Hazaárulással vádolja Venezuela az ellenzéket, akik kivették a Bank of Englandből az ország teljes aranytartalékát

2020. július 3. 21:56
Hazaárulás címén emeltek vádat a venezuelai ellenzéki vezető tizenegy munkatársa ellen, akiket azzal vádolnak, hogy megfosztották az országot a Nicolás Maduro elnök kormánya által a Bank of Englandben elhelyezett 31 tonna aranytól.

Hazaárulás címén emeltek vádat Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető tizenegy munkatársa ellen, akiket azzal vádolnak, hogy megfosztották az országot a Nicolás Maduro elnök kormánya által a Bank of Englandben elhelyezett 31 tonna aranytól – jelentette be a főügyészség pénteken. „Valamennyi bűnöző ellen, aki a külföldi hatalmak érdekeit helyezte előnybe, (.) vádat emelnek hazaárulás, hivatali hatalommal való visszaélés és bűnszervezetben való eljárás miatt” – közölte Tarek William Saab főügyész a televízió által közvetített beszédében. Az érintettek között van Vanessa Neumann és Carlos Vecchio, Juan Guaidó nagy-britanniai, illetve egyesült államokbeli küldötte, valamint a Kolumbiában élő Julio Borges parlamenti képviselő, akit az ellenzék vezetője a külkapcsolatokkal bízott meg. Guaidót eddig mintegy 50 ország ismerte el Venezuela ügyvezető államfőjének.

Nicolás Maduro kormánya csütörtökön indított vizsgálatot a mintegy egymilliárd dollár értékű aranytömbök „eltulajdonításának” felelősei megállapítására. Saab közölte, hogy az ügyészség kérte a vádlottak őrizetbe vételét és vagyonuk befagyasztását. A főügyész kiadatási kérelmekről nem beszélt. Az angol-walesi felsőbíróság csütörtöki végzésében úgy döntött, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának nem adható ki a Londonban letétbe helyezett venezuelai aranykészlet. Az egymilliárd dollár értékűre becsült aranyat a Bank of England – a brit jegybank – őrzi, de a Maduro-kormány ellenőrzése alatt álló venezuelai központi bank jogi képviselői megpróbálták elérni a készlet kiadását.

A londoni felsőbíróság azonban csütörtökön kihirdetett döntésében elvetette a keresetet, azzal az indokkal, hogy a brit kormány egyértelműen Juan Guaido venezuelai ellenzéki vezetőt ismerte el a dél-amerikai ország államfőjének. Maduro kormánya szerint az aranyra a koronavírus-járvány elleni küzdelem finanszírozásához lenne szükség. Guaido ugyanakkor hivatalosan kérte, hogy a Bank of England ne adja ki Nicolás Maduro kormányának az aranykészletet. Az ellenzéki vezető szerint ugyanis Maduro valójában „korrupt célokra” használná az aranyat.

(MTI)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés