Ahol nagy a bűn, ott túlárad a kegyelem

2020. március 26.
A föld mára szinte minden országát sújtó világjárvány nagy lehetőség a bűnbánatra és a megtérésre, a hit pedig erősíti az immunrendszerünket, ami most különösen fontos – mondja Csókay András idegsebész. Nagyböjti beszélgetés a Honvédkórház főorvosával a válsággal együtt járó lelki megújulás szükségességéről.

Őry Krisztina interjúja a Mandiner hetilapban.

Hogy néznek ki a mindennapjai a Honvédkórházban a koronavírus-járvány beállta óta?
A mi osztályunkon jóval kevesebb idegsebészeti műtét van most, mivel az elektív műtéti programokat felfüggesztettük. Csak a daganatos operációkat végezzük el, valamint ellátjuk az akut eseteket. Elég sok agydaganatos van nálunk, minden napra jut egy, vagy legalább minden másodikra. A degeneratív gerinc- úgy-ahogy, a csípőprotézis-műtétek viszont halaszthatók. A minap Hatvanban operáltam egy koronagyanúst, inkább elmentem vidékre megműteni, nem akartuk felbolydítani az amúgy is terhelt pénteki ügyeletet. A vírus természetesen nem fogja elkerülni a Honvédkórházat, mint ahogy egyik felvételes intézményt sem, sőt talán minden pillanatban van már gyanús eset. Mivel a Honvédkórház kiemelten sürgősségi intézmény is, az ilyen esetek teljes útja meg van szervezve: ha bejön egy koronavírusos, megkapja a megfelelő ellátást, és utána, ha pozitív lett a tesztje, el kell helyezni az erre kijelölt centrumok valamelyikében. Nyilván nehezíti a helyzetet, hogy egy súlyos traumatizált beteget nem lehet csak úgy egyszerűen áthelyezni ellátás után se, ilyenkor elkülönítjük.

Ez a trauma most kiváló alkalom arra, hogy kicsit elcsendesedjünk, és magunkba nézzünk

Számít arra, hogy ön is elkapja a vírust?
Abszolút. Mindazok, akik az egészségügyben dolgoznak, pláne a frontvonalban és az akut ellátásban lévők, arra kell számítsanak, hogy előbb vagy utóbb megkaphatják. Mindent meg kell tenni ellene, ettől függetlenül a dolgozók jelentős százaléka valószínűleg át fog esni rajta, ahogy az történt Olaszországban is. És nem csak a vírusközpontokban. Itt csak az a kérdés, hogy mennyire tegye magát az ember karanténba. Én igyekszem minél ritkábban hazamenni, inkább többet bent lenni a kórházban, hogy a családtagjaimmal minél kevesebbet érintkezzek. Nem is alszom otthon, ha meg hazamegyek, akkor nagy távolságot tartok a családomtól, és mindenki maszkban van.

A családja tartja az önkéntes karantént?
A feleségem és a 93 éves édesanyám igen, és az első éves egyetemi hallgató lányom is, akinek most ugye nincs tanítás. A fiam, aki dolgozik, most elköltözött otthonról, ő sem érintkezik a családdal. Minél többet meg tud tenni az ember, hogy a lehető legkisebb víruskoncentrációjú területtel találkozzon, annál kisebb az esély, hogy elkapja. Ezt most maximálisan komolyan kell venni. De látva a vírus terjedését, még így sem valószínű, hogy megakadályozható a tömeges megbetegedés.

Mit tanácsol, az embereknek kell maszkot hordaniuk?
Az egyszerű maszk nem feltétlenül óv meg a vírustól, de mindenképp szűri a rátüsszentést, ráfújást, illetve megakadályozza, hogy a szennyeződés a saját kezünkről a szájunk vagy az orrunk közelébe kerüljön. Az ember ugyanis nagyon sokszor odanyúl a kezével a szájához, az arcához úgy, hogy észre sem veszi. De azért túlzás volna azt mondani, hogy az egyszerű sebészeti maszkon ne menne át a vírus. A lényeg, hogy csökkentsük az esélyét a fertőződésnek.

Nagyon bízom benne, hogy Európa végre kicsit letérdel, mert borzalmas, mekkora a gőg, és micsoda hedonizmus bűnében van a világ
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés