Feljelentették a francia kormány tagjait az egészségügyi dolgozók, a rendőrök sztrájkkal fenyegetnek

2020. március 26. 17:34
A szerda esti összesítés szerint Franciaországban 1331-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben kórházban meghaltak száma, ami 231-gyel több, mint kedd este.

Nincs elég védőfelszerelés

Hat feljelentést tettek eddig a francia kormány tagjai ellen a koronavírus-járvány kezelésének állítólagos elégtelensége miatt egészségügyi dolgozók – tudatták csütörtökön francia igazságügyi források. A rendőrszakszervezetek pedig azzal fenyegetnek, hogy egészségügyi maszk hiányában felfüggesztik a kijárási korlátozások betartásának ellenőrzését, amelyet jelenleg mintegy 100 ezer rendőr és csendőr végez az utcákon.

Az első feljelentés március 19-én érkezett a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó 1999-ben létrehozott francia köztársasági bírósághoz (CJR) Edouard Philippe miniszterelnök és Agnes Buzyn volt egészségügyi miniszter ellen a Polgári Törvénykönyv azon paragrafusára hivatkozva, amely szerint két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható az a kormánytag, aki szándékosan elmulasztja az emberek biztonságára veszélyt jelentő eseményekkel szemben a megfelelő intézkedéseket meghozni.

A C-19 kollektíva orvos tagjai szerint a francia kormány illetékesei már januárban tudatában voltak a koronavírus veszélyének és időben felléphettek volna a járvány hatékony megfékezésére, de ők ezt nem tették meg. Az elmúlt napokban további öt, hasonló tartalmú feljelentés érkezett a különbírósághoz magánszemélyektől, egyesületektől és szakszervezetektől. A CJR-nek először arról kell döntenie, hogy kivizsgálhatók-e a feljelentésben tett panaszok, majd azokat átadhatja Francois Molins főügyésznek, akinek döntenie kell arról, hogy nyomozást indít-e vagy pedig vizsgálat nélkül lezárja az ügyet.

A rendőrök sztrájkkal fenyegetnek

 Eközben Franciaország valamennyi rendőri szakszervezete „ünnepélyes felhívásban” fordult az egészségügyi hatósághoz annak érdekében, hogy minden járőröző rendőr egészségügyi szájmaszkot kapjon. Ennek hiányában felfüggesztik a kijárási korlátozások betartásának ellenőrzését. Az elmúlt napokban a francia hírcsatornákon megszólaló egészségügyi dolgozók és orvosok többsége is védőfelszerelések hiányára panaszkodott, miközben a járvány Franciaországban a csúcspontjához közelít a következő napokban. „Amennyiben a védelem nem oldható meg a szolgálatoknál, a rendőrök nem fognak sürgős feladatokat ellátni és nem ellenőrzik a karanténszabályok betartását”– írták a szakszervezetek közleményükben, akik azt állítják: a belügyminisztérium a rendőri szervek raktáraiban található minden sebészeti maszkkészletet átadott az egészségügyi dolgozóknak, s nem pótolta más típusú maszkokkal.

Laurent Nunez belügyi államtitkár megismételte, hogy a kormány jelenlegi elve az, hogy minden maszkot az egészségügy számára kell fenntartatni. Elmondta azt is, hogy a járőröző rendőrök rendelkezésére állnak védőmaszkok, de az utasítás szerint csak abban az esetben kell, hogy viseljék, ha tüneteket produkáló állampolgárokat igazoltatnak. „Ez az elv tudományos alapokon nyugszik”– mondta az államtitkár.

A szerda esti összesítés szerint Franciaországban 1331-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben kórházban meghaltak száma, ami 231-gyel több, mint kedd este. A növekedés szinte azonos, mint az előző 24 órában, s spanyolországi és olaszországi összesítések után a harmadik legjelentősebb egy nap alatt a világon.  A 25 233 regisztrált beteg közül 11 539-en vannak kórházban, közülük 2827-en intenzív osztályokon, 311-gyel többen, mint az előző nap. Az általános orvosok szervezete ugyanakkor azt állítja, hogy csak a múlt hét folyamán ők 42 ezer embert diagnosztizáltak a Covid-19 fertőzéssel.

(MTI)

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kiszivárgott eb iromanyban azt állapították meg, hogy az EU a szükséges védelmi eszközök termelésének tíz!!!!!! százalékára képes.
Figyelembe véve, hogy szinte teljesen megszüntették a könnyűipart, hihető is

Az anyagot a törököktől vesszük....

A ballib ellenzék soha többet ne szóljon bele a válságkezelésbe. Hiteltelen minden megszólalásuk járvány ügyben.

Igen, a kész maszkot.

Féltek fregolitól, hogy senki nem válaszol neki?
Pedig: amikor egy miniszter "aki szándékosan elmulasztja az emberek biztonságára veszélyt jelentő eseményekkel szemben a megfelelő intézkedéseket meghozni.", ez nem más, mint a demokratikus jogállam elleni támadás.
A fékek és ellensúlyokat iktatja ki, aki ezt teszi.
Eu Parlament, szélösszefújt szemetek LIBE-csoportja, mikor lesz eljárás?
Európa Tanács főtitkára, mikor megy figyelmeztető levél Párizsba?

Mi is így vagyunk. Nagyon hiányzik a Család.
Ugyan ma voltunk boltban, kevesen voltak mindenhol.
Segítettünk a nyuszinak:-)
Hátha lesz kijárási tilalom ( jó lenne, ha nem kéne)

Van máskor és szemüvegem. Együtt lehetetlen viselni. Párásodik a szemüveg.

Sajnos ez lesz belőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés