2021-ben debütál az újramárkázott Uncle Ben's

2020. szeptember 24. 10:05
Lekerül az idős fekete figurája a csomagolásról és a név is változik.

Júniusi ígéretéhez híven megváltoztatja ez idáig Uncle Ben's márkanév alatt forgalmazott termékei márkázását a tulajdonos Mars Food, írja 444 a BBC cikke alapján. A májusban a rendőri erőszak és az intézményi rasszizmus ellen kirobbant tiltakozási hullám több hagyományos márkának is kihívást jelentett, az USA-ban ugyanis egy sor élelmiszeripari termék viselte magán az amerikai történelem sötét foltjára, a rabszolgatartásra utaló motívumokat a BBC szerint. A két legismertebb ilyen termék az Aunt Jemaima (Jemaima néni) és az Uncle Ben (Ben bácsi) voltak, mindkettő a gazdáikat szolgáló idős feketék kötetlen megszólítására utalt. A déli, rabszolgatartó államokban volt szokás, hogy a hagyományos Úr és Hölgy megszólítás helyett az afroamerikaiaknak a néni és bácsi járt csupán. Az USA legnépszerűbb gyorsrizsét gyártó cég kabalafigurája, Uncle Ben is leginkább szolgának tűnt az ábrázolásokon, bár a cég 2007-ben, próbálta úgy átrendelni a dolgot, mintha a fekete csokornyakkendős figura a cég igazgatótanácsának tagja lenne.

Mostanra már ez is tarthatatlannak bizonyult a BBC szerint. „Értjük, hogy a névhez és a hozzátartozó archoz milyen asszociációk társulnak, ezért is jelentettük be júniusban, hogy elköteleződtünk a változtatás mellett” – írta most közleményében a Mars Food. Tájékoztatásuk alapján az újramárkázott termék 2021-ben debütál a boltokban. Az élelmiszeripari óriás emellett azt is bejelentette, hogy a Nemzeti Urbánus Liga nevű kisebbségjogi szervezettel együttműködve kétmillió dolláros alapot hozott létre feltörekvő fekete szakácsok támogatására, illetve további 2,5 millió dollárt fektet be a mississippi Greenville-ben, ahol a rizst termelik. Vagyis, mint írták, „nem csupán a nevet és a csomagolást változtatjuk meg, hanem a befogadást és egyenlőséget támogató lépéseket is teszünk, hogy márkánk lehetőségeket teremtsen, és mindenkinek helyet biztosítson az asztalnál” – írták közleményükben.

Fotó: Önkéntesek citromsárga óriásbetűkkel festik fel az úttestre a Black Lives Matter (BLM, Fekete Életek Számítanak) feliratot a Donald Trump amerikai elnök lakosztályának és vállalata központi irodájának otthont adó New York-i Trump-torony előtt 2020. július 9-én. Bill de Blasio, a város demokrata párti polgármestere is segített a BLM-feliratot elkészíteni. MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De nem az, mert "coon", együttműködik a fehérekkel, lélekben fehér, tehát ellenség.
Nevezzék át "Mr. Ben"-re, legyen egy fehér ember a dobozán, aztán akinek így sem tetszik, az éhen marad :)

Én már csak egy feketét kérek (ha ez így elég PC).

Tűkön ülve várom, mi lesz az új név. Uncle Tom?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés