Eperjes, Zsiday, koronavírus és roma példaképek – itt az új Mandiner!

2020. február 27. 9:45

Írta: Szalai Laura
Hogyan gondol vissza pályájára, mit gondol a mai kultúrharcokról, a Szabó István-ügyről és mi hiányzik ma a kultúrából Eperjes Károly szerint? Mi a véleménye az elmúlt évtized gazdaságpolitikájáról Zsiday Viktor befektetési gurunak? Mi az uniós költségvetési viták tétje? Hogyan törhet ki egy roma lány a hátrányos helyzetből? Merre tart a CDU és mi az az ugandai modell? Megjelent a legújabb Mandiner hetilap!

A szívre nevelni kell, az agyra okítani, e kettő együtt a tanítás” – mondja lapunknak adott életút-interjújában Eperjes Károly, akit a napokban filmes életműdíjjal jutalmaztak. A filmezés vagy a színház áll a szívéhez közelebb? Hogyan éli meg a színészvilágban is érezhető kettészakítottságot? Mit szólt, amikor évekkel ezelőtt megtudta, hogy Szabó István együttműködött az állambiztonsággal? Kiderül címlapos interjúnkból az Élet rovatban.

Vezércikkünket, az Első karaktert Leimeiszter Barnabás jegyzi, aki a NAT-vita kapcsán ír arról, mi a feladata ma az iskoláknak.

Közélet

Biatorbágyon jártunk riporton, ahol az országos helyzetképpel ellentétes demográfiai folyamat figyelhető meg: a lakosság bő kétszeresére növekedett, miután középosztálybeli kisgyermekes házaspárok sokasága költözött oda a rendszerváltozás óta. Feltárjuk a változások következményeit és az azokat kísérő konfliktusokat, az agglomerációs léthelyzetek kihívásait.

Schanda Tamást, az innovációs tárca államtitkárát kormány klímavédelmi terveiről, a kkv-k helyzetéről és a felsőoktatás jövőjéről is beszélgettünk. Kifejti: „Mi nem szeretnénk megmondani az embereknek, hogyan éljenek. Fontos, hogy vállaljanak felelősséget a saját környezetükért, de a szabadságukat nem lehet klímavédelmi szempontok alapján korlátozni.”

Kemény tárgyalások előtt áll hazánk, ami a következő uniós ciklus költségvetését illeti, a múlt heti kétnapos brüsszeli uniós csúcs sem vitt érdemben közelebb minket ahhoz, hogy legalább kilátásban legyen egy mindenki által elfogadható tervezet. Egyelőre az látszik, hogy pont azokat a pénzcsapokat tervezik félig elzárni, amelyek Magyarországnak nagy segítséget jelentenének. Elemeztük az uniós költségvetési vitákat, hogy a jelenlegi állás szerint mire számíthatunk.

A Közélet rovat publicisztikáját ezúttal Balog Zoltán korábbi miniszter, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke jegyzi. A politikai döntéshozatal kiszervezése céljából egy jól körülírható jogpolitikai elit igyekszik megalkotni a globális alkotmányjogot – írja Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője. 

Külhon & Külföld 

Külhon rovatunkban a nemzeti összetartozás évéről, a nemzetegyesítés gazdasági ösztönzőiről kérdeztük Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt.

Mostanra kiderült, hogy a német kereszténydemokratáknál pont ugyanaz a vita zajlik, mint az Európai Néppártban: balra vagy jobbra tovább? Mi vezetett a CDU lejtmenetéhez? Lesz-e mersze jobbra nyitni Merkel utódjának? Ki lenne ideális a magyar-német kapcsolatok szempontjából? Elemeztük a német belpolitika legaktuálisabb történéseit. 

Afrikai helyszíni riportunkból megismerhetik az ugandai modellt, amely már Magyarország érdeklődését is felkeltette: ennek lényege, hogy megfelelő életkörülményeket és munkalehetőségeket teremtenek a helyieknek és a menekülteknek egyaránt. 

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő e heti véleménycikkében arról ír, hogy a koronavírusnak milyen hatásai lehetnek a kínai és a globális gazdaságra. 

Precedens & Makronóm 

A vártnál is nagyobb a nem kormányzati szervezetek befolyása az Emberi Jogok Európai Bíróságának munkájára – állapítja meg egy friss jelentés, amellyel Precedens rovatunkban foglalkozunk. 

Smuk Péter, az NKE megbízott dékánja véleménycikkében arról ír, hogy érdemi diskurzusokat kellene folytatni a közéleti kérdésekről, így a Nemzeti alaptantervről is. 

Makronóm rovatunkban Zsiday Viktor befektetési szakembert kérdeztük nagyinterjúban a magyar gazdaságpolitikáról. Tarthatunk-e válságoktól 2020-ban? Mit gondol a befektetési állampapírról? A következő évekre milyen reálbér-növekedést várhatunk? Hogyan értékeli az elmúlt tíz év kormányzati gazdaságpolitikáját? Kiderül interjúnkból!

Meta, Élet és Utolsó Figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely Christopher Coker professzor könyvét ajánlja, aki a háború kulturális szerepét próbálja megfejteni.

A Feminens oldalán ezúttal Farkas Anna szerepel, akit már nemzetközi díjak sorával ismerték el. A tervezőgrafikussal a betűk világáról, a grafikák érzékenységéről és az alkalmazott művészet szépségéről beszélgettünk. 

Egy másik fiatal tehetséges hölgyet is  bemutatunk: Rontó Renáta Taktaharkányból indult, jelenleg az ELTE ÁJK politikatudományi doktorandusza, illetve az MCC Roma Tehetség Programjának résztvevője. Az álmok fontosságáról és a cigány identitás kihívásairól is mesélt Constantinovits Milán kollégánknak. 

Győrffy Ákos a napokban elhunyt Csukás Istvántól, a Nemzet Színészétől búcsúzik jegyzetében.

Élet

Élet rovatunkban az Eperjes Károly-nagyinterjú mellett Zámbó András lelkészt, a káposztásmegyeri református közösség vezetőjét  is bemutatjuk; rovatvezetőnk, Muray Gábor pedig  Száraz Eszter dokumentumfilmje nyomán írta tárcáját. 

A lapot záró Utolsó Figyelmeztetés rovatunkban az UFi régi szerzője, Ókovács Szilveszter – ma az Operaház főigazgatója – ad tanácsokat arról, hogyan kell, hogyan érdemes egy közszereplőnek a sajtó elé állnia.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ismeretlen eredetű fertőzésre bukkantak az Egyesült Államokban.
Észak-Kaliforniában új fertőzöttet találtak, akiről egyelőre nem világos, miként kaphatta meg a koronavírust. Az Egyesült Államokban eddig 60 vírushordozóról tudtak (köztük vannak a Diamond Princess hajóról hazatértek is), mindegyikük esetében ismert volt a fertőzés eredete. A 61. beteg nem járt az Egyesült Államokon kívül, illetve nem volt kapcsolatban az eddigi esetekkel. (WP)

A Kínából érkezett csomagok télleg nem fertőzöttek? Télleg?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés