Erdogan: A nem-muszlimok előtt is nyitva fog állni a mecsetté nyilvánított Hagia Sophia

2020. július 10. 21:58
„A Hagia Sophia, amely az emberiség közös öröksége, új státuszával még őszintébb, még páratlanabb módon fog átölelni mindenkit” – hangsúlyozta a török elnök.

A nem-muszlimok előtt is nyitva fog állni a múzeumból pénteken mecsetté nyilvánított isztambuli Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök péntek este a nemzethez címzett televíziós beszédében. Az államfő egyúttal jelezte: az előkészületek befejeztével az első muszlim közösségi imádkozást július 24-én, pénteken, az előírt déli ima keretében tartják az épületben.

Erdogan aláhúzta: Ankara a világörökségi helyszín múzeumi minősítésének megszűnésével eltörli a fizetős beléptetési rendszert. „A Hagia Sophia, amely az emberiség közös öröksége, új státuszával még őszintébb, még páratlanabb módon fog átölelni mindenkit” – hangsúlyozta a török elnök.

Erdogan reagált a kritikákra is

A pénteki változtatást megelőző, ellenkezést megfogalmazó nemzetközi nyilatkozatokra utalva Erdogan arra szólított fel, hogy tartsák tiszteletben Törökország bírói és végrehajtó szerveinek döntését a Hagia Sophiát illetően. Kiemelte: a török vezetés megértéssel fogad mindennemű külföldi nézetet a témában, de az épület funkciójának ügye az ország szuverén jogaival kapcsolatos. Törökország függetlenségének megsértéseként tekintenek bármely olyan megnyilvánulásra és kijelentésre, amely túlmegy ezen – nyomatékosította.

Bírósági döntés

A Hagia Sophia státuszának kérdésében illetékes török legfelsőbb közigazgatási bíróság a nemzetközi felszólítás ellenére péntek délután semmisnek minősítette az épület múzeummá alakításáról szóló, 1934-es minisztertanácsi döntést. Röviddel ezt követően Erdogan rendeletet adott ki a bizánci építésű bazilika ismételt mecsetté alakítására vonatkozóan. A rendelettel az épület irányítása a török vallásügyi hivatalhoz (Diyanet) került.

A bíróság szerepét betöltő Államtanács (Danistay) a határozatát azzal indokolta, hogy a Hagia Sophia annak az alapítványnak a tulajdona, amely 1453-ban az akkori Konstantinápolyt meghódító II. Mehmed szultán nevét viseli, és az épületet „mecsetként bocsátottak a társadalom szolgálatára”. A Hagia Sophiát mecsetként jegyezték be az ingatlan-nyilvántartásba, minősítése jogilag nem is változtatható meg – tette hozzá a testület.

Előzmények

A mecsetté nyilvánítást célzó kérelmet 2016-ban egy konzervatív török egyesület nyújtotta be az Államtanácshoz. A mostani döntés előzménye, hogy május végén, a Konstantinápoly bevételének 567. évfordulóján tartott török kormányzati megemlékezés keretében egy Korán-részlet is elhangzott az épületben, ami a görög kormány rosszallását váltotta ki. Athén szerint zavaró és elítélendő volt, hogy a Hagia Sophiát nem múzeumi célokra használták. Az épület visszaalakításának tervét többek között az ortodox egyházak vezetői, az UNESCO, az Európai Unió illetékes biztosa és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is ellenezte.

(MTI)

(Fotó: MTI)

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi lesz a csodálatos bizánci mozaikokkal? Megint lemeszelik?

Most meg vagyok hatva. Jeruzsálemben is bemehetek a Sziklamecsetbe és az Al-Aksza mecsetbe.

"új státuszával még őszintébb, még páratlanabb módon fog átölelni mindenkit"

Pontosan tudjuk, milyen az, ha egy muzulmán őszintén átölel, úgyhogy
magunk részéről lemondunk róla.

Kemal Musztafa Atatürk (állama) 1934-ben (abban az évben amikor a Török nemzeti Országgyűlés neki az Atatürk nevet adományozta)

hozta meg azt a döntését hogy a muszlim hódoltság hosszú évszázadai alatt (a Hódító II. Mehmed óta) addig mecsetként működő Hagia Sophiá- t 1934-től

Múzeumként kell üzemeltetni.

Azóta már a nagybetűs Nyugat egy nagy katonai szövetség (a "mi" NATO-nk... ) keretében muszlim-világbeli hídfő állásként is tekintve Törökországra éppen kiemelkedően megerősített egy valameddig világias Törökország-i állami hadsereget.

Amit Erdogan végez ilyen lépéssel az valami "Stratégiai Mélység"-be illeszkedő dolog...

Így hát szóba sem kerülhet hogy megőrizzük vagy vissza vívjuk a Konstantinápolyi :) Hagia Sophia Múzeumot!

Legfeljebb Budapest és Sztambul ellenzéki főpolgármestereinek hires (város-szövetségesi és muszlim-)szimpátiájában bizakodhatnánk, mondom ezt keserü szarkazmussal...

Nem, nem hülyül el, mindig is ilyen volt ez a sz.rkupac. Ennyire higgy a muzulmánnak: csak a megfelelő pillanatra vár, és kimutatja a foga fehérét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés