Bill Gates: A gyógyszereket a rászorulóknak kell adni, és nem a „legtöbbet ígérőknek”

2020. július 11. 13:10
Gates szerint a piaci alapú értékesítés ugyanis elodázza a világjárványt végét.

Bill Gates szerint koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni gyógyszereket és majdani oltások olyan országok és emberek számára kell hozzáférhetővé tenni, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk, és nem azoknak, akik a „legtöbbet ígérnek” értük, a piaci alapú értékesítés ugyanis elodázza a világjárványt végét. A Microsoft szoftvertechnológiai óriáscég társalapítója, a Bill és Melinda Gates Alapítvány társelnöke a koronavírus-járvány elleni harcnak szentelt virtuális nemzetközi konferencián beszélt erről, amelyet a nemzetközi AIDS-társaság (IAS) szervezett.

„Ha csak hagyjuk, hogy a gyógyszerek és oltások a legtöbbet ígérőkhöz jussanak el ahelyett, hogy oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, még hosszabb, igazságtalanabb és halálosabb lesz a járvány” – hangoztatta a konferencián lejátszott videófelvételen Bill Gates, aki a Forbes magazin felmérése szerint a világ második leggazdagabb embere. Gates szerint a világ vezetőinek kemény döntéseket kell hozniuk, hogy a gyógyszerek és oltások terjesztése egyenlőség elvén, és ne csak piaci tényezők hatására történjen.

Jelenleg szerte a világon több száz laboratóriumban folynak kísérletet Covid-19 elleni vakcinával, az amerikai és európai kormányok dollármilliárdokat költenek kutatásokra, kísérletekre és gyógyszergyártásra. Vannak ugyanakkor olyan aggodalmak, hogy a gazdagabb országok szerzik be az ígéretesebb koronavírus elleni szereket, a fejlődő országok pedig elesnek ettől a lehetőségtől.

Az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WTO) is figyelmeztetett arra, hogy torz verseny alakulhat ki olyan gyógyszerek beszerzésére iránt, amelyek életeket menthetnek, közvetve pedig gyógyírt jelenthetnek a vírus okozta gazdasági káoszra is. Egyes amerikai tisztségviselők ugyanakkor jelezték, hogy az amerikai lakosokat gyógyszerellátását tekintik prioritásnak. Gates a konferencia résztvevőinek szánt üzenetében felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt, a HIV/AIDS-válság idején a hozzáférhetővé tették az orvosságokat a világ nagy részén, beleértve Afrikát is. Szerinte az akkori modell mintaként szolgálhat a mostani helyzetben is.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Összesen 160 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan emiatt necces. Szépen hangzik, hogy a "rászorulók" kapjanak elsőként, de ki dönti el, hogy ki a rászoruló?

A DOS 0.9 szép munka volt..

A Dobrev-Jákob tömlöcbe veti Billt.
Bill nászéjszakája, másnap reggel: - Te, Bill, most már értem miért hívják a cégedet Micronak és Softnak..

Seattleben felbomlott a jogállamiság..

Konkrétan a CP/M 86-ra gondolok.. Az már 16 bites volt.

..és akkor a melós érezheti, hogy már megint a senkiházi élősködőknek hízelegnek.

Seattleben - amikor még nem volt autonóm szovjet köztársaság - Bill alelnökét megkérdeztem miután felvázolta a szokásos tortát miből jön a zsé , hogy miért nem tolják meg a szolgáltatás, támogatás tortaszeletet. Felmutatott egy DVD-t. Mennyibe kerül? Mondom 2 dollár? Nekik 1 dollár Porto Ricoban okosba'. Azt mondja: képzeld el ezt az egy dolláros DVD-t eladod milliárd számban 40..200 dollárért!
Azóta átmentek letöltősbe. TE fizeted a netet is.

Europaban nem lesz jarvany ha nem eresztik be a harmadik vilagrol az osszes majmot

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés