A német gazdasági miniszter a 2009-es válságnál mélyebb recessziót jósol Németországban

2020. április 2. 16:07
A mélypont valószínűleg májusban lesz, az év második felében pedig fokozatosan stabilizálódhat a helyzet.

Tíz jó év után az idén ismét recesszióba süllyed a német gazdaság a koronavírus-járvány miatt, és a visszaesés mértéke meghaladhatja a legutóbbi nagy válság legsúlyosabb évében, 2009-ben regisztrált szintet – mondta a német gazdasági miniszter csütörtökön Berlinben. Peter Altmaier a világjárvány várható gazdasági hatásairól készített első hivatalos kormányzati számításokat ismertető sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az év első két hónapjában még növekedett a német gazdaság, a márciussal kezdődött időszakban viszont lehetnek olyan hónapok, amikor 8 százalékot meghaladó mértékben csökken a gazdasági teljesítmény.

A mélypont valószínűleg májusban lesz, az év második felében pedig fokozatosan stabilizálódhat a helyzet. Azonban az Európai Unió legnagyobb gazdasága a várható javulással együtt is elérkezik a növekedés minden eddiginél hosszabb, tízéves szakaszának a végéhez, és így 2020 a recesszió éve lesz. A visszaesés mélységét még nem lehet megbecsülni, de igen valószínűnek tűnik, hogy a hazai össztermék (GDP) csökkenése meghaladja a 2009-es 5,7 százalékot. Ez „elég súlyos”, de ha év közben stabilizálódik a helyzet, akkor nem igazolódnak be a legpesszimistább várakozások – mondta a miniszter, utalva arra, hogy az egyik legtekintélyesebb német gazdasági elemző intézet, a müncheni ifo 20 százalék körüli GDP-csökkenést is elképzelhetőnek tart.

Peter Altmaier aláhúzta, hogy a kormány senkit nem hagy magára. Az egyéni vállalkozóknak, a kis- és közepes méretű cégeknek és a nagyvállalatoknak is kidolgoztak válságkezelő programokat, amelyekkel mintegy 750 milliárd eurót (275 ezer milliárd forint) mozgatnak meg. Ezek a programok viszont csak a járvány közvetlen hatásainak ellensúlyozására szolgálnak, pedig arról is gondoskodni kell, hogy a német gazdaság a járvány után minél gyorsabban és minél nagyobb lendülettel „átsartoljon”. Ezért a kormány már dolgozik is egy újabb programon, amely gazdaságélénkítő intézkedésekből áll – mondta a miniszter.

Ugyancsak csütörtökön Berlinben, egy másik tájékoztatón Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter a formálódó új csomaggal kapcsolatban nagyszabású állami beruházásokat helyezett kilátásba. Mint mondta, most a járvány közvetlen hatásaival kell foglalkozni, stabilizálni kell a vállalkozásokat és meg kell őrizni a munkahelyeket. Viszont amint ismét beindul a gazdaság, a fellendülést kormányzati eszközökkel is támogatni kell, és ebben „szerepe lesz a jelentős beruházási tevékenységnek és annak, hogy a szociális államot nem leépíteni, hanem megerősíteni, kiépíteni kell”.

A pénzügyminiszter arról is szólt, hogy az állami fejlesztési bank (KfW) válságkezelési hitelprogramjának megindítása, március közepe óta 1800 támogatási kérelem érkezett. Az igényelt hitelek összértéke 9 milliárd euró. A KfW mintegy 1500 kéremet dolgozott fel eddig, és azzal számol, hogy a következő hetekben legkevesebb 50 milliárd eurót helyez ki a koronavírus-járvány közvetlen hatásainak enyhítését szolgáló hitelek keretében. A német GDP tavaly 0,6 százalékkal nőtt. A kormány a legutóbbi, még a koronavírus-járvány előtt készített előrejelzésében 1 százalékos növekedést jósolt 2020-ra.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak vonat alá ne ugorjon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés