A jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné.

„A Magyar Orvosi Kamara Elnökségének állásfoglalása az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről.

A Magyar Orvosi Kamara álláspontja szerint egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni. A megfelelő törvény az orvostársadalom számára az, ahol a részletek egyértelműek, és a napi gyakorlatra vonatkozó útmutatás is előre ismert. A béremeléssel, és azzal a szándékkal, hogy egy transzparens és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre: egyetértünk. A hálapénz eltörlése, a tiszta viszonyok megteremtése szakpolitikai és társadalmi fordulatot jelent. Az előzetes egyeztetés nélkül benyújtott törvény egylépcsős, a törvényben meghatározott határidővel történő végrehajtása viszont súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait. A jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné. Ezen felül az az adminisztratív feladat-tömeg, amely a több ezer orvos másodállásának ellátási érdek miatti engedélyeztetésével jár, nem hajtható végre a hatályba lépésig rendelkezésre álló idő alatt. Így számos szakrendelő, kórházi osztály orvos nélkül marad.

Nagy a veszély, hogy az orvosi léttől idegen korlátozások, a 2 évre elrendelhető kirendelés, és feltétel nélküli áthelyezés lehetősége miatt orvosok tömege inkább a magánellátást fogja választani. Megnyugtató együttműködés és lépések nélkül csökken a járvány elleni védekezés esélye, közvetlen veszélybe kerül a lakosság ellátásának biztonsága. A törvény végleges szövegének elemzését és javaslataink kidolgozását követően kérni fogjuk a törvény módosítását és a végrehajtási rendeletek közös kidolgozását. Katonák nem leszünk. A magyar orvostársadalom a fő céllal, a tiszta, átlátható egészségügy kialakításával egyetért, ezért azt gondoljuk, a kialakult helyzet szakmai alapon nyugvó valódi összefogással menthető.

Magyar Orvosi Kamara”

(MTI-OS)

Összesen 167 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán levele az orvosi kamarához:

Kedves Kamara!

Az úgy nem megy, hogy az adófizetők adjanak több pénzt, de minden mutyi marad a régiben.

Öleli:

OV.

Válaszok:
nick89 | 2020. október 7. 14:11

Bakker, ezek nem veszik észre, hogy csapdába lépnek?????

Gyurcsányi elkésett. Saját magából csinál hülyét az orvosi kamara.
Jó volt a kormány álláspontja.
Pedig már az első saját tervezetébe is belekötött az orvosi kamara:-))))
Lehet, hogy nem is voltak ott és nem értettek hozzá:-)))

Válassza azt, de akkor teremtse meg magának a szükséges körülményeket, a szükséges felszerelést. A magasabb fizetésért nyújtani kell valamit.

Kiknek az érdekében vannak az orvosok? Az embereket, azok egészségét, annak megőrzését, visszaszerzését, krónikus esetekben a méltányos, emberi átsegítést szolgálják, az egész országra kiterjedően.

A törvényben legyen benne, hogy a végzést követően tíz évig az egészségügyi rendszer igényeinek megfelelően az országba bárhová helyezhessék az orvosokat, s rendkívüli helyzetekben, ellátatlan körzetek esetében is törvényileg rendelhessenek oda egészségügyieket. Krízisek esetére - lásd pandémia- a kizárólag magánellátásban praktizálókat is törvényileg lehessen az állami ellátórendszerbe rendelni.
Valamit, valamiért......nehogy már a nyuszi vigye a puskát, a pofátlanságnak is van határa, amiben Kincses orvosként és emberként is egyébként élen jár.

" A magyar orvostársadalom a fő céllal, a tiszta, átlátható egészségügy kialakításával egyetért..."
Akkor miért hőzöngenek azon, hogy "a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné."
A témában a Privátbankáron egyik hozzászóló ezt írta:
"Kórházban mütöt betegeket berendelnek kontrolra az SZTK-ba, - ahol éppen másodállásban dolgozik az orvos - a kerületi betegek kárára. Nincs időpont, üresek az SZTK folyósok, akut nem lehet bejutni vizsgálatra telefonon "kérjen beutalót, időpontot", arra már nem emlékszik, hogy kemény hálapént fogadott el az SZTK orvos. Szégyen..."
Ilyen helyzeteket akar bebetonozni a MOK?

Az áthelyezhetőség minden - jogállami - munkaszerződésben benne van, ahol arra szükség lehet. A vállalt elhagyása természetesen szintén.

A másodállás korlátozásával magam sem értek egyet, az nyilvánvalóan az ellátás színvonalának rovására menne. Az elhamarkodott, konszenzus nélküli törvényalkotást is elvetem. Minden tiszteletem az egészségügyben dolgozóknak, s egyetértek a jövedelmi viszonyok még szélesebb skálán történő rendezésével.

Csodálatosan összefoglaltad!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés