Lapinformáció: úgy szórja a pénzt az MSZP, mintha nem lenne holnap

2020. február 13. 12:02
Az egykoron szebb napokat látott párt eladhatta a családi ezüst egy részét, de még így is százmilliókat költenek megbízásra – adta hírül a napilap.

Csak januárban összesen ötvenmillió forint értékben kötött különböző megbízási szerződéseket Tóth Bertalan, az egyre fogyatkozó támogatottságú MSZP elnök-frakcióvezetője, a Magyar Nemzet szerint az egyik szerződésből pedig arra lehet következtetni, hogy a szocialisták tavaly eladhatták a „családi ezüstként” számon tartott Villányi úti központ egy részét – amit most visszabérelnek.

Mint azt csütörtöki cikkükben írják, a parlament honlapján közzétett adatok szerint Tóth Bertalan csak januárban összesen ötvenmillió forint értékben rendelt meg különböző szolgáltatásokat, így tanácsadói tevékenységre, tanulmányokra, elemzésekre az elnök-frakcióvezető 33 milliós megbízást adott a párthoz ezer szállal kötődő Sapienza Kft.-nek, mindössze hat hónapos időszakra.

De nem csak erre költött milliókat a párt: a Villányi út 11–13. szám alatti ingatlanon lévő 217 négyzetméter alapterületű irodahelyiségek egész éves bérlésére az MSZP elnöke 10,5 milliós szerződést kötött a Sapienza Plus Kft.-vel, ami a Magyar Nemzet szerint azért is furcsa, mert a szocialisták korábban hevesen tagadták, hogy eladnák a Villányi úti székhelyüket, amely a párt által alapított Villányi úti Konferencia-központ és Szabadegyetem Alapítvány tulajdona. A lap úgy véli, már túladott a családi ezüst egy részén is a párt, ugyanis a Sapienza Plus Kft. tevékenysége „saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése”, azaz úgy tűnik, ez a cég rendelkezik a szabadegyetem területének egy része felett.

A név nemhiába lehet ismerős, ugyanis a Sapienza Kft. 2019 januárjában – amit addig az MSZP korábbi pártpénztárnoka, Puch László tulajdonolt – egy új leánycéget alapított az új vezető, Török Ottó vezetésével, ez lett a Sapie­nza Plus. Egyébként magától a Sapienza Kft.-től 2011 és 2019 eleje között az MSZP összesen 411 millió forintért rendelt tanácsokat, elemzéseket és nyomdai szolgáltatásokat. Januárban Tóth Bertalan végül még egy hétmillió forintos szerződést is kötött a „Google G Suite szoftver licenc viszonteladói értékesítésére, valamint kapcsolódó szolgáltatások nyújtására” az Aliz Technologies Kft.-vel.

A Magyar Nemzet megjegyzi: Tóth Bertalan – aki 2016 júniusától vezeti az MSZP ország­gyűlési képviselőcsoportját, 2018 óta pedig a pártot is – valóságos rekorder a megbízási szerződések terén, hiszen csak 2017-ben 67 alkalommal, összességé­ben 209 867 071 forintot költött ilyen célra a számára nyújtott támogatásból. De az is kiemelkedő összegű megbízás volt, amit tavaly márciusban kötött az MSZP a Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft.-vel, mindössze négy hónapra, ez harmincötmillió forintos elemzői, tanácsadói szerződésről szólt. Ez a pénzszórás pedig felveti annak a kérdését – állapítja meg a napilap – hogy miért éri meg annak pártnak, amelyiknek 2010 óta folyamatos lejtmenete megállíthatatlannak tűnik, százmilliós nagyságrendben tanácsokat kérnie. Tóth Bertalan vezetése alatt pedig elérte eddigi mélypontját az egykoron kormányzó párt: a legutóbbi felmérések szerint négyszázalékos támogatottsággal a szocialisták nem jutnának be a parlamentbe – tette hozzá a Nemzet cikke.

(Mandiner)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ebből a lefele vezető spirálból már nem tudnak kitörni, ezt ők is tudják. Kisajtolják a pártból, az állami támogatásból az utolsó filléreket is.

Aztán meg a maradék átmegy a DK-ba, már akit beengednek.

Az mszp ezt próbálja éppen megcsinálni, nem kellene hagyni!

Még a házmester lakásban van a pártiroda?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés