Buszmegállókba méhkaptárokat?

2020. január 27. 13:15
Lehet méhekkel zöldíteni a várost?

Írta: Szilvay Gergely

 

A Hír TV arról tudósított: a VIII. kerületi baloldal a város zöldítésére méheket akar telepíteni a buszmegállókhoz – lapunknak a kerületi alpolgármester reagált az állításokra.

Megkérdeztünk egy szakértőt, Konopás István méhészmestert, mi a véleménye a témáról.

A szakértő szerint jogszabályok írják elő, hogy hol és milyen körülmények között lehet méheket telepíteni. Egy méhlegelőt kaptárostul, méhestül felkereső méhésznek is szigorú előírásoknak kell megfelelnie. Például a méhkaptáraktól 200 méterre ki kell helyezni a „veszélyes” táblát, a kasokat minimum tíz méter távolságra tehetik le az úttesttől, 2-4 méterre a méhek röpülésirányától. Ráadásul a lapunk által megkérdezett méhész tudomása szerint közterületre nem is lehet méheket kitelepíteni. 

További kérdéseket vet fel a szakértő szerint, hogy a kaptár röpnyílását – ahol a méhek ki tudnak jönni – milyen irányba helyezzék, hiszen egy buszmegállóban bármelyik irányból jöhetnek járókelők. Nyári időszakban egy kaptárban 60 ezer méh is van, a méhek gyakran tájolnak, ami azt jelenti, nagyobb méhtömeg méhlegelő után néz, ilyenkor több ezer méh körbe-körbe röpköd a kaptár környékén. Nem beszélve arról, hogy a méheket folyamatosan kezelni kell, vízzel teli itatókra van szükségük. Télen nyugalomra van szükségük a szorgos állatoknak, nem a villamos zakatolására. A mézgyűjtő rovarok ráadásul nem piszkítanak a kaptárba, tavasszal jönnek ki tisztulni, a bélsarukat a légtérbe ejtve. Ezt szenvedhetik el tavasszal azok, akik munkába menet a megállókban várják a buszt – nyilatkozza a méhész. 

Egy ilyen ötlet méhegészségügyi kérdéseket is felvet. A méhészet komoly szakma, aki tudás nélkül adja fejét erre a hivatásra, óriási károkat okozhat méhésztársainak, méhészeteket tehet tönkre. Nem hiába kiemelt célja az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek (OMME), hogy minden kezdő méhész alapvető, minimális oktatásban részesüljön – mondja végül a szakértő. 

Frissítés: cikkünk megjelenése után megkereste lapunkat Erőss Gábor, a nyolcadik kerület alpolgármestere, szerinte nem akarnak méhkaptárokat telepíteni a buszmegállókba. Erőss a kerület klímavédelmére tervére hivatkozva állította. 

A kerület klímavédelmi tervének munkaanyagában ez olvasható: „Zöldtetős utasvárók: Kezdeményezzük a BKK-nál, hogy új klímabarát utasvárók létesüljenek zöldtetőkkel, amelyek állatoknak is élőhelyet adnak, különösen méheknek, amelyeknek zöldfelületeink fenntartása szempontjából kulcsszerepe van”.

Ez ügyben is megkérdeztük a méhészmestert. Konopás István szerint „teljesen mindegy, hogy kaptárban a földön, avagy az utasok felett elhelyezett tetőn vagy tetőben vannak a méhek, a mézgyűjtők ugyanúgy viselkednek a kaptárban, a szalmakasban, faodúban vagy a tetőben, és mindenhol ugyanúgy kiröpülnek.” Mint mondta, a tetőn vagy tetőben elhelyezett méhek kezelése még körülményesebb a méhész számára, mint a földön. Márpedig a méheket kezelnie kell egy szakembernek: ha nem kezelik őket, komoly betegségeket terjeszthetnek, azzal megfertőzve más, gondosan kezelt méhészetek méheit, rosszabb esetben azok teljes kipusztulását okozva.

Összesen 170 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most azon csodálkozunk, hogy Karácsony nem tartotta faszságnak, az egészet? Annyi esze van, mint egy lobotómián átesett légynek. Rárepül mindenre, ami ZŐD.

Showműsor.
Jó ötlet!
Legelő méhek a budapesti megállókba.

Jó ötletnek tartanám a sétáló erdőt kiegészíteni lépegető mohafallal.
https://recity.hu/mohafal-obud..

Lehet, hogy a mohafal mégse jó ötlet?
Elszállították a Kolosy térről a kiszáradt óbudai mohafalat, ami 275 városi fát pótolt volna, ha működött volna
https://444.hu/2018/07/10/elsz..

Amire Budapest Esze szépen reagált, hogy ez mennyire kitűnő ötlet!

Ti meg jöttök és kábítjátok a népet! Mert te meg az áruló fajtád, nem ingyen, hanem pénzért hülye!

Ahol mindennap esik az eső. DE ti már kipróbáltátok a narancs termelést és a gyapotot is... Ismerjük, ti megszakértelmeztek mindent.

Mondjuk felőlem a pestiek megkaphatnák. Jó kis vígjátékot lehetne forgatni a buszozó pestiekről.

Ez a kedvenc marhasagom:-))) a méhek a buszmegállókba:-)))

Erről van szó.
Majd kíváncsi leszek mennyire törődnek majd az utóbbi években Budapesten egyre több virág és zöldterület ápolásával, karbantartásával, mert abban biztos vagyok, hogy a megállók tetejét nem öntöznék, aztán úgy járnának, mint Karácsony klímaerdeje Zuglóban.

Most komolyan van ilyen ötlet? Én eddig azt hittem, hogy ez valami vicc :-)

Természetes. Elvégre "felszabadulunk"! Budapest újra szabad liberális város. Nyugodtan ott üríthet mindenki, ahol akar! Náluk ez a szabadság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés