Délig kétszer annyian szavaztak az olasz Emilia Romagnában, mint öt évvel ezelőtt

2020. január 26. 14:42
Matteo Salvini, a Liga és a jobbközép pártkoalíció vezetője közösségi oldalain folyamatos részvételre buzdít.

A szavazásra jogosultak mintegy 23,7 százaléka adta le voksát vasárnap délig az észak-olaszországi Emilia Romagna tartományban, ami több mint kétszerese az öt évvel ezelőtti tartományi választásokon mért déli részeredménynek – közölte a római belügyminisztérium.

Emilia Romagnában 2014-ben a választók 10,8 százaléka járult az urnákhoz déli 12 óráig. Az északolasz tartományban több mint 3,5 millió személyt várnak a választási körzetekben. A következő részeredményeket a késő délutáni órákban közlik, az urnákat 23 órakor zárják le. Öt évvel ezelőtt a helyhatósági választási részvétel Emilia Romagnában öszesen 37,7 százalékos volt.

A déli Calabriában 1,8 millióan szavazhatnak: délig a jogosultak több mint 10 százaléka voksolt, a 2014-ben ugyanekkor mért 8,4-hez képest. A teljes részvétel öt évvel ezelőtt valamivel több mint 44 százalék volt.

Salvini megállás nélkül mozgósít

Matteo Salvini, a Liga és a jobbközép pártkoalíció vezetője közösségi oldalain – a választási csendet is megszegve – folyamatos részvételre buzdít.

„Itt az alkalom! A vonatot nem szabad elszalasztani! Menjetek szavazni, és válasszátok a Ligát!” –mondta egyik videóüzenetében. Hozzátette, a jobboldal először Emilia Romagnát és Calabriát szabadítja meg a baloldaltól, utána pedig az egész országot.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni azt üzente a választóknak, voksukkal küldjenek üzenetet a Conte-kormánynak, amely az olasz nép „ellensége”.

A bolognai illetőségű Romano Prodi volt balközép kormányfő a városban szavazott. Újságírók kérdésére hangoztatta, hogy az eddigi magas részvételi arány „a demokrácia jele".

Már a jobb- és a baloldali jelölt is leadta voksát

A délelőtt folyamán már a jobboldal jelöltje, Lucia Borgonzoni és a baloldal színeiben újrainduló volt tartományi elnök, Stefano Bonaccini is leadta szavazatát. Az utoljára január 10-én közölt felmérések Calabriában a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) jelöltje, Jole Santelli biztos előnyét mutatták a baloldali Pippo Callipóval szemben. Emilia Romagnában fej-fej melletti versenyt jósoltak Stefano Bonaccini és Lucia Borgonzoni között.

A tartományi választások mostani fordulója jelentős belpolitikai fordulatot idézhet elő, a Salvini vezette jobboldal és a kormánypárt Demokrata Párt (PD) irányította baloldal szoros versenyének eredményétől függően.

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az olaszok Salvinire szavaznak - a travik meg ha van józan eszük, akkor szintén rá. A lipsik miatt rájuk szabaduló muszlimok halálos veszélyt jelentenek rájuk. By the way, neked nem cseng a vészcsengő- buziként lipsiskedsz itt a mandin, miközben választott hazádban halkan ketyeg a muszlim bomba?

Akkor a ballib most is azt hiszi, hogy a magas részvétel miatt győzött:-))))))))

Irigylem az olaszokat.

Válaszok:
pollip | 2020. január 26. 16:45

Miért?

Válaszok:
kalotaszeg | 2020. január 26. 17:35

Mert sokan elmentek szavazni.

Válaszok:
pollip | 2020. január 26. 18:23

Sehol nem találok eredményt

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés