„Felülről irányított pártállami rendszer helyez el közterekre mindenféle otrombaságot”– Mohácsi András a budapesti szobrokról

2020. július 04. 18:34

A szobrász beszélt a XII. kerületi Turul-szoborról, és a Szabadság téri emlékműről is.

2020. július 04. 18:34
null

Az elmúlt hetek amerikai eseményei nyomán Európában, sőt már Magyarországon is a közbeszéd homlokterébe kerültek a szobrok. Erről a témáról is beszélt Gulyás Márton Partizán című műsorában Mohácsi András szobrász. Ő egyébként legutóbb akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor „pisiszagúnaknevezte a Kossuth téren felállítandó Trianon-emlékművet.

Most a szobrász az „Üdvözlet a rossz szobrok városából” című videóban mondta el véleményét Budapest főként történelmi témájú szobrairól.

„Tehát ott van egy szoborpark, ahol mondjuk a képzőművészeti Aranycsapat játszott az ötvenes évektől, most meg itt van az NB III köztéri bajnoksága viccesebbnél viccesebb giccsekkel, Turul-szobrocskákkal, Isten tudja honnan szalasztott félbolondokkal, akik kimerészkednek a köztérre, és közben megszűnt ami volt: zsűrizés, gondolkozás” – mondta.

Szerinte ma már „felülről irányított pártállami rendszer helyez el közterekre mindenféle otrombaságot”. A videóban szó esik még a németországi Marx-szobrokról, és a XII. kerületi Turul-szoborról is.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bukik a Zorbán
2020. július 08. 18:34
Azzal nagyon nagy baj van. Göncz a szadeszmp embere volt. Tehát tilos bármilyen szobrot állítani, hiszen szélsőségesen magyarellenes bűnszövetkezet tagja volt. Mi lesz még? Majd Neandermüller, hetedik kerületi bolsevista körzetvezető is szobrot kap? Jutalmul elvetemült, rasszista és heterofób mantrája miatt?
Bukik a Zorbán
2020. július 08. 08:34
A "zsűrizés", tehát a cenzúra hiányzik a bolsevistának... De miért nem hiányolja ugyanezt mondjuk egy siling vagy alföldi jellegű bolsevista által színpadra okádott gazság esetében. Oda is kellene zsűri, hogy jó -e a darab. Persze nem internáci zsűri, mert azoknak annál jobb, minél alávalóbb...
Zajzon
2020. július 06. 12:44
Vártam, vártam, hátha a Göncz Árpád szoborról is mond pár szót, mint elbaltázott műalkotás, de nem, azzal, eszerint, Műveszetileg semmi baj.
Welszibard
2020. július 06. 12:15
Elutazott Angliába, hogy az ottani prehistorikus kőépítményeket tanulmányozhassa. Csakhogy azoknak volt szakrális jelentése Anglia számára. A magyar múlt ezek szerint nem különösebben érdekelte, pláne annak szakrális jelentése. Még szerencse, hogy vannak kitűnő magyar művészek, akiket ez tudott inspirálni. Nem tudok azonosulni Mohácsy kiüresedett mértani formáival.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik